RO EN
السلة فارغة

GRAN VIA are in plan livrarea a circa 2.200 de apartamente in urmatorii 3 ani

Dezvoltatorul spaniol Gran Via, cu 1.800 de apartamente livrate si peste 200 de milioane de euro investiti in Romania, are in dezvoltare trei proiecte de amploare in Bucuresti (Timisoara 58, Gran Via Park si Aviatiei Apartments) si unul in Constanta (Gran Via Marina). In 2020, compania va continua sa lucreze pe aceste patru mari santiere, ce insumeaza investitii ce depasesc 50 de milioane de euro. In urmatorii trei ani, planurile companiei includ livrarea pe piata a circa 2.200 de apartamente, portofoliul local urmand a ajunge la 4.000 de unitati rezidentiale livrate.
Interviu cu Antoanela Comsa (51 de ani), directorul general al Gran Via Romania, si manager cu o experienta profesionala de 20 de ani pe piata imobiliara.
 
- In ce stadii de executie se afla proiectele la care lucrati?
- In Constanta avem in lucru prima faza a Gran Via Marina, cu 192 de apartamente si o investitie de aproximativ 11 milioane de euro, proiect localizat pe Bd. Aurel Vlaicu, langa mall-ul Vivo. Prima etapa va fi data in folosinta in trimestrul al treilea al acestui an. Tot in 2020 vom finaliza ultima faza de dezvoltare a proiectului Timisoara 58 (inca 300 de apartamente) si planificam sa lansam ultima etapa din proiectele Gran Via Park, investitie de aproximativ 20 de milioane de euro, si Aviatiei Apartments (circa 7,5 milioane de euro), plus o noua faza din Gran Via Marina - o investitie de aproximativ 13 milioane de euro. Totodata, suntem in discutii pentru noi achizitii de terenuri.
Timisoara 58 este primul proiect Gran Via in Romania, fiind dezvoltat pe terenul fostei fabrici Frigocom, in cadrul acestuia fiind deja finalizate 500 de apartamente. Tot in sectorul 6, pe terenul fostei fabrici Electrotehnica, se afla Gran Via Park, un ansamblu de mari dimensiuni, unde au fost livrate in trei faze 1.001 de apartamente. In cadrul Aviatiei Apartments am finalizat, anul trecut, 291 de locuinte, in patru corpuri de cladire cu sase etaje, reunite in jurul unei curti interioare de 1.000 mp unde sunt amenajate spatii verzi, loc de joaca si zone dedicate relaxarii si socializarii rezidentilor.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in Romania in ultimii ani si ce estimari aveti pentru 2020?
- Compania s-a specializat in reconversia unor foste loturi industriale in ansambluri rezidentiale, comunitati unde mii de familii au inceput o viata noua. Suntem unul dintre cei mai activi dezvoltatori rezidentiali pe piata romaneasca, cu proiecte pe trei nise de piata - mass-market, middle market si premium - iar clientii au incredere in capacitatea noastra de a livra calitatea promisa. Cred ca acest fapt este cel mai mare castig in urma celor 15 ani de activitate si a peste 200 de milioane de euro investiti. 
 
- Cum credeti ca va fi anul 2020 pentru piata rezidentiala?
- Indicatorii buni economici - cresterea economica si a consumului, coroborata cu cererea puternica de noi locuinte - contureaza un an bun pentru piata rezidentiala. In toate proiectele noastre vindem, in medie, 35-40 de apartamente lunar. Cererea vine din partea tinerelor familii (25-40 de ani), pentru care vechiul stoc locativ nu mai corespunde cu stilul de viata, dar si a persoanelor ce se relocheaza in Bucuresti din alte judete - fie ca isi finalizeaza studiile in Bucuresti si isi gasesc un loc de munca, fie ca isi gasesc un loc de munca ce le ofera conditii salariale mult mai bune decat in orasul natal.
 
- Care sunt dificultatile pe care le intampinati in derularea proiectelor?
- Problemele tin de durata de construire a proiectelor, care este in crestere din cauza crizei de personal si, bineinteles, cresterea duratei de construire duce la majorarea costurilor financiare si a celor indirecte. Pe langa aceasta, costurile de constructie au crescut cu aproximativ 50% in ceea ce priveste forta de munca si cu 15%-20% ca urmare a scumpirilor materialelor in 2019, lucru ce se va reflecta in pretul final al apartamentelor. 
Piata este dominata majoritar de prevederea TVA-ului de 5% pentru apartamentele cu pret de pana la 450.000 RON, astfel incat dezvoltatorii construiesc suprafete mai mici pentru a livra unitati vandabile. Daca acest prag va creste, vom vedea si apartamente cu doua camere mai mari de 50-55 mp, respectiv 65-70 mp pentru trei camere. Luand in calcul un pret mediu de 1.390 euro/ mp util, vedem ca peste o suprafata de aproximativ 67,5 mp pretul depaseste pragul de 450.000 RON.
Trecand peste faptul ca cei 450.000 RON nu mai reprezinta 100.000 de euro, ci aproximativ 93.750 de euro, pentru orice suma mai mare de aceasta valoare clientul plateste cu cel putin 13.000 de euro in plus, bani ce ar fi suficienti pentru o mobilare a unui apartament de 3 camere.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter