RO EN
السلة فارغة

C&W Echinox: Sunt in constructie multe hoteluri afiliate unor lanturi internationale

Piata hoteliera din Europa Centrala si de Est (ECE) ȋnregistreaza o evolutie pozitiva, toti indicatorii de performanta avand valori mai mari fata de anul precedent. Bucurestiul se remarca printr-o crestere medie a numarului de ȋnnoptari, de 10,1% pe an ȋn intervalul 2013 - 2017, cea mai mare din regiune, potrivit raportului CEE Hospitality Snapshot 2018, realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield. Astfel, ca dinamica, Bucurestiul depaseste principalele capitale din ECE, si anume Viena, Praga, Budapesta, Varsovia, Bratislava si Sofia, creand bazele unei dezvoltari sustenabile a capacitatii de cazare. Totusi, cu un numar de 3,2 milioane de ȋnnoptari ȋn 2017, Bucurestiul se afla ȋnca la o distanta considerabila de Praga (18 milioane de ȋnnoptari), Viena (15 milioane), Budapesta (10 milioane) si Varsovia (6 milioane), depasind doar Bratislava (2,7 milioane) si Sofia (2 milioane).
„Varsovia trebuie sa ȋsi ȋmbunatateasca vizibilitatea ca destinatie turistica. Similar, cererea din Bucuresti este generata ȋn special de segmentul corporate. In ciuda acestui fapt, gradul mediu de ocupare ȋn Bucuresti este destul de ridicat (73,6% ȋn 2017), hotelurile internationale de top ȋnregistrand rate de ocupare de peste 80%, fiind ocupate integral timp de sase luni pe an”, potrivit consultantilor Cushman & Wakefield.
Tarifele medii ale hotelurilor din Bucuresti au fost pe parcursul anului 2017 de 78,1 euro/ noapte, fiind mai mari decat in Sofia (76,1 euro/ noapte), Varsovia (75,4 euro/ noapte) si Bratislava (63,6 euro/ noapte), dar sub nivelul celor din Viena (96,9 euro/ noapte), Praga (87,5 euro/ noapte) si Budapesta (84,3 euro/ noapte), potrivit datelor firmei de cercetare STR Global, specializata ȋn industria hoteliera, citate de Cushman & Wakefield.
Ajustand tariful mediu cu gradul de ocupare (calculat de STR la 73,6% pentru Bucuresti ȋn 2017), reiese ca hotelierii din Bucuresti au ȋncasat anul trecut, ȋn medie, cate 57,5 euro/ noapte pentru fiecare camera disponibila, ȋn crestere cu 6,4% fata de anul precedent, indicator (RevPAR) care a continuat sa creasca si ȋn prima jumatate a acestui an, cu 4,7%, la 60,2 euro/ noapte.
Rezultatele pozitive ȋnregistrate de hotelurile din regiune au atras ȋn ultimii ani atat atentia dezvoltatorilor, cat si a investitorilor aflati ȋn cautare de randamente mai mari comparativ cu pietele vestice. In timp ce ȋn centrul unor orase precum Praga, Budapesta sau Viena sunt ȋn prezent mai dificil de gasit terenuri sau cladiri care pot fi reconvertite ȋn hoteluri, ȋn orase precum Varsovia, Bucuresti sau Sofia capacitatea de cazare va continua sa creasca ȋn urmatorii ani, cu un ritm mediu anual cuprins ȋntre 3,9% (ȋn Bucuresti) si 8,5% ȋn Varsovia.
In Bucuresti, pentru urmatorii ani sunt programate spre deschidere mai multe hoteluri ce vor fi afiliate unor lanturi internationale, amintind aici Courtyard by Marriott (Fabrica de Glucoza), Ibis Styles (Stirbei Voda), Hotel Indigo (George Enescu - Georges Clemenceau), Corinthia (Grand Hotel du Boulevard), Moxy by Marriott sau Autograph Collection (Doamnei).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter