RO EN
السلة فارغة

Crosspoint: Preturile terenurilor pot sa creasca cu 10% in a doua jumatate a anului

Piata de terenuri din Romania este una dintre cele mai active din industria de real estate, lucru confirmat de cresterea de preturi de aproximativ 10% inregistrata in prima parte a anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Iar pana la final de an, pentru aceleasi preturi, se asteapta un avans de inca 10%.
Compania Crosspoint Real Estate a intermediat, in prima jumatate a anului, un numar de cinci tranzactii cu terenuri in valoare de 37 milioane de euro si estimeaza ca pana la finalul anului 2021 sa mai tranzactioneze terenuri in valoare de peste 40 milioane de euro. “Am realizat tranzactiile atat in orase regionale, cat si in diferite zone din Bucuresti. Cele mai cautate zone din Capitala sunt cele cu acces facil la mijloacele de transport (in special metrou), cat si la infrastructura sociala (scoli, centre comerciale, parcuri etc). Bucurestiul este un oras care sufera din punct de vedere al infrastructurii, asa ca aici primeaza foarte mult in decizia de achizitie a clientilor vechea “lege” a imobiliarelor: location, location, location”, spune Ionut Stan, Associate Director, Land Development Crosspoint Real Estate.
Una dintre aceste tranzactii intermediate de compania noastra a fost pentru un retailer, in zona Colentina din capitala, pentru un teren cu o suprafata de 5.000 de mp. Un alt lucru interesant este ca mare parte a acestor tranzactii au fost realizate cu capital romanesc. “In primele sase luni ale anului 2021 echipa noastra a intermediat tranzactii in valoare de peste 37 milioane de euro. Ceea ce ne bucura si mai mult, pe langa cifrele de succes, este faptul ca aceste tranzactii au fost realizate cu capital romanesc, si in marea lor majoritate, de catre dezvoltatori din orase regionale care au reusit sa isi dezvolte, in ultimii ani, un business solid”, explica Stan.
Atentia dezvoltatorilor este din ce in ce mai mare asupra terenurilor care detin parametri urbanistici clari si pot fi previzibile in obtinerea autorizatiei de constructie. Timpul estimat corect si alocarea resurselor intr-un business de dezvoltare imobiliara sunt capitale. “Riscul de a achizitiona un teren pe care nu-l poti dezvolta intr-un timp clar definit nu poate fi asumat decat de o mica parte a investitorilor speculativi, iar din experienta noastra, observam ca acestia sunt din ce in ce mai rari,”, sustine Catalin Gavrila, Associate Director, Land Development Crosspoint Real Estate.
Capitala va avea stocuri de teren limitate
Preturile terenurilor au cunoscut un trend pozitiv in prima parte a anului, raportata la anul trecut, cu o crestere de circa 10%. “Primele sase luni ale anului trecut au fost o exceptie, care se intampla o data la cateva zeci de ani, asa ca nu poate fi foarte relevanta o comparatie strict pe evolutia cifrelor. Ce este clar insa, este faptul ca 2021 este un an in care cererea pentru terenuri este in continua crestere - alimentata atat de evolutia ratei inflatiei, dar mai ales de presiunea asupra stocului limitat de terenuri cu parametri definitorii, care pot fi dezvoltate intr-un timp asumat”, mai spune Ionut Stan. A doua jumatate a anului va mai aduce o alta sporire a preturilor terenurilor, de inca 10%. “Pana la finalul anului ne asteptam la o crestere a preturilor terenurilor de aproximatix 10%. De mentionat este faptul ca intotdeauna estimarile noastre si cifrele indicate se refera la valorile tranzactionate si nu la valorile solicitate de catre proprietari atunci cand acestia isi listeaza terenurile pe canalele de promovare. Media pietei este data de intalnirea intre cerere si oferta, concluzionata printr-o tranzactie realizata”, detaliaza Gavrila.
Tendintele unui an fara precendent cum a fost 2020 au fost diverse pe nisa terenurilor, in top fiind faptul ca stocul de terenuri usor autorizabile va deveni din ce in ce mai limitat in Bucuresti, insa acesta ramane cel mai cautat. “Un alt trend observat de noi este cel al cumparatorilor de case. Pandemia a schimbat modul de gandire al clientului tipic, client care, in perioada aceasta, exploreaza mai atent varianta unei case, in detrimentul unui apartament situat cat mai aproape de birou. Tinand cont, insa, de problemele cu traficul intampinate in Bucuresti, este de vazut daca acest trend se va mentine sau nu si in anii urmatori. Evolutia infrastructurii trebuie sa tina pasul cu noua tendinta pentru a-l transforma intr-un fapt cert”, completeaza Stan.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter