RO EN
السلة فارغة

CNI are in executie proiecte de aproape jumatate de miliard de lei

Prin intermediul Companiei Nationale de Investitii (CNI) vor fi derulate, pana in 2020, o serie de proiecte majore de investitii din domeniul infrastructurii sportive si de sanatate. Patru dintre acestea, cu o valoare cumulata de aproape 500 milioane de lei, au fost deja demarate.
 
Cel mai mare proiect aflat in executie vizeaza constructia stadionului "Ion Oblemenco" din Craiova, lucrarile urmand a fi definitivate pana la sfarsitul acestui an. Valoarea investitiei este de 216 milioane de lei (inclusiv TVA). Complexul sportiv va fi compus dintr-un stadion modern, cu o capacitate de peste 30.000 de locuri si care poate gazdui competitii fotbalistice internationale, precum si pentru alte tipuri de sporturi (rugby, oina, hochei pe iarba, mini-hochei sau fotbal american). Totodata, conform CNI, in incinta parcului sportiv se vor putea organiza si concerte, targuri, expozitii, evenimente culturale si sociale. Complexul mai include si spatii de cazare pentru sportivi, zone comerciale si parcari.
 
Un alt obiectiv aflat in executie vizeaza constructia complexului sportiv de fotbal din Targu Jiu, cu termen de finalizare stabilit tot in acest an. Acesta va fi compus dintr-un stadion de fotbal cu o capacitate de 12.400 de locuri acoperite pentru spectatori si va asigura facilitatile necesare desfasurarii competitiilor sportive care sa indeplineasca cerintele UEFA pentru categoria 4 de clasificare a stadioanelor, ce permite desfasurarea de meciuri din campionatele europene. Complexul va beneficia, de asemenea, si de o pista de atletism cu suprafata sintetica, extinsa la sase culoare, pentru competitii outdoor, precum si de un hotel pentru sportivi. Valoarea totala a investitiei este de 100,5 milioane de lei (inclusiv TVA).
 
Pana in anul 2018, va fi construit Complexul olimpic de natatie Otopeni, investitie ce depaseste 142 milioane de lei. Ansamblul sportiv va avea in componenta sase bazine cu adancimi variabile, pentru inot, sarituri, antrenamente, de initiere si recuperare. De asemenea, complexul va avea o capacitate de 2.797 de locuri pentru spectatori, vestiare pentru sportivi, sali de forta, sali metodice, saune, un cabinet medical, o sala de conferinte, cabine pentru presa si o sala de antrenament pentru sportivii de la sarituri cu inaltime libera mare (de 6 metri).
 
Cel de-al patrulea obiectiv demarat de CNI vizeaza modernizarea Cazinoului din Constanta, acesta aflandu-se in procedura de licitatie. Cu o valoare estimata la 37,9 milioane de lei (inclusiv TVA), proiectul are termenul de finalizare stabilit in cursul anului 2019. Potrivit datelor companiei, se vor realiza mai multe categorii de lucrari, printre care se afla inlocuirea invelitorii acoperisului, refacerea si repararea peretilor exteriori si interiori (pastrand specificul arhitectural si decorativ al cladirii), restaurarea componentelor artistice si a celor arhitecturale, inlocuirea tamplariei deteriorate, consolidarea si executia de lucrari de reparatii structurale ale cladirii, inlocuirea completa a instalatiilor termice, electrice si de ventilatie etc.
 
Marile stadioane din Bucuresti vor fi modernizate pana in 2019
Pe langa aceste investitii de anvergura aflate in executie, CNI mai are o lista de obiective pe care intentioneaza sa le realizeze pana in 2020. Printre acestea se afla constructia si modernizarea de stadioane in vederea pregatirii pentru Euro 2020, in acest program fiind incluse si arenele echipelor traditionale din Bucuresti (Steaua, Dinamo, Rapid) si Arcul de Triumf. Conform CNI, toate investitiile vor trebui finalizate pana la finele anului 2019.
Pentru stadionul Steaua, recomandarea FRF privind capacitatea arenei din Ghencea este de 30.000 de locuri si, pentru stabilirea rentabilitatii investitiei, in perioada urmatoare va fi realizata o expertiza in urma careia se va stabili daca stadionul va fi demolat si reconstruit sau reabilitat si modernizat.
In ceea ce priveste stadionul Dinamo, de pe Sos. Stefan cel Mare, recomandarea FRF privind capacitatea este de 20.000-25.000 de locuri. O decizie privind reconstructia sau modernizarea arenei va fi luata dupa rezolvarea problemelor juridice legate de amplasament.
Recomandarea FRF privind capacitatea stadionului Rapid, arena din Giulesti, este de 15.000-20.000 de locuri, urmatorul pas in implementarea proiectului fiind reprezentat de realizarea unei expertize in urma careia se va stabili daca stadionul va fi demolat sau reabilitat si modernizat.
Conform datelor CNI, pentru realizarea acestor trei stadioane se estimeaza un cost de aproximativ 1.500 de euro/ loc, de unde ar rezulta investitii totale de circa 100 milioane de euro.
Cel de-al patrulea proiect, Stadionul Arcul de Triumf din Bucuresti, va fi construit pe amplasamentul fostei arene de rugby de pe amplasament. Masurile de modernizare includ cresterea capacitatii la 8.000 de locuri (conform recomandarii FRF) si construirea unui centru de recuperare pentru sportivi.
 
Circa 400 de terenuri de fotbal au fost incluse in programul Euro 2020
In total, CNI a inclus in programul Euro 2020 consolidarea, modernizarea sau reconstructia a 400 de terenuri de fotbal, investitii vizate in urmatorii trei ani.
Totodata, pana la sfarsitul lui 2018 CNI are in vedere modernizarea Academiei Romane in cadrul programului de celebrare a Centenarului Romaniei Moderne (100 de ani de la Marea Unire).
Pana in 2019, este vizata modernizarea complexului universitar Panduri. Lucrarile, ce presupun consolidarea, modernizarea corpului A al ansamblului, plus amenajarea mansardei in volumul podului existent, se afla in curs de atribuire, prin licitatie publica. Imobilul este incadrat in grupa valorica A format din constructii cu regim de inaltime variabil care, impreuna cu terenul aferent se afla in proprietatea Universitatii din Bucuresti. Valoarea estimata a investitiei este de 63,57 milioane de lei (fara TVA), din care lucrarile de constructii-montaj au fost evaluate la 51,52 milioane de lei (fara TVA).
Alte obiective stabilite de conducerea CNI pana in 2020 vizeaza constructia a minimum cinci sali de sport polivalente, precum si modernizarea Spitalului Clinic de Urgenta "Agrippa Ionescu", din Bucuresti.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter