RO EN
السلة فارغة

CLUJ: Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana 2021-2030, in consultare publica

Primaria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare si Imaginatie Civica (CIIC), a demarat o serie de consultari publice pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbana (SIDU) 2021-2030. Prima consultare publica a avut loc online marti, 7 iulie 2020, pe platforma electronica Zoom, tema dezbaterii fiind regenerarea urbana. Dezbaterea a fost transmisa live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca si CIIC - Centrul de Inovare si Imaginatie Civica, fiind urmarita de peste 100 de persoane. Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana 2021 - 2030 este realizata de Primaria Cluj-Napoca, in parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Cluj si expertii Bancii Mondiale.
”Dimensiunea participativa a orasului este un lucru care s-a consacrat la Cluj. Tin sa subliniez ca toata strategia orasului de acum incolo va fi fundamentata pe solutiile propuse de specialisti, pe care noi doar le vom imbraca intr-o forma administrativa. Clujul nu mai poate ramane in granitele strict administrative actuale, ci vorbim despre o dimensiune metropolitana care tine de existenta si de viitorul orasului. Un alt obiectiv fundamental al Clujului care trebuie sa se regaseasca in absolut toate componentele dezvoltarii este calitatea vietii si cresterea acesteia. Tema dezbaterii, regenerarea urbana este o componenta care afecteaza viata fiecaruia dintre noi, oriunde am locui in Cluj. Pornind de la acest aspect, voi sustine neconditionat principiul vietii de calitate in orice cartier al Clujului”, a declarat primarul Emil Boc.
”Prin acest capitol al Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbana, cel privind regenerarea urbana, ne dorim sa acordam o atentie mai mare cartierelor si sa crestem calitatea spatiului public. Vom avea in fiecare cartier al orasului spatii verzi compacte si proiecte care sa contribuie la o mobilitate sustenabila. Centrul de Inovare si Imaginatie Civica este platforma cea mai potrivita pentru a aduce in masterplanul strategic propria opinie, experienta sau recomandare a fiecaruia dintre noi. Cu fiecare editie a CIIC observam o crestere a numarului celor care agreeaza acest instrument „de imaginat viitorul orasului”, fapt care are un efect multiplicator atat privind subiectele ce apar pe agenda, cat si nivelul de interes al clujenilor”, a subliniat Ovidiu Cimpean, coordonatorul Centrului de Inovare si Imaginatie Civica (CIIC).
Marius Cristea, expert in cadrul Bancii Mondiale, a prezentat principiile care vor sta la baza realizarii SIDU. Practic, principiul de baza este acela de a construi pe ceea ce exista deja si este bine facut. Printre punctele forte ale orasului se numara faptul ca se afla pe locul 1 in topul oraselor preferate de romani in cazul schimbarii resedintei actuale, pe locul 1 la promovabilitate la Bacalaureat si Evaluarea Nationala, precum si pe primul loc la speranta de viata. Mai mult, Clujul ocupa cel dintai loc si in ceea ce priveste implicarea cetatenilor in procesul de luare a deciziilor. Pornind de aici, SIDU va fi conturat cu implicarea fiecarui cetatean dornic sa ia parte la procesul de luare a deciziilor. Dorinta partilor implicate este ca strategia sa fie scrisa impreuna cu fiecare clujean ce doreste sa se implice.
In ultimii ani, Primaria Cluj-Napoca a demarat ample proiecte de reamenajare urbana a diverse zone din centrul municipiului, proiecte bazate pe principiile oras pentru pietoni si green city. Strategia de dezvoltare a orasului porneste de la ideea ca astfel de proiecte trebuie sa ajunga treptat in toate cartierele orasului. Un prin exemplu de succes este reamenajarea strazii Molnar Piuariu din cartierul Marasti, prima strada ”smart” din Romania.
Pentru inceput, a fost elaborat un Ghid de reamenajare urbana, care contine solutii integrate pentru imbunatatirea confortului urban al marilor ansambluri de locuinte colective construite in perioada socialismului de stat. Ghidul are la baza principii care sa duca la imbunatatirea calitatii vietii in marile cartiere construite in perioada comunista. Se doreste o dezvoltare sustenabila si o ierarhizare a spatiului public astfel incat calitatea vietii sa fie ridicata in orice zona a orasului, iar cetateanul sa beneficieze de spatii verzi si diverse amenajari in spatiul public care sa ii sporeasca confortul de „acasa”. Se propun amenajarea de noi insule urbane, cu mobilier urban imbunatatit, iluminat arhitectural, iluminat pentru pietoni, panouri de afisaj si facilitati pentru persoane cu dizabilitati. Orasul trebuie perceput la nivelul pietonului, al transportului in comun si al mobilitatii alternative.
Arhitectul Vlad Sebastian Rusu a prezentat un studiu privind regenerarea urbana atat la nivelul municipiului Cluj-Napoca, precum si al intregii zone metropolitane.
Printre concluziile acestui prim studiu se numara necesitatea realizarii unui studiu Masterplan - Sistem integrat verde la nivelul Zonei Metropolitane Cluj, cu identificarea patrimoniului verde existent, ariile protejate Natura 2000 si stabilirea unei strategii de creare a unui sistem de spatii verzi inter-localitati, care sa fie asumat de catre toate administratiile locale implicate. A fost identificata, de asemenea, necesitatea intocmirii unui studiu Masterplan - Sistem integrat verde la nivelul Municipiului Cluj-Napoca, care sa identifice rezerva de spatiu verde sau de potential spatiu verde de care municipiul dispune si directia strategica de interconectare si amenajare a acestuia.
Pe componenta de spatiu construit s-a conturat necesitatea realizarii unor proiecte pentru amenajarea celor doua principale subcentre ale municipiului - Centru cartier Marasti - Piata Marasti si Centru cartier Manastur - zona strazii Primaverii - in acord cu principiile dezvoltarii sustenabile urbane, in vederea cresterii calitatii vietii si accesibilitatii tuturor categoriilor de utilizatori. De asemenea, pentru asigurarea unor dezvoltari coerente a noilor zone construite sunt necesare realizarea unor strategii urbane pe arii extinse care sa aiba in vedere controlul expansiunii in teritoriu, mixajul functional, densitatea construirii, relatia cu cadrul natural, accesibilitatea si conectivitatea noilor zone. Instrumentul recomandat este cel folosit in cazul proiectului P.U.Z. Masterplan Sopor pe suprafete extinse.
Documentele prezentate in cadrul consultarii publice pot fi consultate pe site-ul Primariei Cluj-Napoca, la sectiunea
Comunitate/Cetateni/Centrul de Inovare si Imaginatie Civica:
https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/
Seria de dezbateri publice online despre viitorul orasului continua pe tot parcursul lunii iulie. Urmatoarea intalnire online va avea loc marti, 14 iulie 2020, tema dezbaterii fiind Clujul Verde.
Aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Cresterea transparentei decizionale si simplificarea procedurilor administrative pentru cetateni - ANTO - CIIC’’, finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014 -2020 (POCA).
Proiectul are doua componente:
- design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare si simplificare a serviciilor publice oferite cetatenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea functionarului public electronic si virtual - ANTONIA.
si
- utilizarea Centrului de Inovare si Imaginatie Civica in planificarea strategica a proceselor de inovare sociala, pentru cresterea transparentei decizionale si simplificarea procedurilor oferite cetatenilor municipiului Cluj-Napoca.
Mai multe detalii despre proiect gasiti pe site-ul Primariei Cluj-Napoca, accesand urmatorul link:
https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter