RO EN
السلة فارغة

C&W Echinox: Fostele platforme industriale raman de interes pentru dezvoltatori

Piata de terenuri din Bucuresti a continuat sa fie activa in ultimele 12 luni, din perspectiva achizitiilor realizate de dezvoltatorii de proiecte imobiliare - ansambluri rezidentiale, spatii industriale si de retail, atentia acestora fiind in special pentru fostele platforme industriale aflate in interiorul orasului, ce ofera acces facil, asa cum arata datele companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
Astfel, in perioada iulie 2022 - iunie 2023, au fost tranzactionate in Bucuresti si in zona limitrofa, terenuri cu o suprafata de aproximativ 60 de hectare, cea mai mare cota fiind detinuta de dezvoltatorii care intentioneaza sa construiasca proiecte imobiliare cu functionalitati mixte - retail, office si rezidential, concept care a castigat teren in ultimii ani, si de dezvoltatorii de locuinte.
Dezvoltatorii de spatii industriale si de logistica, unii dintre cei mai activi cumparatori din ultimii ani, au fost mai putin prezenti pe piata, avand in vedere ca majoritatea acestora detin un portofoliu semnificativ de terenuri pe care pot construi o suprafata consistenta de noi proiecte atat in Bucuresti, cat si in principalele huburi industriale regionale, un portofoliu ce depaseste 5 milioane de metri patrati la nivel national.
In afara investitorilor ce au achizitionat terenuri pentru proiecte mixte, care includ si o componenta de birouri, in ultimele 12 luni nu a fost realizata nicio achizitie de terenuri cu o destinatie strict de birouri, in principal datorita suspendarii planurilor urbanistice zonale (PUZ) de sector, suspendare ce a generat imprevizibilitate in ceea ce priveste dezvoltarile viitoare.
Fosta platforma Titan Mar de pe Soseaua Progresul (45.000 metri patrati), fosta fabrica de ulei Muntenia de langa parcul Carol (57.000 metri patrati), terenul platformei Atlas din Pipera (28.500 metri patrati), terenul platformei Helitube din Colentina (89.000 metri patrati), sunt cateva din cele mai mari proprietati tranzactionate in ultimele 12 luni.
Retelele de retail, in principal cele germane, respectiv Kaufland sau Lidl, au continuat sa cumpere terenuri, in dorinta de a-si extinde portofoliile din Romania, acestea achizitionand tot foste platforme industriale din zone intens populate.
Cumparatorii cu capital romanesc si cei cu capital strain (belgian, german, suedez, maghiar si turcesc) si-au impartit piata din punct de vedere al suprafetei de terenuri tranzactionate. Dintre investitorii cu capital strain, cei belgieni au fost cei mai activi, in principal prin intermediul achizitiilor efectuate de dezvoltatorul Speedwell, cu un portofoliu variat de proiecte imobiliare in Romania, care a cumparat 18 hectare de teren in perioada analizata.
Alexandru Mitrache, Head of Transactions - Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox: ”Bucurestiul ofera in continuare oportunitati interesante pentru cumparatorii de terenuri, chiar daca aceste loturi sunt in zone mai putin consacrate, dar care au potential sa devina noi poli de dezvoltare imobiliara. Pe de alta parte, pentru perioada urmatoare estimam o cerere moderata din cauza incertitudinilor macroeconomice globale si locale care determina multi dezvoltatori sa adopte o abordare de asteptare pe termen scurt. In acest context, credem ca vanzatorii vor fi mai flexibili din punct de vedere al pretului, insa acest lucru nu va insemna neaparat ca tranzactiile se vor inchide la valori semnificativ mai mici, mai ales in ceea ce priveste terenurile pentru care interesul este ridicat. In ultimul an, preturile au urmat, in general, o tendinta liniara, majoritatea tranzactiilor fiind inchise intr-o marja normala de negociere, care a fost in medie cu 15% sub preturile solicitate.”

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter