RO EN
السلة فارغة

BRASOV: Licitatie pentru actualizarea Planului Urbanistic General (PUG)

Expertii Bancii Mondiale din cadrul contractului de consultanta cu Primaria Brasov s-au intalnit cu consilierii locali, executivul Primariei, experti urbanisti si arhitecti, precum si cu reprezentanti ai societatii civile, in cadrul unei runde de dezbateri care a vizat in principal caietul de sarcini pentru actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Brasov, dar si alte documente de dezvoltare urbanistica la care expertii BM lucreaza si care cuprind inclusiv exemple de buna practica preluate din activitatea municipalitatii brasovene.
„Acest demers este inceput de mai bine de un an de zile, cred ca este un lucru foarte important, raportat la toate evolutiile si modificarile petrecute in municipiul Brasov la acest moment, din punct de vedere urbanistic. Avem un contract de asistenta cu Banca Mondiala, pe mai multe teme de dezvoltare, am avut intalniri si am purtat discutii de-a lungul timpului, am incercat, impreuna cu echipa Bancii Mondiale, sa corelam cat mai multe date, sa preluam cat mai multe detalii, propuneri, amanunte, sugestii, si sa ajungem intr-o faza in care sa putem face parcursul procedural necesar pentru reactualizaea PUG Brasov. Am parcurs o procedura separata si pentru studiul de trafic in Municipiul Brasov, am reusit sa parcurgem licitatia, am avut doi competitori si am reusit sa validam aceasta procedura. Azi sper sa avem o discutie buna, sunt prezenti in sala oameni de specialitate si domeniul urbanistic si din arhitectura, serviciul Arhitect Sef, Ordinul Arhitectilor, consilieri locali, asociatii si ONG-uri care au raspuns invitatiei noastre, si le multumesc pentru prezenta si implicare“, a explicat George Scripcaru, primarul Muncipiului Brasov.
Primaria are un contract de consultanta cu Banca Mondiala, iar in cadrul acestui contract, una dintre teme este realizarea caietului de sarcini pentru actualizarea Planului Urbanistic General. Astazi si ieri reprezentantii Bancii Mondiale au prezentat proiectul caietului de sarcini si alte materiale pe care le-au pregatit pentru regenerarea urbana a cartierelor, intr-un proces de dezbateri publice, ieri cu consilierii locali, astazi cu arhitecti, urbanisti si societatea civila. In urma acestor discutii si a furnizarii caietului de sarcini catre consilierii locali si catre reprezentanti ai Primariei Brasov, acesta va fi definitivat si, in aproximativ o luna, speram sa pornim licitatia pentru actualizarea Planului Urbanistic General“ - Marilena Manolache, Arhitect Sef al municipiului Brasov.
„Am lucrat aproximativ un an la elaborarea unei variante de caiet de sarcini pentru actualizarea Planului Urbanistic General, care la acest moment este aproape finalizata, pentru un municipiu care are o situatie particulara in tot contextul romanesc la ora actuala, si anume are o centura metropolitana extrem de densa si de bine dezvoltata. Din aceasta observatie preliminara a trebuit sa proiectam un caiet de sarcini care sa ia in considerare intr-o masura cat mai mare aceasta situatie privilegiata. Acum am ajuns la o varianta destul de matura a unui draft de caiet de sarcini care are un nivel de performanta foarte ridicat - atat in context national cat si international, cel putin in Europa de Sud-Est - care va fi impus consortiului care va castiga licitatia pentru elaborarea acestui document. Acesta este un lucru bun pentru ca situatia Brasovului ca amplasare, ca mod de functionare, ca dinamica in ultimii 10 ani si in viitorii 10 ani sa poata fi tratata astfel incat obiectul finit al acestui contract - adica Planul Urbanistic General actualizat - sa fie un instrument cat se poate de operativ si in acelasi timp cat se poate de deschis pentru viitoare proiecte la scara metropolitana si regionala. Sunt patru capitole mari pe care le-am urmarit in mod sistematic pe parcursul caietului de sarcini, avand o abordare pro-activa si nu reactiva - ceea ce de asemenea ar putea fi un element de noutate in context national - inclusiv in privinta patrimoniului natural si construit. In esenta, viitorul PUG armonizeaza prevederile din legislatia actuala, il deschide ca proiect catre temele actuale de cercetare la nivel european si international si incearca sa-l transforme intr-un instrument suficient de matur ca sa fie operational, ceea ce nu este un lucru usor. Etapele de informare si de consultare publica sunt foarte clar stabilite in cadrul acestui proces, exista inclusiv mecanisme de verificare astfel incat toate partile sa fie asigurate ca propunerile facute sunt constructive si pot fi validate, lucru care nu s-a intamplat foarte des nici la nivel national, nici in alte tari din estul Europei. Aceasta varianta la care am ajuns astazi trebuie sa treaca prin toate departamentele Primariei, dupa care va fi trimis la ANAP pentru validare si apoi trimis pentru publicare pe SICAP. In caietul de sarcini este prevazut un termen de 36 de luni pentru realizarea PUG-ului de catre castigatorul acestei licitatii, aceasta durata fiind deja cea mai scurta posibil din punct de vedere procedural“ - Andrei Mitrea, consultant al Bancii Mondiale, coordonatorul proiectului de elaborare a caietului de sarcini pentru actualizarea PUG Brasov.
Regenerare urbana si ghiduri de bune practici
Pe langa caietul de sarcini pentru actualizarea PUG, expertii Bancii Mondiale mai lucreaza la un caiet de sarcini pentru PUZ regenerare urbana, o abordare relativ noua in Romania, dar absolut necesara, in contetul in care 73% dintre oamenii care locuiesc in municipiile din Romania locuiesc la bloc, iar in ultimii 30 de ani nu s-a facut aproape nimic notabil pentru a schimba ceva in cartiere sub aspect urbanistic, dar si la un ghid de regenerare urbana pentru orase-magnet. Un al doilea ghid elaborat tot de specialistii Bancii Mondiale vizeaza bunele practici in dezvoltarea urbana. „Din punctul nostru de vedere Brasovul are un atu pentru ca are in acest moment infrastructura urbana foarte bine pusa la punct, cea mai buna din tara la momentul de fata. Ghidul de regenerare urbana ofera chestiuni practice, incepand de la cum sa gandesti un trotuar sau la ce sa ai in vedere cand plantezi un copac si pana la teme complexe, cum ar fi elaborarea unui studiu de fezabilitate sau a unei documentatii de avizare a lucrarilor de interventie (DALI), ori organizarea unui concurs de solutii. Ghidul de bune practici in dezvoltarea urbana, cuprinde exemple concrete preluate de la orase din Romania, inclusiv din Brasov, incepand de la legislatie si hotarari de consiliu local, si pana la modul in care anumite probleme importante au fost abordate de anumite administratii locale“, a explicat Marcel Heroiu, expert senior pe dezvoltare urbana, Banca Mondiala.
„Una dintre ideile principale pe care noi am accentuat-o in ultimii ani este ca orasele sunt deja, dar vor fi din ce in ce mai importante pentru economie, iar batalia dintre orase va fi batalia pentru oameni. Mai ales in contextul declinului demografic, orasele care reusesc sa atraga oameni tineri, bine pregatiti, vor avea de castigat. In aceasta lupta, fiecare oras va trebui sa iasa la bataie cu tot ce are mai bune de oferit, de la locuri de munca multe si bine platite la calitatea cat mai inalta a vietii. Un sondaj facut de Banca Mondiala arata ca multi dintre romani vor sa se mute intr-un oras din Romania mai degraba decat in afara Romaniei, iar pentru acestia este importanta calitatea vietii, adica isi doresc orase care arata ca orasele din afara. Ei bine, la Brasov care este un astfel de oras-magnet, discutam despre ce poate fi facut pentru a creste calitatea vietii, in contextul in care Brasovul este deja un oras care arata bine, este perceput de romani ca un oras cu o calitate a vietii foarte buna, dar vrem sa vedem cum mai pot fi imbunatatite lucrurile acolo unde este loc. Vom discuta despre planificare spatiala, viziune de dezvoltare pe termen lung, urbanism si imbunatatirea aspectului orasului acolo unde se mai poate lucra, concursuri de solutii pentru spatii publice importante din oras, atat reprezentative pentru intreg orasul cat si importante pentru diferitele cartiere, astfel incat cartierele sa nu mai fie doar <>. E o discutie deschisa unde prezentam ce am realizat pana acum, in cadrul parteneriatului dintre Primaria Brasov si Banca Mondiala“, a mai spus Marcel Heroiu, expert senior pe dezvoltare urbana, Banca Mondiala.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter