RO EN
السلة فارغة

CBRE: Volumul de investitii imobiliare a atins 323 milioane euro in primul semestru

Volumul total al investitiilor pe piata de real estate in Romania a ajuns la 323 de milioane de euro in prima jumatate a anului 2022, cu 6% mai mult comparativ cu valoarea tranzactionata in aceeasi perioada a anului precedent, conform raportului Romania Real Estate Market Outlook 2022, lansat de CBRE Romania, liderul pietei de consultanta imobiliara.
In primele sase luni au fost semnate 14 tranzactii, cu o valoare medie de 23 de milioane de euro. Totodata, 79% din volumul de tranzactii a fost incheiat in al doilea trimestru al anului. Cea mai mare tranzactie a anului pana in prezent a fost semnata in al doilea trimestru al anului, odata cu achizitia EXPO Business Park de catre S IMMO AG de la Portland Trust, proces asistat de CBRE Romania.
Detinand cea mai mare pondere din volumul total al investitiilor, Bucurestiul a atras 10 tranzactii. Doar 20% din investitia totala a fost directionata catre orase regionale, Cluj-Napoca fiind cea mai cautata locatie regionala.
Din punct de vedere al sectoarelor de piata, sectorul de birouri ocupa prima pozitie, cu o cota de 62% din volumul total al investitiilor pe tara in primul trimestru din 2022. Sectorul industrial reprezinta 15%, iar cel de retail reprezinta 12% din volumul total, in timp ce hotelurile si proiectele mixed-use au o cota comuna de 11%, potrivit raportului CBRE.
In ceea ce priveste nationalitatea investitorilor, cea mai importanta parte a capitalului, 37% din volumul total de investitii, a fost adusa de austrieci, urmati de belgieni (22%) si romani (18%). In primul trimestru al anului 2022, sursa de capital a fost exclusiv straina, investitorii romani incheind mai multe tranzactii in T2.
Avand in vedere ca volumul tranzactiilor de investitii in derulare este unul semnificativ, volumul total de investitii din 2022 ar putea depasi volumul din 2021. Numarul final de tranzactii va fi definit de piata de inchirieri, dar si de perspectivele actuale pentru conditiile financiare pe piete monetare mai largi.
“Volumul de proiecte in lucru pentru 2022 este foarte ridicat si vedem premisele pentru unul dintre cei mai buni ani ai Romaniei in ceea ce priveste volumul tranzactiilor. Perspectivele pentru 2023 sunt insa mixte, deoarece majorarile continue ale ratei dobanzii au un efect negativ asupra lichiditatii de piata. Chiar si in acest context, randamentele ridicate oferite de Romania ajuta sa stabilizeze interesul investitorilor”, spune Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties in cadrul CBRE Romania.
Stocul de birouri moderne din Bucuresti a ajuns la 3,30 milioane mp la sfarsitul primelor sase luni din 2022 in conditiile in care au fost livrate patru proiecte de birouri, cu aproximativ 100.000 de mp inchiriabili. Zona Centru-Vest a orasului beneficiaza de aproape 60% din noile suprafete, prin finalizarea a doua proiecte – Sema Park II - cladirea Oslo & Londra (31.500 mp inchiriabili) si AFI Tech Park 2 (24.500 mp inchiriabili). In acelasi timp, zonele Centru si Nord-Vest includ doua noi livrari, Tandem si prima faza a @Expo.
Mai mult, inca 41.400 mp, in doua noi cladiri, vor fi adaugati stocului modern de spatii de birouri pana la sfarsitul anului. 83% din suprafata totala care urmeaza sa fie livrata va fi adaugata in zona Centru-Vest, un singur imobil, One Cotroceni – Faza 2, avand o suprafata de 34.500 mp. Restul de 17% este revendicat de zona Centrala, in care va fi lansata cladirea de birouri Tudor Arghezi, un proiect inchiriabil de 7.000 mp. Totodata, stocul modern de spatii de birouri al Capitalei se va majora cu inca cca. 94.000 mp pana la sfarsitul anului 2023.
Intre ianuarie si iunie, nivelul total de inchirieri de spatii de birouri din Bucuresti a atins 132.500 mp, cu 18% mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2021. Tranzactiile noi, excluzand reinnoirile/renegocierile, au reprezentat 70% din totalul activitatii de inchiriere, volumul acestora fiind cu 60% mai mare fata de primul semestru din 2021. Cea mai importanta tranzactie a fost incheiata de Booking Holdings, care a inchiriat 9.000 mp in faza 1 a U-Center Campus. O alta tranzactie importanta este inchirierea a 6.500 mp in cladirea de birouri a Immofinanz, Victoria Park, de catre Leventer Hospital.
In ceea ce priveste pre-inchirierea, cea mai semnificativa tranzactie a fost finalizata in T1 2022 de furnizorul de software iGaming, EveryMatrix, care a inchiriat 7.500 mp in zona de Centru a Bucurestiului. Tranzactiile de reinnoire/renegociere au reprezentat 38.100 mp, cu 16.600 mp mai putin decat suprafata renegociata in aceeasi perioada a anului 2021.
Cu 25%, 22% si 21% din totalul activitatii de inchiriere, zonele Centru, Centru-Vest si Floreasca / Barbu Vacarescu sunt primele trei subpiete de birouri. Urmeaza subpietele CBD (Central Business District) cu un procent de 17%, urmate de zonele de birouri Baneasa-Otopeni, Sud, Nord-Vest, Dimitrie Pompeiu si Pipera Nord (15% din totalul activitatii de inchiriere).
“Piata de birouri intra intr-o noua era de dezvoltare, modelata de dinamica recenta a pietei si de numarul limitat de proiecte in derulare. Modelul de munca hibrid prinde consistenta, iar acest sistem adaptativ cuplat cu intaietatea pentru spatiile de calitate, indeamna piata de birouri sa se reinventeze, in misiunea de a mentine activitatea de inchiriere pe un trend ascendent”, spune Tudor Ionescu, Head of A&T Services Office in cadrul CBRE Romania.
In ceea ce priveste cererea, domeniul Computers & Hi-Tech este lider de piata, cu 32% din suprafata totala inchiriata in primele sase luni ale anului 2022, urmat de domeniile Consumer Services & Leisure (16%) si Professional (15%).
La finalul T2, stocul de spatii de birouri moderne din Bucuresti a inregistrat o rata de neocupare de 13,9%, similara cu cea de la sfarsitul trimestrului precedent. Analizand exclusiv cladirile de birouri clasa A, rata de neocupare scade la 11,7% in T1 2022.
Incepand cu primele luni ale anului, chiria medie a crescut cu 0,25 euro/mp/luna, ramanand stabila la finalul trimestrului doi, la 19,00 euro/mp/luna. Proprietarii continua sa dea dovada de flexibilitate atunci cand negociaza pachetele de stimulente si termenii de inchiriere, reducand chiria efectiva neta. Cu toate acestea, numarul limitat de cladiri de birouri ce vor fi livrate pe termen scurt si recuperarea inregistrata de activitatea de inchiriere, care se afla pe o traiectorie ascendenta, ar putea fi semnele care indica o tranzitie usoara catre o piata a proprietarilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter