RO EN
السلة فارغة

BT (INS): Economia plus 7% iar piata constructiilor minus 5,4% in 2017

Institutul National de Statistica (INS) a comunicat astazi primele estimari privind dinamica economiei interne in trimestrul IV si anul 2017. Conform acestor statistici dinamica trimestriala a PIB-ului a decelerat de la 2.4% in T3 la 0.6% in T4 2017, cel mai redus ritm din T3 2016. In dinamica anuala economia interna a crescut cu 6.9% in T4 2017, in decelerare de la 8.8% in T3. Prin urmare, in 2017 Romania a inregistrat un ritm de crestere economica de 7% an/an, cea mai buna evolutie din anul 2008. Accelerarea economiei interne in 2017 a fost determinata de contributia cererii interne, sustinuta de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice.
Astfel, consumul privat (principala componenta a PIB) a accelerat in 2017, pe fondul ameliorarii venitului real disponibil al populatiei, climatului pozitiv din sfera creditarii (sustinut si de nivelul redus al costurilor reale de finantare) si efectului de avutie (generat de majorarea preturilor activelor imobiliare si financiare). Conform datelor publicate de INS volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul (barometru pentru consumul privat) a consemnat un avans de 10.7% an/an in 2017.
De asemenea, companiile au reluat fluxurile investitionale anul trecut, intr-o evolutie determinata de impulsul exporturilor (in contextul accelerarii economiei Zonei Euro), de momentul favorabil din sfera consumului intern si de nivelul scazut al ratelor reale de dobanda. Redinamizarea investitiilor este reflectata de accelerarea productiei industriale la 8.2% an/an in 2017, conform datelor publicate recent de INS. Cu toate acestea, in sfera constructiilor climatul s-a mentinut dificil in 2017 (declin cu 5.4% an/an). Nu in ultimul rand, consumul public a crescut cu un ritm puternic anul trecut, in contextul politicilor fiscal-bugetare si de venituri pro-ciclice implementate de Administratie - conform datelor publicate de Ministerul de Finante cheltuielile bugetare s-au majorat cu 14% an/an la 276.1 miliarde RON in 2017.
Pe de alta parte, contributia cererii externe nete la dinamica anuala a PIB a fost nefavorabila in 2017, pe fondul cresterii importurilor cu un ritm mai puternic comparativ cu cel inregistrat de exporturi. Datele publicate ieri de Banca Nationala a Romaniei indica intensificarea deficitului balantei comerciale cu bunuri si servicii cu 165.6% an/an la 4.1 miliarde EUR in 2017. Subliniem faptul ca accelerarea economica din ultimele trimestre nu este sustenabila, data fiind deteriorarea echilibrelor macroeconomice (intern si extern), dupa cum se poate observa in al doilea grafic din partea dreapta. Astfel, raportul deficit bugetar/PIB s-a intensificat la 2.9% in 2017, cel mai ridicat nivel din 2012. Totodata, ponderea deficitului de cont curent in PIB a depasit 3% in 2017, nivelul maxim din 2012.
In scenariul macroeconomic central BT previzionam decelerarea economiei interne (in convergenta spre ritmul potential) pe termen mediu, pe fondul maturitatii ciclului economic post-criza in plan extern si rebalansarii politicii economice pe plan intern. De altfel, indicatorii de incredere in economie s-au deteriorat, iar costurile de finantare au crescut in perioada recenta. Astfel, PIB-ul ar putea creste cu ritmuri medii anuale de 4.2% in 2018, 3.4% in 2019 si 3.1% in 2020. Vom revizui acest scenariu dupa incorporarea estimarilor provizorii (1) privind dinamica componentelor PIB din 2017 (acestea vor fi comunicate de INS in luna martie).
Sectorul de constructii s-a ajustat cu 5.4% an/an in 2017
Institutul National de Statistica (INS) a publicat astazi datele cu privire la evolutia sectorului de constructii in decembrie si anul 2017. Statisticile indica redinamizarea acestui sector intensiv in capital si forta de munca la finalul anului trecut, evolutie sustinuta de momentul favorabil din piata imobiliara si de reluarea investitiilor publice. Astfel, constructiile au crescut pentru a doua luna la rand in decembrie, dinamica lunara accelerand la 4.4%. Se evidentiaza majorarea lucrarilor de reparatii curente cu 26.7% luna/luna. De asemenea, lucrarile de reparatii capitale au consemnat un avans cu un ritm lunar de 11.5%. Pe de alta parte, lucrarile de constructii noi s-au ajustat cu 1.1% luna/luna in decembrie.
In dinamica an/an sectorul de constructii a revenit pe crestere in decembrie (dupa patru luni de declin): 8% an/an, cea mai buna evolutie din mai 2016. Se observa majorarea lucrarilor de constructii noi pentru a treia luna la rand in decembrie, cu 25.1% an/an, cel mai bun ritm din mai 2012. Pe de alta parte, lucrarile de reparatii capitale si cele de reparatii curente au scazut cu 2.8% an/an, respectiv cu 19.3% an/an in decembrie. Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii se evidentiaza majorarea componentei cladiri rezidentiale cu 80.4% an/an (cea mai buna dinamica din august), evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare. Pe de alta parte, lucrarile de constructii cladiri nerezidentiale si cele de constructii ingineresti au scazut an/an cu 2.5%, respectiv 3.3% in decembrie.
Astfel, in 2017 sectorul de constructii s-a ajustat pentru al doilea an consecutiv, consemnand un ritm de declin de 5.4% an/an, in intensificare comparativ cu cel din 2016 (4.8% an/an). Din perspectiva analizei pe elemente de structura se observa majorarea componentei constructii noi cu 4.9% an/an. Pe de alta parte, lucrarile de reparatii capitale si cele de reparatii curente au scazut cu ritmuri anuale de 17.7%, respectiv 24.6% in 2017. Analiza pe obiecte de constructii scoate in evidenta majorarea lucrarilor de cladiri rezidentiale cu 69.7% an/an in 2017, pe fondul climatului pozitiv din piata imobiliara, sustinut de majorarea veniturilor populatiei, Programul Prima Casa si nivelul accesibil al costurilor reale de finantare.
Pe de alta parte, lucrarile de constructii cladiri nerezidentiale si cele de constructii ingineresti au scazut cu 12.6% an/an, respectiv 21.3% an/an, date fiind provocarile cu care se confrunta climatul investitional. Conform estimarilor econometrice elaborate (si sintetizate in al treilea grafic din partea dreapta) sectorul de constructii s-a stabilizat si pare sa fi schimbat tendinta la finalul anului 2017 (din descendenta in ascendenta). In scenariul macroeconomic central actualizat (inclusiv prin incorporarea datelor publicate astazi de INS) previzionam cresterea sectorului de constructii cu ritmuri medii anuale de 3.5% in 2018, 0.2% in 2019, respectiv 1.9% in 2020.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter