RO EN
السلة فارغة

ACUE: Retelele de distributie au nevoie de investitii de peste 10 miliarde euro

Stabilirea unui cadru de reglementare care sa stimuleze in continuare investitiile si inovarea in distributia energiei electrice si gazelor naturale, in beneficiul consumatorilor reprezinta un demers esential, in timp ce investitiile realizate in ultimii ani au imbunatatit calitatea serviciilor de distributie, dupa cum se subliniaza intr-un comunicat al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).
Totusi, potrivit estimarilor membrilor federatiei, retelele de distributie energie electrica si de gaze naturale au nevoie de investitii de peste 10 miliarde euro pe termen lung pentru inlocuirea infrastructurii cu durata de viata depasita. Este necesara continuarea investitiilor in reducerea pierderilor tehnologice, eficientizarea cheltuielilor operationale si imbunatatirea indicatorilor de calitate pentru ca performanta retelelor sa atinga nivelul din statele vest-europene, in beneficiul consumatorilor finali.
Investitiile totale realizate de membrii ACUE in ultimii zece ani (2008-2017), in extinderea, reabilitarea si dezvoltarea retelelor de distributie energie electrica sunt de aproximativ trei miliarde euro. In distributia de gaze naturale, investitii de peste un miliard de euro au fost dedicate modernizarii si extinderii retelelor.
Intre investitiile realizate si performanta retelelor exista o corelatie puternica, potrivit unui studiu recent realizat de un consultant international.
In sectorul distributiei de energie, durata medie a intreruperilor s-a redus cu 60%, iar frecventa lor s-a micsorat cu 50% in 2016 fata de 2008, conform celor mai recente date publicate de catre ANRE.
Cresterea eficientei datorata investitiilor se reflecta si in evolutia consumului propriu tehnologic al retelei, care s-a diminuat in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date publicate de ANRE, in 2016, pierderile din reteaua de distributie energie electrica au fost in medie de 11%, fata de nivelul de 12,5% - media pe tara inregistrata in 2007.
De asemenea, cheltuielile de operare ale operatorilor de distributie a energiei electrice sunt mult eficientizate, fiind cu circa 72% sub media Europei Centrale si de Est (ECE), conform analizei firmei de consultanta si dupa cum se mai arata in comunicat.
Pretul electricitatii pentru consumatorii industriali se situeaza in media ECE
Citand in continuare din analiza firmei de consultanta, membrii ACUE afirma ca, in comparatie cu alte tari ale UE, la jumatatea anului trecut, pretul final al energiei electrice pentru consumatorii casnici din Romania era printre cele mai mici, cu circa 13% sub media ECE si cu 48% sub media Europei de Vest. Pentru consumatorii industriali, pretul se situa in media ECE si cu 26% sub media Europei de Vest.
Analiza indica faptul ca preturile finale ale energiei electrice pentru gospodarii si consumatorii industriali au crescut cu o treime in intervalul 2008-2016, procent apropiat de inflatia cumulata pentru aceasta perioada (36%).
Tarifele de retea pentru clientii casnici au scazut cu 18% in 2017, fata de 2014 si cu 34% pentru clientii industriali, fata de 2015.
Randamentul pe km de retea pentru companiile de distributie din Romania este printre cele mai scazute din Europa Centrala si de Est; acest lucru este determinat de faptul ca Romania are una dintre cele mai scazute densitati de consum din Europa, o densitate mai mare a consumului permitand in general tarife mai mici pentru fiecare client, datorita utilizarii crescute specifice a retelei.
Preturile gazelor naturale pentru consumatorii casnici erau, de asemenea, la jumatatea anului trecut, semnificativ mai scazute in comparatie cu alte state europene: cu aproximativ 21% sub media Europei Centrale si de Est (ECE) si cu 49% mai putin fata de media Europei de Vest. Pentru consumatorii non-casnici, preturile gazelor erau similare cu media ECE si cu 8% mai mici fata de Europa de Vest, mentioneaza studiul citat.
Preturile finale pentru consumatorii casnici sunt printre cele mai mici din Europa insa, pentru ca veniturile pe gospodarie sunt, de asemenea, cele mai mici din tarile membre (cu 62% sub media europeana la nivelul anului 2016), costurile cu energia raportate la puterea de cumparare sunt cu 8% peste media europeana in cazul energiei electrice si cu 7% sub media europeana in cazul gazelor naturale.
De aceea, masuri adecvate - care sa se adreseze problemei saraciei energetice, precum dezvoltarea si introducerea de masuri pentru protejarea clientilor vulnerabili - sunt obligatorii si ar fi trebuit adoptate cu mult timp in urma, se mai precizeaza in comunicat.
Continuarea investitiilor in modernizarea retelelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale in ritm sustinut reprezinta cea mai importanta provocare la care vor trebui sa raspunda in viitor autoritatile statului si companiile din sectorul energetic, existand o cerinta urgenta de a armoniza necesitatea suportabilitatii preturilor la energie si gaze cu cea a securitatii aprovizionarii cu energie a tarii. ACUE considera ca este esentiala stabilirea unui cadru de reglementare care sa stimuleze in continuare investitiile si inovarea in distributia energiei electrice si gazelor naturale.
Federatia ACUE isi exprima disponibilitatea de colaborare pentru a contribui la identificarea de solutii optime pentru asigurarea securitatii energetice si a competitivitatii economiei romanesti, precum si de a participa activ la dezbaterile organizate de autoritati privind viitorul cadru de reglementare.
***
Infiintata in mai 2012, federatia ACUE are 30 de membri, printre care se numara grupuri importante din domeniul energiei electrice si gazelor naturale, respectiv E.ON Romania, ENGIE Romania, ENEL Romania, CEZ Romania, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Societatea Energetica Electrica SA, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un numar total de circa 27.000 de angajati si cu o cifra de afaceri anuala de peste 5,5 miliarde euro. Valoarea totala a investitiilor realizate de membrii ACUE in perioada 2005-2017 depaseste 10 miliarde euro. Impactul activitatii companiilor membre in economie este unul semnificativ, sustinand indirect alte cateva zeci de mii de locuri de munca.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter