RO EN
السلة فارغة

ARABESQUE: Piata constructiilor, trend pozitiv la inceput de 2018

Piata constructiilor a avut o evolutie pozitiva in 2017, iar cifrele din primul trimestru 2018 arata un trend incurajator, conform unui studiu comandat de Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii si finisaje din Romania. Pe fondul cresterii economice , cererea de spatii de birouri, locuinte si constructii industriale a avansat semnificativ, astfel ca afacerile din acest sector s-ar putea apropia in acest an de borna de 30 de miliarde de lei, cu peste 3 miliarde de lei peste nivelul din 2016. Dupa ce, anul trecut, volumul lucrarilor de constructii per total a scazut in serie bruta cu 5,4% comparativ cu anul 2016, in acest an am putea asista la un reviriment, estimeaza expertii de la Arabesque.
Potrivit datelor de la INS, volumul lucrarilor de constructii a crescut in primele doua luni din 2018 cu 8,4%, in serie bruta, evolutia fiind una semnificativa pe toate palierele. Lucrarile de reparatii capitale au avansat cu 40,4%, cele de intretinere si reparatii curente cu 37,5%, iar lucrarile de constructii noi cu 28%.
Cel mai dinamic segment, judecand si dupa numarul autorizatiilor de constructii, il marcheaza sectorul rezidential, segment in care volumul lucrarilor de constructii a crescut anul trecut cu 69,7%. In anul 2017 au fost eliberate un numar de 41.603 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, din care cele pentru cladiri rezidentiale cu o locuinta au reprezentat 88,9% fata de total.
,,In anul 2017 au fost terminate 53301 locuinte, in crestere cu 1095 locuinte, fata de anul 2016. Din datele din piata, estimam ca, in acest an, numarul locuintelor nou terminate va creste peste nivelul de 65.000 de unitati’’, au declarat expertii.
Anul trecut, cele mai multe locuinte s-au dat in folosinta in regiunile de dezvoltare Bucuresti- Ilfov (17,9% fata de total tara), Nord-Vest (17,8%), Nord-Est (15,2%), Centru (13,7%), Sud-Est (11,4%) si Sud-Muntenia (10,0%).
,,Dincolo de evolutia segmentului rezidential, primele doua luni din 2018 indica crestere a volumului constructiilor ingineresti si a cladirilor nerezidentiale cu 34,3%, respectiv cu 17,0%. Inca un semn ca piata constructiilor accelereaza si in acest segment, dupa relativa stagnare din ultimii 2-3 ani. Evolutia pozitiva trebuie pusa pe seama cresterii increderii investitorilor in economie si a cererii in crestere pe toate segmentele pietei, de la birouri la spatii rezidentiale”, explica expertii de la Arabesque.
Miza pe rezidential si sectorul industrial
Potrivit datelor studiului comandat de Arabesque, in piata constructiilor activeaza peste 60.000 de companii, cu peste 150.000 de angajati. Numarul firmelor si a fortei de munca declarata oficiala s-au mentinut constante in intervalul 2012-2016. Daca in 2012, in piata constructiilor erau inregistrate 64.173 de firme, cu afaceri de 27,79 miliarde de lei, in 2016, ultimul an pentru care exista datele financiare finale, erau inregistrate la RECOM si M.Finantelor 63.769 de firme active, cu afaceri de 27,6 miliarde de lei. Potrivit datelor oficiale, cele mai mari afaceri in sectorul constructiilor au fost realizate de firmele din zona Capitalei si din orase precum Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov si Ploiesti.
,,Datele preliminarii din 2017 indica un avans semnificativ al cifrei de afaceri, iar coroborate cu estimarile din piata, in 2018 se poate atinge atinge borna de 30 miliarde de lei cifra de afaceri. Ar fi un adevarat record pentru ultimul deceniu’’, estimeaza expertii de la Arabesque.
Interesanta, in context, este si evolutia profitabilitatii din industria constructiilor care a avansat semnificativ, de la 2,39 miliarde de lei in 2012 la 5,1 miliarde de lei in 2016.
,,Firmele de constructii si-au optimizat investitiile, sectorul rezidential fiind cel care a iesit cel mai mult in evidenta, pe fondul cererii in crestere. Investitiile in acest domeniu vor cunoaste si in urmatorul interval o dinamica pozitiva pe fondul interesului romanilor pentru imobiliare. Cresterea salariilor si speram noi acelasi acces la creditare vor stimula in sens pozitiv avansul acestui sector’, estimeaza expertii.
Constructiile de birouri si spatii industriale tind, de asemenea, spre o dinamica pozitiva, accentuata de extinderea investitiilor unor jucatori majori in domeniu. In 2017, potrivit datelor din piata, in Romania erau in derulare un total de 28.451 de proiecte de constructii, cu o valoare cumulata de 161,55 miliarde de lei si cu o suprafata de 93,3 milioane de metri patrati.
Firmele mici de constructii, cele mai dinamice
Piata constructiilor din Romania este dominata, ca numar de firme, de cele foarte mici, de pana in 5 angajati. Potrivit datelor studiului, cele peste 54.000 de astfel de companii lucreaza in principal in sectorul rezidential. Acesta este si motivul pentru care Arabesque, prin divizia de retail MatHaus, a investit semnificativ in domeniu.
Dupa deschiderea primului magazin MatHaus in Iasi, anul trecut, pe 10 mai va fi inaugurat si noul magazin de retail din Bucuresti ,Calea Vitan 112-114. Totodata, se vor moderniza si magazinele din Galati, Constanta, Craiova, Pitesti si Oradea sub brandul MatHaus.
,,Investitia in reteaua MatHaus vine sa ofere suportul logistic necesar evolutiei semnificative din rezidential. Suntem specialistii segmentului de materiale pentru constructii , finisaje si renovari si putem transfera experienta noastra din industrie catre clientii persoane fizice care vizeaza un astfel de proiect ” a declarat Cezar Rapotan, fondator si actionar principal Arabesque.
Potrivit acestuia, piata constructiilor s-a maturizat semnificativ in ultimii ani, iar marii investitorii au inceput sa puna tot mai mult accentul pe inovatie si calitate. In prezent, piata constructiilor contribuie cu 4,6% la produsul intern brut (PIB), insa patronatele din domeniu sustin ca potentialul sectorului este de circa 8 - 9%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter