RO EN
السلة فارغة

Prima Development: Imobiliarele raman investitiile cu cele mai reduse riscuri

Contextul complicat socio-economic si politic din ultimii ani (care a condus chiar la aparitia unui nou cuvant in dictionare - permacrisis - cu sensul de perioada prelungita de instabilitate si insecuritate) a starnit preocuparea multora referitor la cele mai potrivite metode de securizare a economiilor. Cum pot fi protejate acestea de inflatie? Imobiliarele au fost considerate dintotdeauna unul dintre tipurile de investitii cu cele mai reduse riscuri. Iata 5 dintre avantajele investitiilor in imobiliare, in contextul de astazi.
 
1. Asigurarea unui venit cu flux constant
Unul dintre cele mai „atragatoare” avantaje ale investitiilor in imobiliare este ca asigura un venit cu flux constant prin inchirierea proprietatilor.
Spre deosebire de alte tipuri de investitii, in care dividendele se incaseaza, de regula, anual, dupa inchiderea situatiilor financiare (mai ales in cazul companiilor listate la bursa), proprietarii de imobile oferite spre inchiriere primesc chiria lunar. Si, chiar daca din timp in timp, apartamentele au nevoie de reparatii sau renovari, investitia ramane una pasiva - nu e necesar ca proprietarul sa se implice zilnic pentru ca investitia sa ramana profitabila.
De la inceputul acestui an, pretul chiriilor s-a majorat cu 10%, conform specialistilor in domeniu si inca urmeaza sa mai creasca - un avantaj pentru cei care detin apartamente de inchiriat. Iar in contextul economic actual, proprietarii unor astfel de apartamente nu trebuie sa se teama ca vor ramane fara chiriasi. „In urma cu 2 ani, valoarea chiriei unui apartament era apropiata sau chiar mai mare decat nivelul ratei pentru achizitionarea lui. Acum, rata a ajuns sa fie cu 20-25% mai mare decat valoarea chiriei, din cauza nivelului ridicat al dobanzilor”, explica Adrian Stoichina, COO Prima Development Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Romania, din sectorul rezidential.
2. Ai siguranta investitiei intr-un activ tangibil
Cele mai multe persoane care opteaza pentru investitii in imobiliare aleg aceasta varianta pentru siguranta investitiei intr-un activ tangibil. Mai ales in perioadele de insecuritate sociala si economica, precum este cea actuala, investitiile in imobiliare sunt favorizate. Investitia intr-o locuinta este, de altfel, garantata de dreptul asupra proprietatii private si nu depinde de mersul economiei sau de modul in care o banca sau o companie isi desfasoara business-ul. Fie ca este inchiriat sau nu, apartamentul ramane un bun al proprietarului, care poate dispune de el in orice mod - sa-l inchirieze, sa-l vanda sau sa locuiasca in el.
 
3. Activele imobiliare isi cresc valoarea in timp
Investitiile in imobiliare confera nu doar siguranta si stabilitate financiara, ci au si avantajul de a-si creste valoarea in timp, lucru valabil in special in Romania. In medie, achizitia unui apartament de 55 mp, fara finantare bancara, este amortizata, in Bucuresti, in 7,5 ani, iar in Cluj, unde ritmul de crestere al imobiliarelor a fost mai accelerat, in 11 ani (conform Raportului asupra Stabilitatii Financiare, publicat anul acesta de Banca Nationala a Romaniei). Astfel, pana la achitare, apartamentul si-a crescut deja valoarea in timp, mai ales daca este respectata o anumita strategie in ce priveste alegerea lui. Pe langa aceasta, investitia aduce si un randament anual.
Pe de alta parte, conform ultimului raport Colliers, preturile locuintelor au crescut, in medie, in ultimii ani, in Uniunea Europeana cu 38%. Romania inca are cele mai accesibile preturi in domeniul imobiliar raportat la salariul mediu, dar exista o tendinta de crestere a acestora pentru alinierea la preturile practicate in marile orase europene. Acest context creeaza premise extrem de atractive pentru investitorii din domeniul imobiliar.
„Cine doreste sa investeasca intr-un apartament pe care sa-l inchirieze e bine sa fie atent la cateva aspecte”, recomanda Adrian Stoichina. „Nu conteaza doar cat de mare e suprafata, ci si compartimentarea si daca spatiul beneficiaza de suficienta lumina naturala. Proportiile camerelor, adancimea teraselor si balcoanelor, echiparea cu tehnologii performante si, in general, toate detaliile sunt importante cand achizitionezi un apartament. Prima Development Group a introdus in domeniul dezvoltarii imobiliare rezidentiale un nou concept, acela de locuinta fiabila, cu referire la apartamentele care-si cresc valoarea in timp, foarte potrivite atat pentru locuire, cat si pentru inchiriere pe termen lung. De la locul amplasarii, la dotari si cele mai mici detalii de constructie, o locuinta fiabila este construita cu gandul de a fi o buna investitie, de a-si creste valoarea peste ani”, mai spune COO-ul Prima Development.
4. Protectie impotriva inflatiei
In contextul unei inflatii tot mai accentuate si a perspectivelor economice nesigure, este firesc ca oamenii sa caute investitii care sa le protejeze economiile de devalorizare. Una dintre investitiile traditionale in vremuri mai dificile este cea in imobiliare, pentru ca ofera protectie impotriva inflatiei. Aceasta pentru ca, pe de-o parte, contractele de inchiriere tin pasul cu piata si se actualizeaza la un nivel mai ridicat, iar pe de alta parte, in perioadele inflationiste, exista si aprecieri ale valorii apartamentelor.
 
5. Diversificarea portofoliului
Investitiile in imobiliare sunt si o buna optiune de diversificare a portofoliului si pot functiona ca o alta linie de business, care sa confere mai multa stabilitate financiara, profit constant si totodata reducerea riscului de pierderi. Investitiile imobiliare sunt mai putin expuse la riscurile pietei si ofera un control mai mare asupra activelor. Aduc stabilitate, un randament atractiv si protectie impotriva inflatiei.
Cand este momentul potrivit pentru investitiile in imobiliare? „Preturile imobiliarelor au scazut deja in valoare relativa si, probabil, vedem acum un minim al lor. Pe parcursul ultimului an, cei mai multi dezvoltatori au pastrat preturile apartamentelor, desi cele ale materialelor de constructii s-au majorat semnificativ. In plus, in viitorul apropiat este putin probabil sa asistam la o scadere consistenta a preturilor apartamentelor”, explica Adrian Stoichina. „Contextul socio-economic si geopolitic actual a condus la scaderea interesului clientilor pentru locuinte si, ca urmare, la scaderea preturilor (in valoare relativa). Insa, daca tinem cont de ciclurile economice, observam ca perioadele in care clientii sunt putini sunt cele in care se pot face achizitiile si investitiile care, pe termen lung, sunt cele mai rentabile. Din acest motiv, consider ca acum este un moment mai potrivit pentru achizitie decat mai tarziu, cand e posibil ca preturile apartamentelor sa creasca”, mai spune COO-ul Prima Development Group.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter