RO EN
السلة فارغة

ADREM: Eficienta energetica transpusa in practica prin case Smart si tehnologia IoT

La nivel global, se preconizeaza ca piata pentru solutii tip case smart va fi de peste 122 miliarde dolari in 2022, in paralel cu trendul ce favorizeaza dezvoltarea „Internet of Things”. Pe langa avantajele ce tin de inedit, comfort si siguranta, exista numeroase avantaje in privinta eficientei energetice propuse de casele smart, atat la nivel global, cat si in Romania, unde solutii tip case smart sunt deja in curs de implementare. In privinta eficientei energetice, solutiile smart pot fi implementate si la nivel municipal, sau chiar national.
Eficienta energetica, sau de ce devin casele smart
Eficienta energetica este, in prezent, una dintre cele mai importante probleme ale gospodariilor moderne, atat in mediul urban, cat si in cel rural. Solutia cea mai simpla, insa, cea a reducerii directe a consumului de energie, nu este intotdeauna practica: din ce in ce mai multe gospodarii contorizeaza consumul de energie crescut din cauza numarului din ce in ce mai mare de dispozitive. Si asta chiar daca eficienta dispozitivelor este in crestere.
De exemplu, un bec cu LED consuma de aproape 5 ori mai putin decat traditionalul bec incandescent, si rezista chiar si 100.000 ore. Un televizor cu LED consuma, in medie, cu 20% mai putin decat un ecran LCD, si cu aproape 40% mai putin decat un ecran CRT. Insa numarul de televizoare, becuri si sisteme de iluminat, si de dispozitive electrice in general este in crestere, ceea ce afecteaza in mod direct si consumul.
Si nivelul de tehnologizare al romanilor este in crestere. Un bun indicator al acestuia este accesul la internet. Daca in urma cu cativa ani romanii aveau, in medie, 2.6 dispozitive cu acces la internet, in prezent, numarul si frecventa utilizarii acestora a crescut chiar peste performantele de consum redus implementate in noile tehnologii. Cu toate ca persista solutiile tehnologice mixte, in care becul incandescent de 100W consuma alaturi de ultimul tip de iphone. Datele, obtinute de la INSSE, detaliaza profilul acestor gospodarii si indica un trend ascendent inspre tehnologizarea romanilor, si deci, si a consumului de energie.Este si motivul pentru care casele smart ofera o serie de avantaje greu de egalat.
Casele smart, avantaje greu de egalat
Casele smart permit integrarea consumatorilor din gospodarie intr-o retea locala, programabila, ce poate fi controlata si de la distanta, fie direct, prin Internet of Things (IoT), fie prin intermediul unui hub. Orice resedinta poate fi configuratamcu solutii de case smart. Casele smart pot porni sau opri, la programare sau prin control de la distanta, o serie de consumatori, cu programe prestabilite. De la espressorul care porneste simultan cu alarma de dimineata, la pornirea aerului conditionat cu 1-2 ore inainte de a ajunge acasa, posibilitatile sunt nelimitate. In varianta simpla, orice resedinta poate fi transformata in casa smart cu un minim de investitie: controlul instalatiei de iluminat prin intrerupatoare inteligente.
In principal, casele smart limiteaza sau chiar elimina consumul inutil: fara lumini sau echipamente uitate aprinse, fara consumatori fantoma (unele dispozitive consuma chiar si atunci cand nu sunt in functiune). In subsidiar, casele smart pot gestiona consumatorii de energie pentru a oferi un echilibru consum-performante. Exemplul tipic este cel al instalatiilor pentru comfort termic (boilere, centrale, AC etc), care pot fi controlate automat in vederea limitarii consumului.
Casele smart ofera eficienta energetica si in sensul larg, interpersonal. O serie de solutii de automatizari si posibilitatea controlului de la distanta faciliteaza interactiuni imposibile pana acum: de la preincalzirea cuptorului configurata pe drumul spre casa, la programarea unui ciclu de spalat al masinii automate care se sincronizeaza cu sosirea acasa.
Consumul de Energie, pe Sectoare, in Romania (Date Eurostat)
Cu toate ca sunt in top per ansamblu in energie la nivel european, romanii raman insa printre cei mai ineficienti consumatori de energie din Uniunea Europeana, cu eficienta energetica la jumatate fata de media europeana, iar gospodariile romanilor sunt responsabile pentru o treime din consumul total de energie la nivel national, conform analizei de consum energetic la nivel European, efectuata de Eurostat.
Solutiile de eficienta energetica smart pot fi implementate prin IoT si case inteligente, insa exista mai multe masuri de eficienta energetica smart care nu implica dezvoltarea unor sisteme de tipul smart home, sau smart hub, cu integrarea tuturor dispozitivelor. Solutii precum smart cities, sau smart comunities, dar si contoare inteligente, care fac singure citirea si raportarea de consum, in timp real, permitand buna gestionare a nevoilor de energie.
Genul acesta de optimizare, de dezvoltare solutii smart pentru citire si analizarea fluxului de date pentru a raspunde nevoilor de energie din piata, nu sunt insa in sarcina consumatorilor finali. Pe alte sectoare deja se incearca implementarea de solutii smart si automatizari pentru imbunatatirea eficientei energetice. Sectorul rezidential este cel care trebuie adus la zi, asa cum putem urmari si in datele despre consumatorii de energie din Romania, pe categorii de consumatori si sectoare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter