RO EN
السلة فارغة

Coalitia impotriva Stalkerware isi uneste fortele cu companii de securitate IT

Zece organizatii - Avira, Electronic Frontier Foundation, European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, G DATA CyberDefense, Kaspersky, Malwarebytes, National Network to End Domestic Violence, NortonLifeLock, Operation Safe Escape si WEISSER RING au lansat o initiativa denumita Coalitia Impotriva Stalkerware pentru a proteja utilizatorii impotriva programelor de tip stalkerware (de monitorizare).
Ce reprezinta aceste programe?
Programele de tip stalkerware ofera posibilitatea invadarii vietii private a unei persoane si sunt folosite in mod abuziv in cazuri de violenta in familie si hartuire. Prin instalarea acestor aplicatii, abuzatorii pot avea acces la mesajele, fotografiile, retelele de socializare, localizarea geografica, inregistrarile audio sau video ale victimei (in unele cazuri, acest lucru se poate face in timp real). Astfel de programe ruleaza ascunse in fundal, fara cunostinta sau consimtamantul victimei.
De cativa ani, problema „stalkerware” este in crestere. Organizatiile non-profit se confrunta cu un numar tot mai mare de victime care solicita ajutor in aceasta privinta. Potrivit Kaspersky, numarul de utilizatori care se confrunta cu stalkerware a crescut cu 35%, de la 27.798, in 2018, la 37.532, in 2019. Varietatea de programe de tip stalkerware s-a marit si ea, Kaspersky detectand 380 de variante de stalkerware in 2019 - cu 31% mai multe decat acum un an.
Obiectivele Coalitiei
Pana acum, nu existau nici o definitie standard convenita pentru stalkerware si nici criterii de detectare, ceea ce facea dificila comunicarea in interiorul industriei de securitate IT pe aceasta tema. Avand in vedere acest lucru, membrii fondatori ai Coalitiei Impotriva Stalkerware au facut pasul important de a crea o definitie corespunzatoare si a atinge un consens asupra criteriilor de detectare.
In sprijinul Zilei Internationale pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeilor (25 noiembrie), Coalitia va lansa, de asemenea, un portal online, www.stopstalkerware.org, cu scopul de a ajuta victimele, facilitand transferul de cunostinte intre membri, promovand cele mai bune practici pentru dezvoltarea de software in limitele eticii si educand publicul despre pericolele programelor de tip stalkerware.
Un obiectiv cheie al site-ului va fi furnizarea unor resurse online utile pentru victimele stalkerware-ului. Utilizatorii vor gasi informatii despre ce sunt programele de tip stalkerware, ce pot face si, cel mai important, cum sa se protejeze. Site-ul va include indicii intalnite frecvent, pentru a verifica daca un utilizator considera ca ar fi putut fi victima unor programe de tip stalkerware si ce pasi ar trebui sa urmeze. De exemplu, este important sa luam in considerare daca eliminarea programelor respective ar putea provoca mai mult rau, intrucat abuzatorul va fi informat imediat de aplicatie sau ar putea sterge dovezi importante pentru organizatiile de aplicare a legii.
Coalitia Impotriva Stalkerware le recomanda utilizatorilor potential afectati sa contacteze imediat o organizatie locala specializata in ajutorarea victimelor sau o agentie de aplicare a legii pentru a contribui la aplicarea masurilor de siguranta pentru victime.
„Pentru a contracara aceasta problema, este importanta colaborarea dintre companiile de securitate cibernetica si organizatiile de advocacy”, afirma Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of Anti-Malware Research la Kaspersky. „Industria securitatii IT isi aduce contributiile prin imbunatatirea detectarii stalkerware-ului si printr-o mai buna informare a utilizatorilor despre aceasta amenintare la adresa vietii private. Intre timp, organizatiile de servicii si de advocacy lucreaza direct cu victimele violentei in familie, le cunosc punctele vulnerabile si solicitarile si ne pot ghida munca. Asadar, actionand impreuna, umar la umar, vom putea sa ajutam supravietuitorii prin expertiza tehnica si consolidandu-ne capacitatea de sprijin.”
„Studiile au aratat ca 70% dintre femeile victime ale hartuirii cibernetice au experimentat, de asemenea, cel putin o forma de violenta fizica sau/si sexuala din partea unui partener intim. Trebuie sa oprim atacatorii sa foloseasca telefoanele partenerelor lor pentru a le urmari si a le invinovati pentru violenta lor. Coalitia impotriva Stalkerware ne permite sa aducem cunostintele noastre despre violenta bazata pe gen si atacatori catre companiile de securitate IT - astfel incat sa putem lucra impreuna pentru a pune capat perpetuarii violentei impotriva femeilor si a fetelor, prin intermediul noilor tehnologii.”- Anna McKenzie, Communications Manager in cadrul European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence (WWP EN).
„Atunci cand sunt proiectate sa functioneze in modul complet ascuns, fara nicio notificare evidenta catre proprietarul dispozitivului, programele de tip stalkerware le pot oferi abuzatorilor si altor faptasi un instrument robust pentru a perpetua hartuirea, urmarirea, frauda si abuzul. Acest tip de abuz poate fi infricosator, traumatizant si ridica probleme semnificative privind siguranta si viata privata. Crearea coalitiei este un bun pas inainte pentru a aborda aceasta problema. ”- Erica Olsen, Director of the Safety Net Project at the National Network to End Domestic Violence.
Coalitia a fost conceputa ca o initiativa non-comerciala menita sa aduca laolalta partile interesate din organizatii non-profit, din industria IT si din alte domenii precum aplicarea legii. Datorita relevantei sociale ridicate pentru utilizatorii de pe tot globul si avand in vedere ca noi variante de stalkerware sunt dezvoltate mereu, Coalitia Impotriva Stalkerware este deschisa catre noi parteneri si face apel la cooperare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter