RO EN
السلة فارغة

ADNBA isi consolideaza activitatea din Romania si se extinde in Germania

Arhitectii Andrei Serbescu si Adrian Untaru, fondatorii biroului de arhitectura ADN (ADNBA), impreuna cu partenerii lor - arhitectii Bogdan Bradateanu si Esenghiul Abdul, au deschis un birou in Germania, la Berlin, alaturi de doi parteneri - Aleca Bunescu si Andrei Musetescu. In prezent, specialistii participa la o serie de concursuri pe baza unor preselectii, si au reusit, anul trecut, sa castige mai multe premii si mentiuni. "Este un mediu foarte competitiv si dorim sa gasim energia necesara pentru a concura pe una din cele mai mari piete de arhitectura din Europa", spune arh. Andrei Untaru.
De asemenea, in 2023 arhitectii vor continua sa lucreze la o serie de proiecte in afara Bucurestiului, cea mai activa zona pentru companie fiind, in prezent, Brasovul. Ca efect al castigarii Bienalei de Arhitectura din 2021, cu cladirea de apartamente de pe strada Olarilor, ADNBA are acum in curs cateva proiecte in acest oras, printre care se afla Stejeris si Kraft, dezvoltate de Redesign, un proiect in centrul istoric al Brasovului, pe strada Lacea si, daca se definitiveaza discutiile in acest sens, inca doua proiecte in Poiana Brasov.
Interviu cu arh. Adrian Untaru, partener fondator al ADN Birou de Arhitectura si specialist cu o experienta profesionala de 20 de ani de arhitectura si proiectare. 
 
- Ce proiecte de locuinte aveti in lucru, in acest moment, si in ce stadiu de executie se afla acestea?
- Unul din proiectele ce se afla in lucru este Avalon Estate, dezvoltat pe 8 hectare in nordul Bucurestiului de catre Prime Kapital. Lucrarile de executie au inceput in 2020, dupa un proces de proiectare de 18 luni. In acest moment, consideram ca am parcurs undeva la 40% din durata santierului, termenul de executie fiind anul 2025. Proiectul cuprinde o varietate de tipuri de locuire, insotite de o serie de functiuni complementare si servicii conexe, avand ca scop construirea unei comunitati, asa cum ne-o imaginam noi. Pornind de la o locuire tip gradina si gandind spatiul comun ca prim coagulator al comunitatii, am propus o diversitate tipologica de locuri si case - locuinte individuale si insiruite, apartamente in imobile de mici dimensiuni, dar si in imobile colective, toate acestea pe langa o zona de servicii, un club, o gradinita sau o zona de parc comun accesibil direct locuitorilor. 
Un alt proiect de mari dimensiuni dezvoltat impreuna cu Prime Kapital este in Ploiesti, insa aici paradigma locuirii este alta, adaptata contextului, temei de proiectare si nevoilor urbanistice ale zonei. Santierul a inceput recent, la finalul anului 2022 si preconizam ca va fi gata in 2024. 
 
 
 
Incercam sa gasim echilibrul intre proiecte mari, care ne provoaca sa gandim lucruri la scara spatiului public si a imaginii urbane si proiecte mici, unde ne place sa pastram capacitatea de a inova si cauta solutii noi. Acestea din urma ridica, de cele mai multe ori, problema insertiei intr-un tesut existent, fapt ce necesita un alt tip de abordare si studiu. Astfel de proiecte pe care le avem in lucru sunt Vasile Lascar, o cladire de colt dezvoltata impreuna cu Logis Residence si Virgiliu, un proiect dezvoltat impreuna cu Millstone. Vasile Lascar cuprinde cateva apartamente ce se articuleaza discret la contextul urban existent prin asezare, deschidere, detaliu. Aici santierul e in faza de executie a structurii de rezistenta, iar lucrarile se vor finaliza tot in 2024. In schimb, lucrarile de executie sunt aproape de final la Virgiliu, o cladire ce reprezinta un raspuns simplu si onest dat unei situatii particulare urbane in care am negociat intre densitate ca forma de sustenabilitate si o anumita cultura a locuirii. 
Si, nu in ultimul rand, dintre proiectele in lucru, dar la care inca nu a inceput procesul de executie, amintim de corpul B care face parte din proiectul ISHO din Timisoara. Acesta completeaza o interventie la scara mare dezvoltata de Mulberry Development pe o fosta zona industriala. Inceput in 2017, proiectul a parcurs o serie de ajustari conforme cu noile cerinte ale beneficiarului, iar in prezent se afla in faza de autorizare.
 
- Cum a evoluat activitatea biroului in 2022 si ce estimari aveti pentru 2023 si in perspectiva?
- Daca ne referim la activitatea de proiectare, tehnologiile utilizate ne permit o corelare din ce in ce mai coerenta intre specialisti, cu impact major in special in etapele de detaliere si constructie, fara a minimiza insa rolul calificarii acestora. Modul de lucru BIM devine aproape un imperativ, cel putin in ceea ce priveste proiectele de mari dimensiuni, crescand productivitatea si eficienta arhitectilor. Noi avem in-house o persoana responsabila - BIM Manager - care se ocupa de implementarea si eficientizarea acestui mod de lucru, dezvoltand continut adaptat nevoilor noastre specifice.
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design in sectorul rezidential, in perioada de dupa pandemie?
- Principala tendinta a ultimilor ani in sectorul rezidential din Romania se leaga de o aducere laolalta a locuirii cu alte functiuni complementare. Piata de aici a inceput sa preia si sa inteleaga acest model de dezvoltare integrata in care exista un mix intre rezidential si spatii de birouri si comert, precum si facilitati sportive sau de agreement. De asemenea, fata de 2011-2014 cand propuneam pentru prima data la Urban Spaces 1/Dogarilor spatii comune ale comunitatii, ce au necesitat timp sa fie intelese ca atare, acum credem ca oamenii sunt mai deschisi ideii de a avea un loc comun exterior apartamentului, fie ca aceasta este o terasa, o bucatarie sau o curte comuna.
Credem ca acest tip de dezvoltari la scara mare - proiecte integrate, precum ISHO A sau Avalon Estate - asigura o mai buna calitate a locuirii si reprezinta o miscare in directia potrivita catre un mediu urban mai coerent si mai sustenabil. Mai mult, spectrul divers de functiuni se completeaza reciproc si are potentialul de a crea o viata urbana vibranta, in ton cu aspiratiile locuitorilor oraselor de astazi, iar noua ne ofera oportunitatea unui proces de proiectare centrat pe utilizator si nevoile sale.
 
- Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata, in contextul actual al crizei de energie si obligativitatii de a proiecta nZEB? Cum sunt primite noile proiecte de beneficiari?
Tendinta luarii in seama a eficientei energetice a unei cladiri si con-lucarea in proiectare impreuna cu consultatii nZEB ridica aspecte si problematici care sunt in faza incipienta in piata din Romania. 
Comparativ, pe langa toate aspectele legate de sustenabilitate  si eficienta energetica pe care le luam in considerare inca de la inceputul proiectarii, de pilda, la diferite concursuri  din Germania, aceste proceduri impuse in noile normative de aici sunt departe de a fi o propunere de sisteme integrate de sustenabilitate activa si pasiva, ci, momentan, doar o re-asigurare a eficientei calorice a unui spatiu. Am inceput sa lucram la mai multe proiecte cu atentie la aceste detalii impreuna cu consultati NZEB.
 
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele cresterilor preturilor din domeniul constructiilor, dar nu numai? Ati observat o reducere a cererii de proiecte rezidentiale, in acest context?
- Din fericire, nu. Pe parcursul anului trecut, am fost intr-adevar ingrijorati cand am observant ezitari din partea beneficiarilor nostri si incercari de solutii alternative pentru contracararea cresterii preturilor, dar acestea nu au avut un impact semnificativ in zona de proiectare. Ne ajuta, in aceasta situatie, faptul ca biroul nostru este implicat intr-o serie de proiecte pe termen lung, la care lucram impreuna cu clienti ce privesc lucrurile in perspectiva. De aceea, activitatea de proiectare a continuat in ciuda perspectivei unui posibil blocaj temporar. 
 
- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru?
- Multe din contractele noastre actuale sunt realizate acum ceva timp, iar de aceea sunt mai greu a fi indexate, insa inflatia este o problema reala si pentru noi. Bucurestiul devine un oras scump, iar salariile au trebuit sa fie marite peste cota inflatiei. Contractele noi sunt, intr-adevar, indexate cu un procent apropiat de cel al inflatiei inregistrate.
 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Ne dorim ca toate componentele ADNBA, pe care le-am dezvoltat in ultimii ani - BIM, MEP, Arendering, AND DE - sa continue sa functioneze impreuna, intr-un ansamblu in continua perfectionare, insa, totodata, fiecare componenta sa-si castige o oarecare autonomie. Suntem o echipa inter-disciplinara si avem capacitatea de a oferi servicii si altor firme de arhitectura, dintre uneltele pe care noi le-am copt si cizelat in-house, in lucrul cu proiectele. De asemenea, suntem deschisi catre noi schimbari de perspectiva si provocari care sa ne tina activi si conectati, la nivel national si international, atat in proiectarea de arhitectura, cat si in domeniile conexe sau ajutatoare ei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter