RO EN
السلة فارغة

EY: Managementul companiilor ar putea sa treaca la masuri de optimizare fiscala

Companiile romanesti nu se arata prea dornice sa acceseze beneficiile fiscale acordate prin lege, reiese din rezultatele unui sondaj EY derulat de la sfarsitul anului 2023, cel mai des invocat motiv fiind complexitatea legislativa si teama de a nu gresi in aplicarea acestora. Avand in vedere noile modificari fiscale cu aplicabilitate din 2024, precum si un context economic complex, in acest an ar fi binevenita o schimbare in abordarea beneficiilor oferite de Codul Fiscal.
Reglementarile din legislatia romaneasca privind aplicarea beneficiilor fiscale sunt considerate de multe companii ca fiind neclare, iar cerintele de documentatie destul de stufoase (34% dintre cei care au aplicat beneficiile fiscale potrivite companiei). Pe de alta parte, persista o anumita ingrijorare cu privire la inspectiile fiscale si rezultatele acestora in privinta adoptarii de catre contribuabili a diverselor facilitati fiscale. Astfel, tendinta majoritatii companiilor este mai degraba de a nu aplica beneficiile oferite de Codul Fiscal: 62% dintre participantii la studiu au declarat ca nu sunt hotarati sa acceseze beneficiile fiscale disponibile prin legislatie.
Beneficiile fiscale recunoscute prin legislatie sunt un aspect important in deciziile de optimizare fiscala si de gestionare a fluxului de numerar in cadrul companiilor, pe langa alte instrumente. Rezultatele studiului EY in legatura cu aplicarea beneficiilor fiscale releva cateva aspecte importante, unele chiar surprinzatoare, cu privire la accesarea facilitatilor disponibile, aplicabile in functie de profilul companiei si domeniul de activitate.
Contextul este unul in care, pe de o parte, costurile fiscale sunt apreciate de peste 96% dintre respondenti ca fiind medii si mari, iar pe de alta parte, recentele modificari fiscale au fost adoptate aproape exclusiv in sensul cresterii unor taxe si impozite in Romania, atat directe cat si indirecte. Prin urmare, este de asteptat ca managementul companiilor sa treaca la masuri de optimizare fiscala, si aici ar putea fi luata in calcul analiza mai detaliata a beneficiilor fiscale.
La intrebarea privind asigurarea si alocarea surselor de finantare pentru a acoperi obligatiile datorate, cele mai multe companii (42%) au raspuns ca trebuie sa prioritizeze obligatiile fiscale comparativ cu alte initiative. Un procent aproape egal (41%) a indicat faptul ca le este usor sa asigure finantarea datoriilor la bugetul de stat si exista lichiditati pentru acoperirea acestora. In acelasi timp, mai putin de o cincime (17%) dintre companiile intervievate au spus ca le este dificil si este chiar o mare provocare sa asigure acoperirea datoriilor catre fisc.
Prima surpriza a sondajului EY este aceea ca mai mult de jumatate (51%) dintre companiile participante la sondaj declara ca nu cunosc existenta unor beneficii care ar putea fi accesate in relatia cu autoritatile fiscale.
Cat priveste accesarea concreta a unuia sau a mai multor beneficii din lista pe care o au la dispozitie prin Codul Fiscal, respondentii au bifat variantele astfel: 41%- beneficii salariale cu tratament fiscal preferential; scutirea in anumite conditii de la plata taxelor salariale pentru beneficii precum servicii turistice, asigurare voluntara de sanatate, hrana, chirie, acordate angajatilor –; 25% - reducerea de impozit pe profit pentru mentinerea si cresterea capitalurilor proprii –; 22%- plata TVA la import prin taxare inversa ; 22% -niciun beneficiu fiscal accesat pana in acest moment .
Fiind o intrebare cu raspunsuri multiple, celelalte variante de raspuns au fost: 21% - ajustarea TVA pentru creante neincasate si recuperarea TVA aferenta creantelor neincasate, cu beneficii asupra EBITDA si cash-flow ; 21% - scutirea de impozit a profitului reinvestit ; 18% - facilitati fiscale pentru angajati: scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajatii care desfasoara activitati de Software Development si cercetare-dezvoltare, scutirea de la plata unor taxe salariale in domeniul constructiilor, agriculturii si alimentare ; 16% - grupul de TVA – compensarea sumelor de TVA de plata si de recuperat pentru companiile din grup, cu beneficii de cash-flow ; 11% - amortizare accelerata pentru anumite echipamente ; 8%- consolidarea fiscala in domeniul impozitului pe profit .
Cu procente mai mici au fost mentionate facilitatile fiscale pentru planuri de actiuni Stock Option Plan (SOP) – scutirea de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale pentru veniturile derivate dintr-un plan SOP, accelerarea recuperarii sumelor din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) si obtinerea unor sume suplimentare de la buget – de exemplu, din actualizarea cu rata inflatiei a principalului pentru intarzierea in rambursarea TVA/ restituirea altor taxe de la bugetul de stat, deducerea suplimentara privind cheltuielile de cercetare-dezvoltare, ajustarea TVA aferenta taxei claw-back (cu beneficii asupra EBITDA si cash-flow).
A doua surpriza a sondajului au constituit-o raspunsurile la intrebarea privind intentia de a aplica pentru unul dintre beneficiile fiscale mentionate in cadrul sondajului si eventualele dificultati intampinate. Aproape jumatate dintre respondenti (42%) au spus ca nu au aplicat. Cei care au decis sa aplice pentru facilitatile fiscale au indicat ca dificultati prevederile legislative neclare (34%) sau neincadrarea in conditiile cerute de lege pentru aplicare (23%).
Cat priveste asteptarile legate de accesarea unui beneficiu, in plan fiscal si in activitatea companiei, mentiunile au fost: scaderea impactului de cash-flow al taxelor si impozitelor datorate – 66%; motivarea/retentia angajatilor in companie si competitivitatea pe piata ca angajator – 65%; imbunatatirea indicatorilor financiari – 41%; obtinerea dobanzilor pentru sumele primite cu intarziere de la buget – 34%.
A treia surpriza a sondajului EY a reiesit din raspunsurile la intrebarea privind intentia de a aplica in viitor pentru unul dintre beneficiile fiscale mentionate. Peste 63% dintre companii au spus ca NU sunt hotarate, pentru moment, iar 21% ca nu au aceasta intentie. Mai putin de o cincime (16%) spun ca sunt interesate si vor lua in considerare analiza facilitatilor legate de scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, beneficiile extrasalariale si altele. 
"Analizand rezultatele studiului desfasurat de EY, in primul rand putem observa ca - in mod surprinzator - in momentul de fata, contribuabilii nu cunosc inca suficient de bine detaliile legate de existenta beneficiilor fiscale in Romania. Aceasta este o zona de legislatie care exista deja in tara noastra de multi ani si, mai mult decat atat, este relativ bine armonizata cu cadrul international care ofera nu doar obligatii fiscale, ci si facilitati contribuabililor", a declarat Andra Casu Partener, Liderul Departamentului de Impozite Directe si Liderul Sectorului de Asistenta Fiscala si Juridica pentru Servicii Financiare pentru regiunea EY Cesa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter