RO EN
السلة فارغة

Ambulanta pentru Monumente salveaza cladiri si castiga Premiul Europa Nostra

Castigatorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020, cea mai inalta onoare a Europei in domeniul patrimoniului, au fost sarbatoriti in aceasta dupa-amiaza, 10 noiembrie, in cadrul unei reuniuni virtuale care a conectat iubitori de patrimoniu, profesionisti, voluntari si sustinatori din intreaga Europa si din lume. Premiul Publicului a mers catre proiectul de educatie, formare si sensibilizare „Ambulanta pentru Monumente” (Romania), care a contribuit la salvarea a sute de cladiri monument istoric din Romania, prin intermediul unei largi retele active de organizatii de patrimoniu.
Ambulanta pentru Monumente a obtinut cele mai multe voturi exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat peste 12.000 de cetateni din intreaga Europa.
Ca urmare a masurilor de siguranta impotriva raspandirii COVID-19, ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu s-a desfasurat pentru prima data integral in mediul online. Au participat virtual Comisariul European pentru Inovare, Cercetare, Cultura, Educatie si Tineret, Mariya Gabriel si Presedintele Executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger. Pe parcursul ceremoniei online, reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Europa Nostra au anuntat cu mandrie castigatorul Premilului Publicului si cei trei laureati ai Marilor Premii, selectati din cele 21 de initiative (din 15 tari europene) castigatoare de anul acesta.
Eugen si Veronica Vaida, arhitecti in cadrul Asociatiei Monumentum, dezvoltatorii proiectului, au notat: „Implicarea comunitatii in prezervarea patrimoniului, formarea practica a tinerilor specialisti, recuperarea tehnicilor traditionale si a resurselor materiale locale si concentrarea pe o abordare responsabila a mediului inconjurator sunt caracteristici esentiale pentru succesul abordarii noastre de salvgardare a patrimoniului. Premiul contribuie la promovarea misiunii noastre si ne intareste gandurile de extindere a proiectului in alte tari europene care se confrunta cu abandonul monumentelor.”
Laureatii Marilor Premii din anul 2020 sunt:
1. restaurarea exemplara a bazilici „Santa Maria di Collemaggio”, L’Aquila (Italia), grav avariata de cutremurul devastator din anul 2009;
2. remarcabilul proiect „Reteaua Tramaontana III” (Franta, Italia, Polonia, Portugalia, Spania), dedicat cercetarii patrimoniului tangibil si intangibil din regiunile montane ale Europei si
3. marea expozitie „Auschwitz. Nici demult. Nici departe” (Polonia, Spania), ce a marcat aniversarea a 75 de ani de la eliberarea celui mai mare lagar nazist de concentrare.
Laureatii Marilor Premii, alesi de un juriu independent format din experti si din membrii Consiliului de Administratie al Europa Nostra, vor primi cate 10.000 euro fiecare.
„Castigatorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020 reprezinta ceea ce Europa sustine: creativitate, rezilienta, inovare, solidaritate, talent si dedicare. Acest lucru ma face mandra atat in calitate de Comisar Europeant, cat si ca cetatean European. Multumesc din suflet fiecaruia pentru ca ati demonstrat din nou ca patrimoniul cultural comun al Europei nu face parte doar din trecutul nostru, ci este si un bun de pret pentru abordarea provocarilor cotidiene si pentru a ne asigura tuturor un viitor mai bun. In munca lor (n.n. a laureatilor) este ilustrat potentialul imens al patrimoniului cultural de a sustine redresarea socio-economica a Europei in urma pandemiei,” a spus Mariya Gabriel, Comisar European pentru Inovare, Cercetare, Cultura, Educatie si Tineret.
„Onorarea laureatilor Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra de anul acesta prin intermediul unei ceremonii desfasurate integral in mediul digital a fost o experienta exceptionala ce ne-a largit orizonturile. A demonstrat ca excelenta, angajamentul si perseveranta din lumea patrimoniului nu cunosc limite. Acest lucru este exact ceea ce intruchipeaza cele 21 de initiative premiate: acestea sunt povesti despre aptitudini exceptionale, munca in echipa, daruire neobosita si actiune indrazneata. In numele Europa Nostra, doresc sa urez un calduros bun venit tuturor acestor initiative in reteaua de excelenta pan-europeana in domeniul patrimoniului, retea ce strange la un loc cele mai captivante si remarcabile proiecte de patrimoniu de pe continent si care este in continua crestere. Sper ca in vremurile de restriste in care traim, acesti eroi ai patrimoniului sa inspire pe muti altii, din Europa si din lumea intreaga, prin puterea convingatoare a exemplului lor pozitiv”, a declarant Hermann Parzinger, Presedinte Executiv al Europa Nostra.
Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeana in anul 2002 fiind inca de atunci gestionate de Europa Nostra - Vocea europeana a Societatii Civile dedicata Patrimoniului Cultural. Premiile beneficiaza de sprijinul programului Europa Creativa al Uniunii Europene.
Pe parcursul ceremoniei, reprezentantii Comisiei Europene si ai consortiului proiectului ILUCIDARE, inclusiv Europa Nostra, au fost incantati sa dezvaluie cei doi castigatori ai primei editii a Premiilor Speciale ILUCIDARE: Arheologie pentru un viitor tanar (Italia/Siria), pentru excelenta in relatii internationale prin patrimoniu si, respectiv, TYPA - Muzeul estonian al tiparului si hartiei (Estonaia), pentru excelenta in inovare prin patrimoniu.
Castigatorii Premiilor Speciale ILUCIDARE au fost selectati de partenerii ILUCIDARE din candidaturile depuse pentru Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2020. ILUCIDARE este un proiect finantat prin programul Orizont 2020 ce are ca scop formarea unei retele internationale de promovare a patrimoniului cultural ca resursa pentru inovare si relatii intrenationale.
Ceremonia online de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu a fost desavarsita de exceptionalele reprezentatii muzicale pregatite de partenerii nostri, Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, Le Dimore Del Quartetto (Italia) si unul dintre castigatorii de anul trecut, Centrul European Muzical din Bougival (Franta).
Castigatorul Premiului Publicului 2020
Ambulanta pentru monumente, Romania
Proiectul „Ambulanta pentru monumente” a fost lansat in 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice printr-o retea de organizatii active in domeniul patrimoniului. Interventiile sunt efectuate pe baza de voluntariat de catre specialisti si studenti, cu ajutorul mesterilor calificati si cu sprijinul comunitatilor si al autoritatilor locale. In centrul proiectului din fiecare regiune se afla un kit de interventie si o autoutilitara dotata cu unelte, echipamente si materiale de constructie.
Interventiile sunt desfasurate de catre Asociatia MONUMENTUM (titularul si dezvoltatorul proiectului), Asociatia pentru Patrimoniu Activ - PACT, Asociatia „Vernacular” si Asociatia „Arhaic”. Reteaua este in continua crestere, cu un numar de interventii planificat pentru 2020 printr-un numar de alte patru organizatii: Asociatia „Actum”, Asociatia „Inima Olteniei”, Asociatia „Atelierul de Patrimoniu” si Asociatia „Rost”. Proiectul beneficiaza de sprijinul Altetei Sale Regale, Printul de Wales, si al asociatiei The Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture.
Marea majoritate a activitatilor constau in inlocuirea invelitorilor degradate, asigurarea zidurilor impotriva prabusirii, refunctionalizarea drenajelor de apa si stabilizarea picturilor murale. Incepand cu 2016, au fost derulate o serie de interventii la cladiri, precum: biserici, mori de apa, conace, statii CFR, ruine de fortificatii s.a.m.d.
Un element important al proiectului este concentrarea acestuia in jurul deciziilor locale si al proprietatii patrimoniului. „Ambulanta pentru monumente” opereaza ca o initiativa umbrela, in cadrul careia fiecare organizatie lucreaza sub forma unei francize, pastrandu-si independenta deciziilor luate la firul ierbii. Comunitatile lucreaza impreuna cu voluntarii, oferindu-le masa si gazduindu-i in casele lor.
S-a realizat un parteneriat public-privat prin care autoritatile locale si regionale acopera o mare parte din costurile materialelor, iar companiile private si donatorii privati acopera costul suplimentar al materialelor, al echipamentelor si al uneltelor necesare. Sute de primari, preoti, consilieri locali si alti reprezentanti ai comunitatilor locale si-au unit fortele cu voluntarii, pentru a frana distrugerea propriului patrimoniu. In acest mod, comunitatea locala a devenit mai constienta de importanta si valoarea propriei identitati culturale si a fost incurajata responsabilitatea privind supravegherea patrimoniului.
Initiativa a presupus instruirea unor profesionisti si mesteri tineri la un nivel local, asigurand in acest fel cladirilor o mentenanta sustenabila, atingand o problema care nu apare doar in Romania, ci si intr-o serie de alte tari europene.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter