RO EN
السلة فارغة

HIDROCONSTRUCTIA: Lipsa finantarilor a generat o noua scadere a afacerilor

In 2017, compania de constructii Hidroconstructia a raportat venituri totale de 326,6 milioane de lei, in scadere cu 25,6% fata de nivelul de 439,4 milioane de lei din 2016, realizand numai 58,5% din obiectivul propus in acest sens. In ceea ce priveste cifra de afaceri, aceasta s-a plasat la 309,2 milioane de lei la finele anului trecut, fiind cu 23,6% sub valoarea de 405,16 milioane de lei realizata in 2016 si reprezentand jumatate din nivelul estimat initial.
"Cu toate ca nu au fost realizate integral veniturile totale programate (58,48%) si din activitatea de C+M (53,34%), in urma derularii activitatii economice am reusit sa realizam un profit brut in suma de 4,45 milioane de lei si o rata a profitului brut de 1,36% (100,74%)", au precizat reprezentantii companiei.
Pentru 2018, Hidroconstructia si-a bugetat venituri totale de 616,9 milioane de lei, respectiv o crestere de 89% fata de realizarea din 2017, in timp ce in planul afacerilor obiectivul include o majorare de peste 91%, pana la 592,5 milioane de lei. Veniturile propuse a se realiza in anul 2018 din activitatea de C+M cumuleaza 568,9 milioane de lei, din care 63,23 milioane de lei (11,11% din total) se vor obtine din lucrari hidrotehnice realizate in tara si strainatate, circa 316,77 milioane de lei (55,66%) din lucrari la retelele de apa/ canalizare, statii de epurare si depozite de deseuri, iar 188,9 milioane de lei din alte lucrari de C+M (drumuri, deschideri de cariere, consolidari si constructii de cladiri etc.). "Programarea veniturilor de realizat in 2018, aferente lucrarilor de infrastructura, contractate sau in curs de contractare, este fundamentata pe derularea proiectelor aflate in executie si pe adjudecarea de proiecte noi de C+M prin licitatiile organizate deja (1,7 miliarde lei) sau care se vor organiza in cursul anului 2018 si pentru care se vor incheia contracte de executie in anul curent", se arata in raportul anual al Hidroconstructia.
 
Neasigurarea finantarilor de catre beneficiari a determinat ratarea tintelor anuale
Hidroconstructia a avut in executie in anul 2017 atat in tara, cat si in strainatate, un numar de 106 contracte, 14 dintre acestea fiind finantate din fonduri europene si sase din bugetul Hidroelectrica. Din total, 51 de contracte au avut termen de finalizare la sfarsitul anului 2017 si au fost receptionate 40 de lucrari.
Conform datelor companiei, nerealizarea productiei de constructii/ montaj si a veniturilor aferente a fost cauzata, in principal, de neasigurarea finantarii lucrarilor de C+M la proiectele la care beneficiarii trebuiau sa asigure fondurile necesare executiei din surse proprii, precum si de modul greoi in care a decurs certificarea (media lunara a productiei necertificate a fost de aproximativ 176 milioane de lei) si de incasarea lucrarilor executate la celelalte proiecte aflate in portofoliul societatii. Drept urmare, la finele anului 2017 compania a inregistrat o productie executata si necertificata in suma de 146,12 milioane de lei si creante din productia realizata si facturata in suma de 183,7 milioane de lei, lucrari pentru care au fost consumate resurse finantate de Hidroconstructia din credite si pentru care s-au platit dobanzi bancare in valoare de 5,6 milioane de lei. In ceea ce priveste creantele de incasat, au existat situatii in care productia/ veniturile realizate au depasit un an de la facturare.
Printre factorii care au dus la nerealizarea veniturilor propuse pentru 2017 s-au aflat concurenta practicata in planul preturilor de firmele mici, si de companiile mari, cu capital strain si cu experienta pe anumite categorii de lucrari (autostrazi, tunele, poduri, constructii civile etc.), cresterea termenului dintre momentul depunerii ofertei, declararea ofertei castigatoare si inceperea efectiva a executiei lucrarilor (ca urmare a contestatiilor); neasigurarea cofinantarii de la bugetul national/ local pentru lucrarile de constructii finantate din fonduri europene nerambursabile si sistarea lucrarilor sau reducerea semnificativa a finantarii lucrarilor la proiectele hidrotehnice; nefinalizarea lucrarilor contractate si aflate in derulare in anul 2017, determinata in principal de cauze externe societatii etc.
Astfel, pentru derularea in bune conditii a activitatii, Hidroconstructia a utilizat credite bancare in valoare de 163,5 milioane de lei pentru care au fost platite dobanzi insumand 5,6 milioane de lei, cu 1,05 milioane de lei mai mult fata de anul 2016. Aceasta crestere a fost determinata in principal de neincasarea la termenele scadente a creantelor de la beneficiarii lucrarilor executate (Hidroelectrica, Aqua Caras, Apa Vil Ramnicu Valcea etc.), respectiv de mentinerea in sold a unor valori semnificative ale productiei necertificate, cu o medie a soldului la finele fiecarei luni de aproximativ 176 milioane de lei, in anul 2017.
 
Extindere a activitatii pe noi piete externe
In cursul anului 2017, Hidroconstructia a infiintat doua sucursale noi, cu scopul prospectarii si dezvoltarii afacerii pe pietele externe ale constructiilor din Kazahstan si Iordania, tari cu resurse financiare si potential de dezvoltare. La finele anului trecut, compania avea inregistrata o structura organizatorica formata din 4 Sucursale si 5 Unitati de Constructii Montaj in tara, respectiv 5 Sucursale in strainatate (Germania, Belgia, Irak-Kurdistan, Kazahstan si Iordania), subunitati fara personalitate juridica, dar cu autogestiune economico-financiara proprie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter