RO EN
السلة فارغة

CBRE: 66% dintre companiile IT&C prefera birouri independente in nordul Capitalei

CBRE, liderul mondial si national pe piata de consultanta imobiliara, a realizat o noua cercetare care vizeaza pozitionarea sediilor celor mai mari companii de IT&C din capitala. Studiul a luat in considerare criterii ca zona si sectorul din Bucuresti in care sunt situate birourile, repartizarea specialistilor IT&C per zona si sector in functie de segmentul de activitate, precum si preferintele legate de tipul de cladire. Analiza a inclus 120 de companii care au in total circa 63.000 de angajati. Una dintre concluzii a fost apetenta a 66% dintre jucatorii din acest domeniu catre sedii in cladiri independente, care nu fac parte din parcuri de business, situate in partea de centru-nord a Bucurestiului, in sectorul 1. Astfel, zonele fierbinti din punct de vedere al localizarii companiilor de IT&C sunt in partea de centru – nord a orasului, unde sunt si cele mai ridicate preturi de inchiriere, dar si numeroase avantaje: CBD (Piata Victoriei - Piata Charles de Gaulle), zona de nord si polul Calea Floreasca – Bulevardul Barbu Vacarescu. Potrivit studiului, 30% dintre specialistii IT&C din companiile analizate lucreaza in zona de nord.
Cele mai multe companii de IT&C au optat pentru zona de centru – nord, datorita multiplelor mijloace de transport in comun care asigura legatura cu tot orasul, a accesului usor catre Aeroportul International Henry Coanda si a multitudinii de restaurante, banci, sedii ale autoritatilor centrale etc., existente in zona.
Din perspectiva impartirii pe sectoare ale capitalei, cea mai mare concentrare a sediilor centrale ale marilor jucatori din IT&C se afla in sectorul 1, 46% dintre companii fiind localizate aici. Pe locul secund se afla sectorul 2, cu 27% dintre sedii, urmat de sectorul 6, care a atras 17% dintre companii. La o distanta apreciabila se gasesc sectorul 5, cu 7% dintre numele importante din domeniu, care au ales sa inchirieze spatii de birouri in zona si sectoarele 4 (3%) si 3 (2%).
Din cele 120 de companii analizate, 25 produc software si totalizeaza peste 17.000 de angajati, 21 sunt jucatori importanti de pe piata de hardware si insumeaza circa 1.900 de angajati, 18 activeaza pe piata de consultanta si au un personal ce depaseste 6.000 de oameni. Din segmentul dedicat centrelor de contact si diverselor servicii IT au fost incluse in cercetare 8 companii, care au impreuna aproximativ 1.900 de angajati, iar cel mai mare numar de companii analizate provin din segmentul telecomunicatiilor: 34, cu un total de circa 31.000 de angajati. Din ansamblul jucatorilor cuprinsi in cercetarea CBRE, 10 sunt companii producatoare de echipamente de birou, care au aproximativ 1.000 de angajati.
In ce priveste repartizarea pe diverse segmente ale pietei de IT&C a angajatilor inclusi in studiu, aproape jumatate (49%) lucreaza in telecomunicatii si domenii conexe (echipamente, infrastructura si servicii de telecomunicatii), 30% in companii producatoare de software, 10% in firme de consultanta. Mai putin de 10% dintre angajati isi desfasoara activitatea in centre de contact si servicii IT, companii producatoare de hardware si echipamente de birou.
“CBRE este o companie care se concentreaza foarte mult pe cercetarea pietei imobiliare, din perspectiva beneficiarilor carora ne adresam, atat direct cat si indirect. Este important sa stim ce nevoi au oamenii care lucreaza in companiile cliente ale CBRE, pentru a le oferi cele mai bune servicii. Daca angajatul este multumit, compania chiriasa si dezvoltatorul cladirii vor fi la randul lor multumiti. Astfel, dupa ce in doua dintre studiile precedente am examinat criteriile care contribuie la imbunatatirea mediului de lucru din birourile din Bucuresti, dar si nevoile angajatilor in functie de generatia careia ii apartin, a venit momentul sa analizam piata de IT&C, dinspre care vin cele mai multe cereri de inchiriere in prezent, atat in Bucuresti cat si in tara. Datele pe care le obtinem, si pentru care beneficiem de sprijinul global al echipelor CBRE, sunt o resursa importanta pentru colegii mei din restul departamentelor, care astfel pot oferi clientilor solutiile cele mai potrivite atat companiei lor, cat si caracteristicilor pietei locale”, a declarat Daniela Boca, Directorul Departamentului de Cercetare al CBRE Romania.
Departamentul de Cercetare al CBRE a fost infiintat in Romania in 2008, si pe langa experienta locala, dobandita pana acum, beneficiaza si de resursele, know how-ul si maturitatea echipelor solide existente in retea, atat la nivel global, cat si regional. Sub coordonarea Danielei Boca din anul 2018, Departamentul de Cercetare realizeaza studii si analize de piata atat la cererea clientilor, cat si cercetari de piata utilizate in cadrul CBRE la nivel local, dar si in regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa). De-a lungul timpului, Departamentul de Cercetare al CBRE Romania a realizat numeroase studii si rapoarte de piata, dedicate segmentelor pietei imobiliare in care compania este activa: spatii de birouri, spatii comerciale si industriale, devenind unul dintre punctele de referinta in analiza pietei imobiliare din Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter