RO EN
السلة فارغة

CTP si WDP sunt cei mai mari dezvoltatori industriali, cu o cota de 60% din piata

Piata logistica si industriala din Romania este aproape de a inregistra un nou an record in 2022 din punct de vedere al cererii, ceea ce se reflecta si in rata medie de neocupare care la finalul primelor noua luni s-a situat la 4,3% (unul dintre cele mai scazute niveluri din ultimii 10 ani), potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
Exista insa diferente intre ratele de spatii neocupate inregistrate in principalele huburi logistice din tara, cel mai ridicat nivel fiind in Timisoara, a doua cea mai mare piata logistica si industriala din Romania, dupa Bucuresti, unde dintr-un stoc de 583.000 metri patrati, 11%, respectiv 64.000 de metri patrati nu sunt inchiriati.
Cererea de spatii industriale si de logistica din acest an a fost reprezentata foarte dinamic de clientii din sectorul distributiei si retailului, care au continuat sa se extinda atat online cat si offline. Ea a compensat activitatea mai prudenta a companiiilor de productie care au avut un ritm mai conservator al expansiunii.
Asa se explica de ce Bucurestiul este principalul beneficiar al cererii de spatii, dar si al dezvoltarilor logistice, prin prisma cererii si a consumului ascendent, avand si una dintre cele mai reduse rate de neocupare pe acest segment de piata.
Astfel, in Bucuresti, principalul hub logistic din tara si care cumuleaza jumatate din stocul de 6,1 milioane de metri patrati, rata de neocupare este de 4,4%.
Cele mai echilibrate orase din punct de vedere cerere – oferta sunt Pitesti, unde stocul de 246.000 metri patrati este ocupat integral, Ploiesti si Cluj, cu spatii disponibile extrem de limitate, de maxim 1,5%.
Aici estimam ca vor urma dezvoltari noi in urmatorii 2-3 ani, in functie de interesul companiilor de a-si extinde operatiunile pe aceste piete.
Rodica Tarcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Nevoia de spatii moderne industriale si logistice ramane la cote ridicate, Romania continuand sa isi consolideze pozitia de principal hub logistic in Europa de Sud-Est. Pe de alta parte, in contextul actual, consideram ca Romania ar trebui sa creeze prin intermediul investitiilor in infrastructura, prin predictibilitate si stabilitate legislativa conditiile necesare pentru diversificarea domeniilor care ar putea genera cerere suplimentara de noi spatii industriale si logistice. In acest sens, ne gandim la industriile componentelor electrice si electronice, IT, energie, industria auto si a materialelor de constructii. Acest lucru trebuie realizat pentru a diminua dependenta pietei de sectorul de retail, sector ce va absorbi din plin eventualele socuri determinate de scaderea consumului pe fondul cresterii preturilor”.
In primele noua luni ale anului, au fost tranzactionati 916.000 de metri patrati de spatii industriale si logistice, in crestere cu 62% fata de perioada similara a anului precedent, din care Bucurestiul a atras circa 60%, iar Ploiestiul aproape 15%. Cererea neta, excluzand renegocierile, a fost de aproximativ 800.000 metri patrati, respectiv 84% din suprafata contractata in perioada ianuarie-septembrie. Daca ritmul inchirierilor se mentine la acelasi nivel si in ultimul trimestru al anului, 2022 va marca un nou record al cererii, in conditiile in care in 2021 s-au tranzactionat 1 milion de metri patrati de astfel de spatii.
2022 ar putea consemna de asemenea un record si in ceea ce priveste dezvoltarea de noi proiecte in conditiile in care in primele noua luni ale anului dezvoltatorii au livrat spatii de 525.000 metri patrati, nivel apropiat de cel inregistrat in intreg anul 2021. Mai mult, peste 570.000 de metri patrati sunt in prezent in constructie. Bucurestiul a beneficiat de 56% din noile spatii construite, dezvoltatorii fiind activi de asemenea in Brasov, Timisoara si Cluj.
Stocul spatiilor logistice si industriale din Romania a depasit in acest an borna de 6 milioane de metri patrati, jumatate dintre aceste spatii regasindu-se in jurul Bucurestiului. Chiriile de referinta au inregistrat usoare cresteri in acest an, situandu-se acum in intervalul 4 - 4,50 euro / mp / luna. Cei mai mari jucatori sunt CTP si WDP, dezvoltatori ce detin o cota de piata cumulata de aproape 60%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter