RO EN
السلة فارغة

PMB doreste finalizarea noului PUG al Capitalei pana la sfarsitul acestui an

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) are in vedere finalizarea cat mai urgenta a noului Plan Urbanistic General (PUG) al Capitalei, obiectivul fiind adoptarea acestuia pana la finele anului in curs. PUG este un document strategic pentru dezvoltarea orasului, care reglementeaza organizarea retelei stradale si arhitectural-urbanistica, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic si circulatia terenurilor, precum si protejarea monumentelor istorice.
"PUG este un plan ambitios si strategic, vital pentru dezvoltarea Capitalei. (...) este imperios necesar sa finalizam pana la sfarsitul acestui an PUG-ul, pentru ca, incepand din 2018, acesta sa poata fi prezentat atat institutiilor, cat si mediului de afaceri si publicului larg. Voi semna actul aditional la contractul pe care PMB il are cu asocierea a carui lider este Universitatea de Arhitectura si Urbanism «Ion Mincu» (UAUIM), pentru a nu mai exista niciun impediment in ceea ce priveste accelerarea definitivarii acestui document strategic", a declarat Gabriela Firea, primarul general al Bucurestiului.
In paralel, PMB va promova o Lege a Capitalei. "Bucurestiul s-a dezvoltat pana acum haotic si din acest motiv anumite zone si-au pierdut identitatea. Noi nu trebuie sa fim partasi la acelasi tip de dezvoltare. De aceea vom sustine, in cel mai scurt timp, in fata Parlamentului, proiectul de Lege a Capitalei, care sa raspunda nevoilor actuale ale Bucurestiului", a precizat edilul sef.
"Conform legislatiei actuale, care se afla la nivelul anului 2000, odata finalizat, PUG-ul nu poate intra in vigoare mai devreme de trei ani, decat daca apare Legea Capitalei", a precizat arh. Tiberiu Florescu, reprezentantul UAUIM.
Gabriela Firea a mai explicat ca, in etapa actuala, este nevoie de completarea informatiilor pentru ca municipalitatea sa poata avea o baza de date actualizata cu toate proprietatile publice si private din Bucuresti si cu toate elementele care tin de infrastructura edilitara, demers in care vor fi implicate inclusiv Ministerul Mediului, al Transporturilor, precum si cel al Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.
 
PUG va corela mai multe planuri si proiecte strategice din Bucuresti
Conform datelor arh. Tiberiu Florescu, noul PUG va include proiecte deja gandite pentru oras, precum cel al inelului median, PIDU si conceptul strategic Bucuresti 2035. "Ca orice Master Plan care propune mai multe scenarii de dezvoltare, PUG este un instrument care realizeaza un echilibru intre interesul public si cel privat. Documentul nu ne spune numai ce putem construi, ci si cand putem construi, care sunt efectele pe plan economic si social. Acesta presupune, pe langa stabilirea unor reguli clare si a unor standarde imobiliare, mai multe obiective cu influente sociale, economice si culturale. Vorbim, de exemplu, despre crearea unei identitati a cartierelor, de reglementari urbanistice specifice fiecarei zone, de refacerea spatiilor degradate sau de crearea de culoare verzi", a explicat arhitectul, care coordoneaza elaborarea noului PUG.
La intalnirea pentru stabilirea noilor tine de realizare a PUG au participat viceprimarul general, arh. Tomnita Florescu, primarii si arhitectii celor sase sectoare ale Capitalei, membrii Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajare a Teritoriului (CTUAT), reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Dezvoltarii si ai Ministerul Mediului, precum si presedintele Uniunii Arhitectilor din Romania (UAR), arh. Ileana Tureanu. Potrivit datelor primariei, acest grup de lucru se va intruni lunar, astfel incat echipa care elaboreaza PUG sa poata livra etapizat noile reglementari.
***
Contractul de realizare a PUG este atribuit unei asocieri de sase firme, a carui lider este UAUIM. Valoarea totala a contractului este de 35,2 milioane de lei (fara TVA) si are un termen de implementare de 41 de luni de la data emiterii primei note de comanda, la care se adauga perioada de garantie si asistenta tehnica de 12 luni de la data semnarii procesului verbal de receptie finala.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter