RO EN
السلة فارغة

PUG al municipiului Craiova a fost lansat in dezbatere publica

A fost lansat in dezbatere publica Planul Urbanistic General al Craiovei. Dupa aceasta dezbatere, urmeaza sa intre in avizarea mai multor ministere si sa fie aprobat in Consiliul Local.
Fata de precedentul PUG, municipalitatea a solicitat firmelor SC Synergetics si Quattro Design mai multe obiective de atins prin noul PUG, dintre care se afla:
1) Eliminarea posibilitatii de a se mai construi haotic blocuri in cartierele vechi, asa cum permite, din pacate, actualul PUG.
In acest sens, nu se mai accepta construirea de blocuri cu regim de inaltime de la P+2E la P+4E pe o suprafata mai mica de 500 mp. In ceea ce priveste blocurile de la P+5E pana la P+7E, suprafata trebuie sa fie de 750 mp minim, iar pentru blocurile de peste P+8E suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de 1000 mp.
De asemenea, in afara de blocurile care au un aliniament la frontul stradal si care se pot construi la distantele permise de lege, cu privire la gradul de insorire, celelalte blocuri care se vor construi pe parcele noi vor trebui sa respecte o distanta cel putin egala cu inaltimea fata de blocurile alaturate, respectiv pe laturile cu ferestre. Cu alte cuvinte, daca blocul propus are 30 de metri inaltime, el nu poate fi construit la o distanta mai mica de 30 de metri fata de cel deja existent. Se incearca sa se evite, astfel, aglomerarea vechilor cartiere de blocuri, pentru un mai mare confort al cetatenilor. Tot in acest sens, constructorii vor trebui sa faca dovada ca parcela permite asigurarea a 1,7 locuri de parcare/ apartament, ca exista loc pentru pubele si platforme de gunoi, iar o suprafata de minimum 20% din parcela trebuie sa prevada obligatoriu zona verde.
Pentru ca orasul are, insa, nevoie de dezvoltare, pentru a fi atrasi cat mai multi rezidenti, au fost stabilite noi zone de locuinte colective, respectiv zone care au fost pana acum in extravilan sau care, din alte motive, erau libere. Astfel, in zona Cernele si pe terenurile preluate de la UAT-urile Podari si Simnicul de Sus vor putea fi amplasate constructii colective. In ceea ce priveste terenul preluat de la Simnicul de Sus, o suprafata de 124 ha a fost pastrata pentru industrie, astfel incat orasul sa devina atractiv si pentru noi investitii.
De asemenea, langa Spitalul Regional, va exista, pe langa zona de servicii, si una de locuire. S-a considerat ca aici vor fi necesare locuinte pentru personalul medical, dar si farmacii sau hoteluri unde sa fie gazduiti apartinatorii celor care vin sa se interneze din toata Oltenia.
 
2) In ceea ce priveste locuirea individuala, se urmareste conservarea cartierelor de case si eliminarea posibilitatii de constructii de blocuri printre acestea.
Suprafata minima a parcelei pentru constructia unei locuinte individuale trebuie sa fie 350 de mp si sa existe loc pentru parcare, pentru pubele de gunoi si minimum 20% spatiu verde.
In ceea ce priveste zonele istorice, trebuie sa se respecte inaltimea la cornisa fata de constructiile invecinate, astfel incat sa nu mai existe intre cladiri tip parter cate una de doua etaje. Ca si in cazul locuirii colective, si la locuintele individuale locurile de parcare trebuie sa fie exclusiv in incinta parcelei si cu acces direct la proprietate.
 
3) Unul dintre obiectivele ambitioase ale municipalitatii este acela de a asigura cat mai mult spatiu verde si de a se amenaja noi parcuri, astfel incat cetateanul sa nu trebuiasca sa parcurga o distanta mai mare de 15 minute pana a ajunge la o oaza de verdeata.
Vor fi astfel amenajate noi parcuri in zonele Cernele, Valea Sarpelui, Amaradia, Bariera Valcii, pe suprafete care insumeaza 20 ha. De asemenea, dezvoltatorii imobiliari vor trebui sa respecte procentul de minimum 20% prevazut in PUG pentru spatii verzi.
Noul PUG va tine cont si de obiectivele pe care municipalitatea le propune pentru urmatorii ani, cum ar fi: un nou bulevard amenajat intre str. Raului si bd. Tineretului, cu 3 ha de zona verde scuar; largirea Pietei Mihai Viteazul, pentru a putea gazdui evenimente cu participarea unui numar de peste 100 de mii de cetateni, in acest sens fiind necesara regandirea parcelelor de spatiu verde sau constructia Pasajului Garlesti.
"Noul PUG al Craiovei este, asadar, centrat pe nevoile cetateanului: locuire de calitate, posibilitate de creare de locuri noi de munca, rezerve noi de teren pentru atragerea populatiei tinere, cresterea calitatii vietii prin crearea de noi spatii verzi, conservarea zonelor istorice etc. In acelasi timp, prin noul PUG se asigura si predictibilitatea cadrului urbanistic si administrativ, o disciplina in constructii, o coerenta sporita in ceea ce priveste construirea, o retea de legatura mai buna intre cartiere, acces la servicii publice, calitatea spatiilor publice etc.
Tot noul PUG prevede posibilitatea amenajarii malului Jiului, astfel incat sa devina un nou punct de atractie al orasului, ceea ce pana acum nu a fost posibil", a declarat Lia Olguta Vasilescu, primarul Craiovei.
Propunerile preliminare ale PUG-ului Municipiului Craiova pot fi consultate in perioada 27 iunie – 31 august 2023, prin intermediul aplicatiei webGIS dedicata proiectului, pe site-ul institutiei, la sectiunea Consultare publica si la sediul Primariei Craiova din str. Targului nr. 26, Centrul Multifunctional - Sala de audienta, Craiova, de luni pana miercuri, intre orele 10.00 - 14.00.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter