RO EN
السلة فارغة

FORTIM: Investitiile imobiliare din primul trimestru depasesc 153 milioane euro

Investitiile imobiliare din primul trimestru 2023 depasesc 153 milioane euro si sunt mai mari cu 72% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membra in Alianta BNP Paribas Real Estate.
Cel mai performant sector in atragerea investitorilor a fost segmentul industrial, valoarea investitiilor in hale si spatii de productie cumuland aproximativ 72,27 milioane de euro, ceea ce reprezinta 47% din totalul pietei de investitii.
“In primele trei luni din 2023, observam o crestere semnificativa de 72% in valoarea proprietatilor comerciale tranzactionate, in comparatie cu aceeasi perioada din 2022. Cu toate acestea, volumul primului trimestru din 2023 se situeaza sub media trimestriala inregistrata in anul 2022, an marcat de un record in investitiile imobiliare. In ceea ce priveste distributia tranzactiilor pe segmente, cele mai multe s-au inregistrat in domeniul birourilor, dar acestea au fost de valori mai mici situandu-se intre 1,5 milioane si 21 milioane de euro. In schimb, pe segmentul industrial, o singura tranzactie majora de tip sale-leaseback, cu o suprafata totala de aproximativ 100.000 metrii patrati si o valoare estimata la peste 60 milioane euro a reprezentat circa 47% din totalul investitiilor din Romania. Aceasta a condus la o pozitionare pe primul loc a segmentului industrial’’ declara Nicolae Ciobanu Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membra in Alianta BNP Paribas Real Estate.
Pe segmentul industrial, s-au realizat in total patru tranzactii, cu valori pornind de la 1,2 milioane euro si trecand de 60 milioane euro. Investitorii au cumparat spatii industriale cu o suprafata totala de peste 130.000 mp, cu terenuri aferente pe care se mai pot dezvolta ulterior, in Arad, Bragadiru, 1 Decembrie, Timisoara si Dragomiresti.
In ultimii ani, s-a observat o crestere semnificativa a interesului investitorilor pentru tranzactii de tip sale-leaseback, nu doar in Romania, ci si la nivel international. Aceasta strategie de investitii implica vanzarea proprietatii unei companii catre un investitor, iar compania respectiva inchiriaza ulterior proprietatea inapoi pentru o perioada de timp stabilita in contractul de inchiriere.
Avantajele pentru companiile care opteaza pentru acest tip de tranzactie sunt multiple. In primul rand, se obtine o injectie de capital imediata, fara a fi necesara o investitie majora in active imobiliare. In plus, companiile pot sa-si concentreze mai mult resursele si eforturile asupra activitatilor lor de baza, ceea ce le poate ajuta sa devina mai competitive pe piata.
Pe de alta parte, pentru investitori, aceasta strategie poate fi o modalitate de a obtine un venit stabil si sigur, prin intermediul contractului de inchiriere semnat cu compania. De asemenea, sale-leaseback poate fi o modalitate eficienta de a gestiona portofoliul lor imobiliar, reducand riscurile asociate cu proprietatile goale si gestionarea unui flux de chiriasi. Investitorii incep sa constientizeze avantajele acestei strategii de investitii si sunt dispusi sa investeasca in proprietati comerciale care ofera oportunitati de inchiriere pe termen lung.
In timp ce piata din Romania continua sa se dezvolte si sa se maturizeze, se asteapta ca aceasta strategie sa devina din ce in ce mai populara in randul investitorilor si companiilor din toate domeniile de activitate.
Pe locul doi in topul destinatiei activelor comerciale s-a situat segmentul de birouri, cu sapte tranzactii si fonduri atrase de 67 milioane euro. Valorile cladirilor de birouri vandute s-au situat intre 1,5 milioane de euro si 21 milioane euro. Sase din aceste cladiri sunt in Bucuresti.
Pe locul trei se afla segmentul de retail, care a atras 8 milioane de euro, prin vanzarea unui spatiu Brico Depot, din Iasi.
Pe locul patru se afla segmentul hotelier, cu un total de 6 milioane de euro, din vanzarea a doua hoteluri, ce au in total de 145 camere, unul in Bucuresti si unul in Cluj.
In ceea ce priveste nationalitatea investitorilor, majoritatea sunt din regiunea CEE (Europa Centrala si de Est), din Cehia si Romania.
 
In ce s-a investit in 2022, in Europa Centrala si de Est
Cea mai mare tranzactie imobiliara din regiunea CEE a avut loc in Polonia, in 2022. In topul tarilor din regiune, Romania a depasit pentru prima data Ungaria si a urcat pe locul trei
In total, pe teritoriul CEE s-au tranzactionat active comerciale imobiliare cu un total de 10,8 miliarde de euro, in 2022, potrivit unui studiu realizat de un grup de companii afiliate BNP Paribas Real Estate, din care face parte si Fortim Trusted Advisors din Romania.
In Romania, anul trecut, s-a depasit pragul de 1,3 miliarde euro, investitii imobiliare.
Cea mai mare tranzactie din regiune a avut loc in Polonia, unde Google a cumparat Warsaw Hub, un complex de birouri cu o suprafata totala de 101.000 mp, o tranzactie estimata la 583 milioane Euro.
In Romania, cea mai mare tranzactie a fost de 377 milioane euro, constand intr-un portofoliu de sapte cladiri de birouri cumparate de Paval Holdings, proprietarii retelei Dedeman.
“La finalul lui 2022 se observa o crestere a randamentelor investitiilor imobiliare in toata regiunea, inclusiv in Romania. Estimam ca aceasta tendinta va continua pe fondul mentinerii dobanzilor la un nivel ridicat si al cresterii chiriilor prin indexare cu indicele de inflatie. In perioada urmatoare estimam ca investitiile din segmentul retail, in special in parcurile de retail, for fi cele mai atractive, datorita rezilientei acestora in perioadele dificile“, declara Stefan Oana, Head of Capital Markets la Fortim Trusted Advisors, membra in Alianta BNP Paribas Real Estate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter