RO EN
السلة فارغة

VOLUM PLAN: Presiunea preturilor scazute influenteaza calitatea constructiilor

Unul dintre efectele negative ale crizei financiare este reprezentat de optiunea multor beneficiari de a folosi servicii, solutii si materiale de constructii ieftine. Arh. Lucian Ciungan, directorul general al biroului de proiectare Volum Plan Arhitect, din Bucuresti, este de parere ca aceasta presiune a preturilor scazute afecteaza de cele mai multe ori calitatea obiectivelor realizate. De asemenea, specialistul avertizeaza asupra perpetuarii fenomenului de aparitie a unor investitii de oportunitate in domeniul rezidential, care-si pun amprenta in mod negativ asupra imaginii urbanistice. In cei 17 ani de activitate, compania Volum Plan Arhitect a abordat o gama tematica variata de lucrari, de la spatii comerciale si de birou, pana la unitati hoteliere sau de alimentatie publica si constructii industriale, insa cea mai mare pondere a activitatii biroului o reprezinta proiectele pentru domeniul locativ.
 
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii si in ce fel a afectat recesiunea economica sectorul de arhitectura? - Diligentele aferente autorizarii lucrarilor de constructii raman in continuare o problema ce dilata, in mod artificial, termenele de realizare ale proiectelor. Desi in ultimii ani am putut sesiza cazuri izolate de imbunatatire a situatiei, contextul general este departe de cel dorit. Criza financiara a afectat profund sectorul imobiliar si, in consecinta, au aparut restructurari in sectorul constructiilor si - inclusiv - al proiectarii de specialitate. Totodata, presiunea preturilor scazute tinde sa influenteze calitatea lucrarilor de constructii. In cadrul Volum Plan Arhitect ne concentram in optimizarea proceselor specifice fiecarei activitati in parte incercand prin eficienta sa sporim calitatea si rentabilitatea produsului de arhitectura. Consider ca nu toate efectele recesiunii sunt negative, daca avem in vedere, in principal zona imobiliara, unde lucrurile au inceput sa tinda spre o normalitate. Situatia actuala este mai fireasca decat efervescenta anilor 2006-2008, care ne obliga sa ne reevaluam activitatea din perspectiva eficientei.
 
- Care sunt directiile de dezvoltare pe care ar trebui sa le urmeze mediul urban in urmatorii ani? - Nu cred ca vom asista, in perioada imediat urmatoare, la noi dezvoltari urbanistice de amploare. Proiectele se vor concentra pe ocuparea enclavelor neconstruite, care beneficiaza de infrastructura urbana si de suprafetele de teren provenite din patrimoniul fostelor unitati productive, fara activitate in prezent. In concluzie, se va densifica tesutul urban existent si nu ramane decat sa speram ca - prin respectarea reglementarilor in vigoare si prin elaborarea unor proiecte de calitate - acest fenomen va constitui un factor pozitiv pentru orase. Din punct de vedere al proiectelor pentru imobile de locuinte colective constat, cu ingrijorare, aparitia unor investitii de oportunitate reprezentate de obiective ce forteaza definitia minimalismului, care raspund doar unei posibilitati de finantare nu unor cerinte de locuire si confort. Perpetuarea in exces a acestor exemple va avea cu siguranta repercusiuni negative asupra calitatii fondului locativ si a imaginii urbanistice.
 
- Ce asteptari si previziuni aveti in ceea ce priveste evolutie domeniului de activitate specific? - In perioada 2013-2014, piata constructiilor nu va fi mult diferita din punct de vedere valoric fata de cea din ultimii doi ani. Volum Plan Arhitect va aborda aceasta perioada cu proiecte de calitate ce raspund necesitatilor particulare de locuire, dar si preocuparilor generale ale beneficiarilor privind optimizarea resurselor procesului constructiv, scaderea costurilor de intretinere si exploatare prin cresterea eficientei energetice in conformitate cu principiile de sustenabilitate.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter