RO EN
السلة فارغة

Arh. George Cristescu, DECO: Cum s-a schimbat arhitectura in umbra pandemiei

Dupa doi ani de pandemie, incepem sa ne obisnuim cu noua normalitate pe care o strabatem. Si putem sa recunoastem, mai putin timorati, dar la fel de fascinati, ca vietile noastre s-au schimbat. Nu doar domeniul medicinei s-a schimbat: ne-am transformat casele in restaurant, in birou, in scoala si cafenea in acelasi timp. Daca privim cu atentie enumeratia anterioara, vom vedea ca, deci, spatiile cu care intram in contact au trecut prin modificari de necrezut in ultimii ani.
Si asta poate fi si bine, si rau - industria designului interior a avut de suferit. Insa oamenilor li s-a dat contextul sa constientizeze importanta spatiului la adevarata sa valoare. Despre felul in care s-a schimbat arhitectura in perioada pandemica si in prezent ne vorbeste arh. George Cristescu, fondatorul de la o firma de arhitectura tanara, Deco Architects.
 
Cat de mult vom ramane remote?
Ne gandim constant ca pandemia ne-a fortat, pe majoritatea, dintre noi, sa lucram de-acasa - si oricat de dificil ne-a fost, nu ne gandim la ce presupune asta pentru spatiu si pentru „artistii” spatiului. Ne intrebam cat de mult vor ramane vietile noastre traite…remote.
Iar aceasta intrebare nu poate decat sa genereze incertitudine - nu doar in vietile noastre, ci si in ale arhitectilor si designerilor de interior. Chiar daca „la birou tot ne vom intoarce” si nu vom ramane in permanenta digitalizati, pandemia a afectat industria designului - s-a construit oare mai putin?
In 2020, odata cu izbucnirea pandemiei si intrarea in lockdown, am avut o perioada de incertitudine, unii dintre clienti dand semne ca vor suspenda proiectele. La scurt timp, am constatat ca aproape toti investitorii au inceput sa creasca presiunea pe termenele de livrare, semn ca pandemia a impulsionat piata imobiliara.
Proiectele de birouri care erau deja in curs de executie au continuat, majoritatea avand deja precontracte de inchiriere semnate. Am avut un singur proiect de birouri care s-a oprit in 2020. Am avut si un proiect nou de birouri care a inceput in aprilie 2020, in plina pandemie, pentru care finalizam acum ultimele detalii de executie. - arh. George Cristescu, fondator Deco Architects
 
Spatiul, valorificat cu adevarat
Poate nu ne-am fi gandit la pandemie dintr-o perspectiva optimista, insa iata una: lunile de lockdown ne-au facut sa intelegem cu adevarat spatiul. Si nu doar sa il intelegem, ci si sa il valorificam si apreciem cu adevarat. In pandemie, am invatat ca…orice contruim bun, ne construieste la randul sau.
Arhitectura a devenit mai mult ca niciodata un actor important in societate, avand puterea sa distanteze sau sa aduca mai aprope. Si, pe de alta parte, stand departe de spatiile pe care le frecventam, le-am inteles importanta. Pana si de birou ni s-a facut dor, nu? Astfel, pandemia ne-a dat prilejul sa nu mai privim spatiile ca pe ceva pur material, ci mai degraba ca pe o fuziune complexa.
Arhitectura intruneste, cumva, aceasta ecuatie: „cum arata spatiul + cum se simte spatiul = cum ma simt si ce fac eu”. Ne-am dat seama, stand izolati la domiciliu, ca Acasa trebuie pretuit mai mult si ca trebuie sa fie mai confortabil.
Ajungand din nou la birou, am realizat ca locul ne face, de fapt, productivi. Si in sfarsit, ne-am dat seama ca mersul la restaurant nu e despre mancare - ci despre stare, despre moment, despre deconectare si rasfat. Atat de important a devenit spatiul in ultima perioada.
 
Pandemia si impactul asupra arhitecturii
Schimbarile pe care le-a impus pandemia in lumea designului - deci, si in a noastra, ca beneficiari directi - nu sunt insa modificari de moment. Ci mai degraba trendsettere masive in lumea designului - pandemia a trasat noi tendinte in arhitectura, un domeniu care va fi puternic impactat de Covid-19.
Cladirile nu vor mai fi niciodata doar „cladiri” imateriale - vor deveni oaresicum entitati vii, care au puterea sa genereze stari, emotii, sentimente - vom fi legati de cladiri. Si vom fi legati intre noi, prin ele. Cladirile ne construiesc in masura in care noi ne construim pe ele - chiar daca pare o abordare profund filosofica, vom crede din ce in ce mai mult in aceasta noua mantra.
Pandemia a facut oamenii sa-si reconsidere stilul de viata, sa se indrepte mai mult catre experiente personale care conteaza si sa fie mai precauti. Asta cu siguranta va schimba arhitectura in care traim, in care locuim si lucram. Cred ca va creste interesul catre cladirile verzi sustenabile si catre proiectele mixed use, in care oamenii vor putea sa-si desfasoare cea mai mare parte din timp, care vor include locuinte, birouri, parcuri, centre comerciale. Timpul pe care il avem la dispozitie devine tot mai important si vrem sa il petrecem cu familia si cei apropiati. - arh. George Cristescu, fondator al Deco Architects
Pe fondul unei epidemii globale si al schimbarilor din toate domeniile, arhitectura nu face exceptie - si, desi poate pentru arhitecti schimbarile nu au fost mereu benefice, pentru oamenii simpli cu siguranta modificarile au fost mai mult un soi de trezire la realitate. Un apel prin care sa intelegem ca psihologia spatiului e reala si acum este cu adevarat mai importanta ca niciodata.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter