RO EN
السلة فارغة

COFACE: 33% dintre furnizorii de echipamente au gradul de indatorare peste 80%

Companiile din sectorul comert cu ridicata al altor masini si echipamente (CAEN 4669) au inregistrat in 2016 o evolutie negativa a veniturilor, acestea scazand cu 2% fata de 2015, profitabilitatea fiind de asemenea intr-o usoara scadere. Pentru analiza curenta au fost agregate datele a 1.728 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 si au generat o cifra de afaceri consolidata de 5,7 miliarde RON.
„Sectorul comert cu ridicata al altor masini si echipamente a inregistrat o scadere a veniturilor de 2% in 2016, comparativ cu anul precedent, aproape jumatate dintre companii raportand o deteriorare. Acest fapt s-a reflectat si in profitabilitatea consolidata a sectorului, care a fost in usoara scadere, 1 din 2 companii trecand printr-o deteriorare a rezultatului net. Si in acest sector se remarca un orizont de finantare orientat cu precadere pe termen scurt. Toate acestea, impreuna cu un grad de indatorare in crestere, cu valori ale zilelor de incasare a creantelor si de plata a datoriilor mai mari decat in anul precedent, indica o inrautatire a structurii financiare a companiilor”, a declarat Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst, Coface Romania.
Incasarea creantelor in sector a fost fluctuanta in ultimii cinci ani, peste pragul raportat la nivel national, mai putin in 2014 si 2015, cand valoarea indicatorului s-a situat sub pragul mentionat. Durata medie de colectare a creantelor in sectorul analizat a scazut de la 121 de zile (2012), la 88 (2015) si a crescut la 108 in 2016, in timp ce media la nivel national in aceeasi perioada analizata a scazut de la 100 de zile, pana la 93.
Nivelul de concentrare a sectorului este relativ scazut, ceea ce este confirmat si de ponderea cotei de piata cumulata si detinuta de cei mai importanti zece jucatori, respectiv 25%. Cu toate acestea, ponderea in totalul cifrei de afaceri a top 10% companii din sector a fluctuat usor in ultimii 5 ani, dar s-a mentinut la un nivel foarte ridicat (79,8% in 2013, la 75,6% in 2016).
Din perspectiva incidentelor bancare, am analizat evolutia companiilor din sector cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR, la nivelul lunii mai 2018. Desi in 2017 totalul incidentelor s-a situat sub valoarea maxima din 2014, numarul companiilor a crescut de peste doua ori. De asemenea, daca analizam din punct de vedere trimestrial 2016 si 2017, reiese ca majoritatea incidentelor au avut loc in trimestrele III din 2016, respectiv 2017, cand a fost consemnat maximul ultimilor trei ani.
„Din punct de vedere al comportamentului de plata, la nivelul sectorului exista semnale reale de ingrijorare. Desi in 2017 totalul incidentelor in randul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR s-a situat sub valoarea maxima din 2014, numarul companiilor care au raportat incidente s-a dublat. In plus, cu toate ca numarul firmelor inregistrate cu datorii la Bugetul de Stat a scazut de peste 3 ori in 2017, foarte probabil ca urmare a pragurilor introduse de ANAF, valoarea datoriilor a crescut cu aproape 10% fata de 2016”, a declarat Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface Romania.
Din totalul de 1.728 de companii active in 2016, Coface a analizat 329 de companii ce reprezinta 19%, dar cu o pondere de 77% in cifra de afaceri consolidata la nivel de sector. In acest context, cele mai multe companii (45%) sunt incadrate de Coface cu un risc scazut. Cu un procentaj apropiat se afla companiile cu un risc de insolventa peste medie (41%), 10% dintre companiile analizate prezinta un risc foarte mare de insolventa, iar aproximativ 13% sunt deja in insolventa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter