RO EN
السلة فارغة

PMB: Capitala se va dezvolta armonios dupa realizarea noului PUG

Gheorghe Patrascu (60 de ani)
Functia/firma: arhitect-sef, Primaria Municipiului Bucuresti;
Experienta profesionala: 35 ani in domeniul arhitecturii si 3 ani ca arhitect-sef.

In atributiile arhitectului-sef al Primariei Capitalei sunt cuprinse aspecte legate de dezvoltare orasului, in zonele istorica si centrala si a obiectivelor protejate (monumente istorice). Astfel, in prezent se afla in faze avansate de avizare planurile urbanistice de detaliu (PUD) si studiile de fezabilitate pentru inelul median al Capitalei pe tronsonul de nord (intre zonele Colentina si Virtutii, pe o distanta de 16 km) si pasajul dintre Soseaua Mihai Bravu si Splaiul Unirii. De asemenea, in stadiu de discutie se afla diametrala Buzesti-Berzei-Uranus, tronsonul al II-lea (intre strazile Vasile Parvan si Uranus), cu unele modificari pe traseu, precum si reabilitari importante la nivelul infrastructurii rutiere, pe Soseaua Pantelimon si Bulevardul Nicolae Grigorescu.
 
Care sunt obiectivele la care lucrati in prezent?
In etapa de pregatire a documentatiilor necesare demararii executiei se afla parcajul din zona Universitatii din Bucuresti, in timp ce in stadiul de plan urbanistic zonal (PUZ) se regasesc alte obiective similare, respectiv parcarile din Piata Dorobantilor, Walter Maracineanu, Piata Alba Iulia si Edgar Quinet. In ceea ce priveste reabilitarea cladirilor, in prezent, se fala in executie lucrarile de reabilitare a Casei Cesianu si a Observatorului Astronomic, iar pentru alte doua obiective similare - Arcul de Triumf si Vila Minovici - nu a fost aprobata, inca, demararea lucrarilor. Recent, s-a incheiat un audit al dezvoltarii urbane, derulat in intervalul 1990-2010, prin care s-a finalizat strategia de evolutie a municipiului Bucuresti, proiect denumit „Conceptul Strategic Bucuresti 2035”, precum si Planul Integrat de Dezvoltare Urbana pentru zona centrala, in prezent fiind in curs de stabilire a listei de proiecte prioritare in vederea finantarii din fonduri nerambursabile locale sau private. Primaria Capitalei a eliberat, pana in luna noiembrie a.c., 750 de autorizatii de construire si a emis 1.682 certificate de urbanism. 
 
Care sunt principalele obiective in perioada urmatoare?
Pe langa cele mentionate anterior, in etapa viitoare, vor avea prioritate proiectele de amenajare a spatiilor publice, concursul de solutii pentru reabilitare a Pietei Universitatii, in zona parcajului, dupa finalizarea lucrarilor specifice (in luna martie 2012 vor demara lucrarile la finisaje). Parcare de la Universtate este un proiect realizat in parteneriat public-privat (PPP), intre Primaria Muncipiului Bucuresti si compania Intercontinental Parking (din Bucuresti). Pe lista de prioritati ale primariei in perioada imediat urmatoare se afla inclusiv parcajele din Piata Charles de Gaulle si Piata Presei Libere. Probabil ca in urmatorii 2-3 ani vom asista la o dezvoltare controlata a Capitalei, datorita elaborarii documentatiei tehnice a planului urbanistic general (PUG), a carui procedura de licitatie se va relansa pana la finele anului 2011.
 
Cum a evoluat piata de constructii in 2011?
Conform celor mai recente date in domeniu, piata specifica s-a situat pe un trend ascendent, mai ales daca ne raportam la trimestrul al treilea a.c. Totodata, o privire de ansamblu a activitatii autohtone din domeniul constructiilor in 2011 indica o revigorare a bransei, comparativ cu ultimii ani si, in special, o sporire a calitatii lucrarilor (materiale, personal, etc.) si a valorii din punct de vedere arhitectural. Referitor la zonele preferate pentru realizarea investitiilor, la nivelul Capitalei tendintele s-au mentinut in ultimii ani, vizand preponderent nordul Capitalei, sectoarele 1, 2 si 3.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter