RO EN
السلة فارغة

APA NOVA a efectuat investitii de 500 milioane euro in cei 20 de ani de activitate

Apa Nova Bucuresti (ANB) concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare a Municipiului Bucuresti, conform Contractului de Concesiune semnat in 2000 cu Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), a efectuat plata dividendelor catre Municipalitate. Valoarea acestora se ridica la 24.459.465 lei (aproximativ 5,15 milioane de euro la un curs mediu de 4,75 RON/Euro).
“Acest lucru este posibil datorita evolutiei activitatilor companiei, care si-a continuat trendul ascendent pe toate categoriile de servicii oferite, ceea ce s-a reflectat si in cifra de afaceri, care s-a situat in 2018 la valoarea de 164 milioane de euro. Este o evolutie generata de eficientizarea si digitalizarea operatiunilor Apa Nova Bucuresti.” a declarat Irina Munteanu, CFO Apa Nova Bucuresti.
Contractul de concesiune, semnat pentru o perioada de 25 de ani, unic in Romania, asigura un mecanism transparent care obliga la indeplinirea unor standarde de performanta foarte bine definite, avand la baza un parteneriat public privat intre ANB si Municipalitatea Bucuresti, aflat in top 5, conform clasamentelor efectuate de Banca Mondiala, fiind un exemplu de bune practici in domeniu.
De la preluarea contractului de concesiune s-au realizat investitii totale in valoare de 451 milioane euro pentru sistemele de tratare si alimentare cu apa, canalizare si epurarea apelor uzate din Bucuresti. In acelasi timp, pentru utilaje, echipamente, autovehicule, implementarea de proiecte informatice, securitatea muncii, imbunatatirea conditiilor de munca ale salariatilor precum si pentru cresterea calitatii serviciilor s-au alocat pana in prezent aproximativ 88 milioane EUR. Pentru anul 2019, Apa Nova Bucuresti a prevazut investitii in valoare totala de aproximativ 26,5 de milioane lei. O mare parte din aceste fonduri sunt alocate pentru extinderea si refacerea sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare, pentru a combate una dintre cele mai mari probleme, care este valabila la nivelul intregii tari: vechimea retelelor. Se au in vedere zonele de exploatare cu potential ridicat de avarii, fiind considerate investitii necesare pentru a preintampina posibilele situatii care ar putea afecta consumatorul final. Sunt zone unde conductele au o vechime chiar si de 90 de ani, iar tot acest proces de reabilitare si modernizare se realizeaza in timp datorita dimensiunii retelei.
Compania realizeaza anual investitii, atat in reteaua de distributie a apei potabile, cat si in prizele de captare si in uzinele de productie a apei. In 2018, au fost facute investitii in sisteme de preclorinare, in reabilitari ale instalatiilor de clorinare ori in filtre.
Conform prevederilor contractului de concesiune incheiat cu Municipiul Bucuresti, ANB a elaborat proiectul ,,Master Planul Serviciului de alimentare cu apa si de canalizare a Municipiului Bucuresti", care prevede strategia de dezvoltare a sectorului de apa si apa uzata pe un orizont de 30 ani. Aria de studiu a Master Planului cuprinde atat Bucurestiul, cat si cele 23 de localitati limitrofe.
De asemenea, Apa Nova a lansat in luna iunie 2019 „Povesti cu final fericit”, o campania de constientizare prin intermediul careia isi propune sa aduca in atentia bucurestenilor importanta sistemului de canalizare precum si utilizarea corecta a acestuia. Astfel, compania si-a propus sa informeze populatia asupra utilizarii corecte a sistemulului de canalizare, in sensul eliminarii perceptiei ca acesta poate fi asimilat cu un cos de gunoi, iar deseurile nepermise sa nu mai fie aruncate in vasul de toaleta sau in sifonul de scurgere. Actionarii companiei Apa Nova Bucuresti sunt Primaria Municipiului Bucuresti, cu 16,31%, Veolia Eau - Compagne Générale des Eaux, cu 73,69%, respectiv salariatii companiei, cu 10%, prin Asociatia ESOP.
Din 2000, Apa Nova (parte a Grupului Veolia) si-a asumat responsabilitatea gestionarii resurselor de apa, tratarea si distributia apei catre consumatori, evacuarea apelor uzate si a apelor meteorice din Municipiului Bucuresti. In cei 19 ani, sistemul de alimentare cu apa si de canalizare a fost reabilitat, modernizat si dezvoltat conform celor mai bune practici industriale in domeniu, realizari care se traduc prin investitii care depasesc 500 de milioane de euro pana in prezent.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter