RO EN
السلة فارغة

VELUX: Designul biofilic devine tot mai popular in amenajarile interioare

Amenajarea in spiritul conceptului biofilic va deveni in curand o directie si mai populara in materie de design interior. Tendinta noastra innascuta de a ne intoarce catre natura, denumita biofilie, se manifesta acum, mai mult ca oricand, prin nostalgia fata de aceasta si prin cautarea unor solutii de a o aduce mai aproape de existenta noastra cotidiana. Potrivit celui mai recent raport HEAD DOWNERS 2021, derivat din cercetarea de piata realizata de VELUX si Kantar in perioada 3-6 septembrie 2021, in randul a 2.408 de respondenti cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, din opt tari europene (Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia), cei mai multi dintre noi resimtim negativ lipsa contactului zilnic cu natura si recunoastem aproape in unanimitate ca aceasta este foarte importanta pentru noi.
Fiecare al patrulea participant la studiul VELUX „HEAD DOWNERS 2021" spune ca petrece mai putin de o ora in afara spatiilor inchise, iar jumatate dintre respondenti nu mai mult de doua ore. Nu stam in aer liber nici macar in zilele nelucratoare. 70% dintre respondenti recunosc ca petrec prea mult timp uitandu-se la ecranul unui laptop, smartphone sau televizor. Romanii petrec cel mai mult timp conectati online, in fata ecranelor (80%) si cel mai putin (68%) in contact cu natura, zilnic, dintre locuitorii a opt tari europene si au cele mai mari dificultati in crearea si mentinerea relatiilor interpersonale (66%), potrivit studiului mentionat. In plus, 33% dintre romani nu au privit nici macar o data cerul in ultima saptamana. Cu toate acestea, romanii sunt cei mai orientati catre natura si considera contactul cu aceasta foarte important in proportie de 64% si, de asemenea, se afla pe locul I in topul tarilor europene la recunoasterea diferitelor specii de pasari. 93% dintre participantii la studiu au convingerea ca tehnologia le rapeste oamenilor anumite lucruri cu sens din viata si 66% dintre romani cred cu tarie ca progresul civilizatiei a produs indepartarea dramatica a omului de natura, aflandu-se pe primul loc, in topul tarilor europene, cu aceasta credinta.
Aproape trei sferturi dintre respondenti - indiferent de tara - recunosc ca au pierdut contactul cu natura. Nu o observam nici cand suntem afara. Aceasta abordare si acest comportament nu sunt lipsite de consecinte asupra vietii noastre si a starii generale de bine. Astfel, acest mod de viata ne face ca, cu cat ne indepartam de ea, cu atat sa tanjim mai mult dupa natura si sa ne dorim sa o pretuim mai mult. Si sa o punem in valoare. Mai ales in design si arhitectura.
Designul biofilic este una dintre temele principale intens dezbatute la editia din acest an a „Salone del Mobile” de la Milano, unul dintre cele mai importante evenimente mondiale dedicate designului. De la Herman Miller la Norman Foster si de la Carlo Ratti la Kengo Kuma , toata lumea vorbeste despre „proiectarea viitorului”, perspectiva care va aduce mai multa conectivitate cu natura si care este orientata spre crearea unui stil de viata mai sustenabil, in prezent. Designul biofilic este o modalitate eficienta de a mentine echilibrul in viata, intre tehnologie si natura, pentru Head downers, adica pentru persoanele care stau in permanenta cu privirea atintita in ecrane si cu capul aplecat. Introducerea unei multitudini de elemente naturale in interior este o incercare de reconectare cu natura, fara de care ne simtim pur si simplu rau, intr-o stare de deconectare. Aceste tendinte si implementarea lor in spatiul interior al casei ne ajuta sa ne bucuram de beneficiile naturii asupra sanatatii si bunastarii noastre.
 
Deconectati de natura
Din pacate, potrivit raportului VELUX „HEAD DOWNERS 2021”, mai mult de jumatate dintre respondenti nu privesc cerul in mod regulat si nu se uita la pasari, nori si soare. Aproape 3 sferturi dintre respondenti nu pot recunoaste mai mult de 10 specii de pasari, iar fiecare al treilea nu poate identifica mai mult de 5 tipuri de copaci. Cea mai mare dificultate o reprezinta pentru toti recunoasterea tipurilor de nori si a constelatiilor. In prezent devine si mai important exercitiul de a privi pe fereastra si nevoia de a ne asigura ca aceasta activitate ne ofera posibilitatea de a observa privelisti extinse si de a privi in departare. In primul rand, ne aduce mai aproape de contactul cu natura. Concluzia raportului VELUX coincide cu cercetarile de pe intreg continentul, este suficient sa ne uitam la ceea ce spune Oliver Heath, unul dintre cei mai renumiti arhitecti care promoveaza designul biofilic. Heath incurajeaza participarea la proiecte locale de monitorizare a naturii. El citeaza cercetari privind participantii la programul de monitorizare a polenizatorilor din Marea Britanie, in cadrul caruia oamenii petrec 10 minute numarand insectele care poposesc pe o floare. Rezultatele arata ca, datorita contactului strans cu natura, participantii la experimentul „Up Close and Personal” se simt mai fericiti .
Sondajul solicitat de VELUX si realizat de Kantar arata fara echivoc ca suntem constienti de impactul pozitiv al naturii asupra sanatatii noastre. Majoritatea dintre respondenti, 90%, duce dorul naturii si recunoaste faptul ca acest contact cu natura este bun pentru sanatate si ne permite sa ne relaxam (aspect constatat si indicat de 93% dintre participantii la studiu). Asta subliniaza si mai mult importanta designului biofilic.
Lumina zilei si privelistea exterioara - doua elemente principale prin care aducem natura in interior
Amos Goldreich, castigator al unor premii precum „The International Architecture Award in 2019”, identifica patru elemente cheie ale designului biofilic, de integrare a naturii in interior care, precizeaza el, sunt cruciale. Si apeleaza la mai multe simturi. Primul este conexiunea vizuala sau posibilitatea de a vedea de oriunde din interior gradina sau mediul natural. Al doilea element este reprezentat de patrunderea luminii naturale. De aceea, Goldreich deschide spatiile cat mai mult, folosind ferestre si luminatoare . Al treilea si al patrulea element se adreseaza simturilor olfactive si auditive. Vietile noastre se desfasoara in prezent aproape exclusiv in incaperi inchise. In acest context, este atat de important sa avem grija de calitatea aerului din interior, inclusiv de circulatia corecta a acestuia. O persoana respira de 22.000 de ori pe zi, motiv pentru care este atat de important sa aerisim incaperile, sa deschidem frecvent ferestrele si sistemele care asigura o inaltime constanta a calitatii aerului din casa. Pentru ca parametrii corecti ai oxigenarii interioare au un efect pozitiv asupra functiilor cognitive si a starii de bine.
In plus, in interioarele pline de lumina naturala, productivitatea noastra creste cu pana la 15%. Capacitatea de a observa privelisti extinse si de a privi in departare reduce, de asemenea, riscul de miopie. Geamurile cu eficienta energetica extinsa lasa sa patrunda in interior mai multa lumina si aer proaspat, ceea ce ajuta la reducerea stresului, prin scaderea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac. Potrivit Financial Times, care citeaza conversatii cu arhitecti britanici de top, „astazi, aproape fiecare proiect de constructie pentru locuinte implica oferirea unei experiente interioare-exterioare” . Folosirea in casa a ferestrelor din lemn se incadreaza perfect in stilul eco, mai ales daca acestea sunt realizate din lemn provenit din culturi certificate, precum ferestrele VELUX. Acestea asigura protectia biodiversitatii, a habitatelor faunei salbatice, precum si obtinerea materiei prime in cantitati care nu depasesc posibilitatea de reproducere a acesteia. Recolta durabila este asigurata prin reimpadurire si plantare de arbori.
Un design responsabil inseamna protejarea mediului inconjurator
95% dintre toti respondentii studiului VELUX „HEAD DOWNERS 2021” sunt de acord ca oamenii trebuie sa isi schimbe atitudinea si comportamentul fata de natura pentru a salva lumea de la distrugere. Atentia acordata relatiei orasului cu natura a dus la crearea primului prototip de cladire rezidentiala, realizat de Stefano Boeri Architetti: Padurea verticala din Milano, care este formata din peste 700 de copaci si 20.000 de plante si reprezinta un model de impadurire urbana in care vegetatia este un element esential al arhitecturii .
Responsabilitatea pentru proiectarea durabila revine, de asemenea, producatorilor de materiale de constructie si de finisare. Marca VELUX este una dintre cele care isi creeaza ferestrele de acoperis reducand amprenta de carbon atat a sa, cat si a propriilor produse. Foloseste materii prime naturale care pot fi reciclate, iar in procesul de productie economiseste resurse, energie si reduce la minimum deseurile.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter