RO EN
السلة فارغة

ADR MUNTENIA: Manastirea Aninoasa va fi restaurata cu fonduri nerambursabile POR

Vineri, 20 octombrie, la sediul ADR Sud Muntenia s-a semnat contractul de finantare pentru proiectul „Eradicare umiditate, amenajare muzeu, restaurare pictura biserica si paraclis, reparatii curente, amenajari exterioare”, ce se va implementa in comuna Aninoasa din judetul Arges. Manastirea Aninoasa, in calitate de beneficiar, a obtinut finantare nerambursabila in cadrul Programului Operational Regional 2014 - 2020, Axa prioritara 5 „Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investitii 5.1 „Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural”. Valoarea totala a cererii de finantare este de 17.985.622,88 lei, din care 15.287.779,45 lei reprezinta fonduri nerambursabile FEDR, iar 2.338.130,97 lei sunt fonduri din bugetul de stat.
Cu ocazia semnarii acestui contract de finantare, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, dr ing. Liviu Musat, a declarat urmatoarele: „Proiectul pentru care astazi semnam contractul de finantare este unul de suflet atat pentru noi, Agentia, cat si pentru mine personal, deoarece Manastirea Aninoasa, alaturi de multe alte lacase de cult din nordul regiunii de dezvoltare Sud Muntenia, a facut obiectul tezei de doctorat elaborata in domeniul turismului religios. Consider ca nu este intamplator acest moment, daca ne gandim ca paraclisul manastirii, care dateaza din 1773, are, pe langa hramul Sfantului Gheorghe, hramul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, cel pe care il sarbatorim saptamana viitoare, in data de 26 octombrie.”
Prin acest proiect, ce are o perioada de implementare de 51 de luni, dupa momentul semnarii contractului de finantare, vor fi realizate urmatoarele tipuri de investitii: restaurarea si consolidarea si punerea in valoare (valorificarea si promovarea durabila) a Manastirii Aninoasa; dezvoltarea potentialului turistic si impulsionarea dezvoltarii comunei Aninoasa, dar si a judetului Arges, respectiv a regiunii Sud Muntenia, prin revitalizarea si valorificarea turistica a Manastirii Aninoasa - obiectiv cu valente importante in evolutia arhitecturii, ca factor decisiv al identitatii culturale nationale. Activitatile ce vor fi realizate in cadrul proiectului vizeaza lucrari de eradicare a umiditatii, amenajarea muzeului din incinta ansamblului, restaurarea picturii bisericii si a paraclisului, reparatii curente, precum si amenajari exterioare. Dupa implementarea acestui contract de finantare se doreste cresterea cu aproximativ 10 mii a numarului de vizitatori ai obiectivului de patrimoniu.
Numele Manastirii Aninoasa vine de la padurile de anini sau arini, care imprejmuiau odata pe arii mult mai largi obiectivul de patrimoniu. Manastirea este un monument istoric si de arhitectura ce dateaza din secolul al XVII-lea, fiind ctitoria unui boier din zona, Tudoran Vladescu. Stilul architectonic al ansamblului manastiresc este brancovenesc, cu o incinta dreptunghiulara prevazuta cu turn-clopotnita, chilii si paraclis. Biserica mare pastreaza picturi ale faimosului artist plastic Parvu Mutu, cel care a fost supranumit Zugravul. In zona Argesului este singura manastire cu aspect de fortificatie, grosimea zidurilor fiind de aproape 2 m, la care se adauga si latimea contraforturilor. Se spune ca in vremurile ei de glorie, Manastirea Aninoasa era una dintre cele mai bogat inzestrate asezaminte de cult din Muntenia, detinand numeroase herghelii de cai, cirezi de vite, paduri, vii, teren arabil si numeroase mosii.
La nivelul regiunii Sud Muntenia, in cadrul primului apel de proiecte deschis pentru Prioritatea de Investitii 5.1 s-au depus pana in prezent 41 de aplicati, ce au o valoare totala de aproximativ 440 de milioane de lei, din care potentialii beneficiari solicita in total fonduri nerambursabile de peste 425 de milioane de lei. Dintre cele 41 de proiecte, pana la aceasta data s-au semnat 6 contracte de finantare in valoare totala de peste 84 de milioane de lei, din care peste 81 de milioane de lei reprezinta suma solicitata din fondurile FEDR si de la bugetul de stat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter