RO EN
السلة فارغة

PRISPA: Prototipul casei solare a fost scos la licitatie

Adrian Pop (27 de ani)
Functia: responsabil de parteneriatele Prispa;
Studii: absolvent al Facultatii de Arhitectura si Urbanism din Cluj-Napoca.

 

Prima casa solara din Romania - inclusa in proiectul Prispa - este realizata de grup interdisciplinar format din 45 de studenti ai Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti si Universitatea de Arte, obiectiv pe care il vor prezenta in acest an la competitia Solar Decathlon Europe 2012, organizata la Madrid. Evaluarea proiectelor se realizeaza in functie de 10 criterii, printre care se afla arhitectura, ingineria, consumul de energie, posibilitatile de comunicare si industrializare. Tara noastra participa in premiera la eveniment.

 

- Sunteti pregatiti pentru prezentarea de la Madrid?
- In prezent, dispunem de toate sistemele si subansamblurile disponibile, singura problema fiind reprezentata, actualmente, de transport, deoarece avem nevoie de sase autocamioane tip TIR pentru livrarea componentelor in situl din Madrid. Pana la data transportului locuintei, aceasta este amplasata in incinta complexului comercial Leroy Merlin, fiind deschisa publicului vizitator. Casa si echipa sunt, astfel, pregatite pentru competitie, insa fondurile necesare deplasarii raman neacoperite. Echipa Prispa poate fi sustinuta si prin donatii, prin sistemul online disponibil pe portalul oficial al proiectului – www.prispa.org/donatii
- Ce veti face cu locuinta dupa finalizarea competitiei Solar Decathlon?
- Prototipul Prispa a fost, deja, scos la licitatie, cu ajutorul casei de licitatii Goldart. Licitatia incepe de la 50.000 de euro, valoarea estimata a casei fiind de 125.000 de euro. Prototipul scos la vanzare este complet fiind, de altfel, cel ce va fi prezentat in luna septembrie a.c. la concursul Solar Decathlon Europe 2012, fondurile urmand a acoperi costurile participarii la competitia de la Madrid. Din acest motiv, viitorul proprietar va intra in posesia locuintei in luna octombrie, dupa readucerea acesteia in Romania.
- Ce reprezinta de fapt proiectul Prispa?
- Am avut in vedere ca proiectul propus sa reprezinte un nou model de locuire destinat zonelor rurale sau periurbane. Unitatile locative trebuie sa fie accesibile pentru a putea fi achizitionate prin intermediul programului guvernamental «Prima Casa». Am pornit de la o serie de principii intalnite in arhitectura traditionala, cum ar fi prispa, acoperisul de pe nord prelungit pana la nivelul solului, sau modul de organizare a spatiilor interioare. Casa Prispa se adapteaza unui mod de locuire contemporan si integreaza o serie de tehnologii care ii asigura un confort ridicat. La realizarea casei am utilizat 32 de panouri fotovoltaice cu o putere instalata totala de 8.000 kW/p. Structura casei este formata din panouri structurale termoizolate, grinzi I-joists (in forma de I, cu inima din OSB si extremitati din lemn plin) placate cu OSB si termoizolate cu vata minerala de 24 de cm. Durata de exploatare a casei este de minimum 50 de ani, astfel incat locuinta solara reprezinta un proiect durabil din toate punctele de vedere. Mai mult decat casa in sine, proiectul Prispa reprezinta o prima colaborare intre studentii celor patru universitati implicate, un adevarat exercitiu de interdisciplinaritate care experimenteaza conceptele de sustenabilitate si eficienta energetica in constructii. Nu in ultimul rand, este o legatura absolut necesara intre scoala si piata. Studentii realizeaza intreaga constructie, analizeaza piata pentru a alege cele mai bune solutii si lucreaza direct cu cei mai buni furnizori de materiale, servicii si solutii din Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter