RO EN
السلة فارغة

COFACE: Energia eoliana are o pondere de 10% in totalul productiei nationale

Alaturi de alte surse regenerabile, energia eoliana a inregistrat o crestere puternica de la mijlocul anilor 2000 in intreaga lume, stimulata de sprijinul puternic oferit de guverne, de raporturile favorabile intre competitivitate si costuri (in comparatie cu fabricile nucleare sau cu unitatile de prelucrare a carbunelui) si de un impact asupra mediului mai putin daunator. Spre deosebire de industria panourilor solare, China nu a reusit cu energia eoliana sa depaseasca performanta Europei deoarece producatorii chinezi de turbine sunt extrem de dependenti de piata locala si sunt vulnerabili la orice schimbare la nivel de asistenta publica. Calitatea recunoscuta a Europei se bazeaza pe un ecosistem mare, in cadrul caruia se incurajeaza inovatia si concurenta, precum si pe amploarea globala a dezvoltarii sale la nivel de vanzari. Coface se asteapta ca producatorii europeni sa continue sa domine in deceniul urmator datorita rolului lor tehnic prioritar si a sprijinului financiar national/ european sustinut.
Razboiul comercial si reducerea surselor de finantare exercita presiune asupra industriei in 2019
Energia eoliana se dezvolta intr-un ritm alert datorita reducerii preturilor de vanzare a turbinelor de vant, insa acest avantaj constituie o problema pentru producatori, deoarece le afecteaza rentabilitatea si poate exercita presiune asupra investitiilor preconizate. Mai mult, pretul materiilor prime este in crestere, iar costurile de productie se vor majora in consecinta, dat fiind ca industria se confrunta, in tot acest timp, cu provocari multiple:
Razboi comercial in derulare - Morile de vant sunt produse in mare parte din otel, astfel incat industria va avea de suferit din cauza masurilor cu caracter protectionist implementate incepand din Iunie 2018. Costurile suplimentare induse de razboiul comercial in derulare nu se vor resimti pe parcursul acestui an datorita intelegerilor si contractelor negociate cu furnizorii, dar, in 2019, se preconizeaza ca vor creste preturile de achizitie la materii prime. Costurile mai mari nu se vor reflecta la nivelul preturilor de vanzare, dar vor avea impact asupra rentabilitatii producatorilor.
Sursele de finantare par sa se fi diminuat dramatic - Pana in prezent, dezvoltarea fermelor eoliene s-a bazat pe surse publice de finantare si s-a bucurat astfel de accesarea neproblematica a finantelor. Date fiind impasul in care se regaseste politica monetara a SUA, stoparea relaxarii cantitative de catre ECB preconizata pentru sfarsitul anului si faptul ca unele guverne si-au blocat sursele de finantare, accesul la lichiditati va deveni mult mai dificil. Situatia aceasta va intensifica competitia dintre producatorii de turbine eoliene, generand o noua reducere a preturilor. Coface anticipeaza cateva fuziuni in cadrul industriei ceea ce le va permite producatorilor sa atinga un nivel corespunzator de dezvoltare pentru a-si permite reducerea costurilor la materii prime si echipamente.
10% din energia produsa in Romania provine din cea eoliana
In Romania, productia totala de energie electrica s-a ridicat, in 2016, la 65.104 Milioane kilowatti-ora, in scadere fata de 2015, cand a fost de 66.296 Milioane kilowatti-ora, potrivit Institutului National de Statistica (INS). In 2016, 10% din energia totala produsa a provenit din cea eoliana, adica 6.590 Milioane kilowatti-ora, fata de 2015, cand procentul a fost de 11%, productia ridicandu-se la 7.063 Milioane kilowatti-ora.
Importurile Romaniei de energie electrica au fost, in 2017, in valoare de 192 MIL EUR, fata de 2016, cand importul s-a ridicat la 115 MIL EUR. In acelasi timp, tara noastra a exportat energie electrica de 272 MIL EUR in 2017 si de 299 MIL EUR in 2016, conform INS.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter