RO EN
السلة فارغة

PWC: Cresterea economica din 2018 ar putea fi cea mai rapida de dupa 2011

Economia globala este asteptata sa creasca cu aproape 4% in 2018, exprimata la paritatea puterii de cumparare (PPP), adaugand 5.000 miliarde de dolari peste valoarea curenta, potrivit estimarilor PwC cuprinse in raportul Global Economy Watch. Principalele motoare de crestere ale economiei globale - Statele Unite ale Americii, tarile emergente din Asia si Zona Euro - vor contribui cu aproape 70% la cresterea economica globala in 2018, comparativ cu media de aproape 60% inregistrata dupa anul 2000. Economia Zonei Euro va creste cu peste 2% in 2018. PwC se asteapta ca economiile periferice ale Zonei Euro sa le depaseasca pe cele din nucleu in ceea ce priveste ritmul de crestere pentru al cincilea an consecutiv. Dintre economiile mari ale Zonei Euro, Olanda este de asteptat sa inregistreze cea mai accelerata crestere, cu aproape 2,5%. La polul opus, nesiguranta legata de Brexit va afecta ritmul de crestere al Regatului Unit care va ajunge la 1,4% in 2018.
”Ne asteptam ca in 2018 economia mondiala sa aiba cea mai mare rata de crestere din 2011 incoace, cu cele trei motoare principale - SUA, Zona Euro si Asia - raportand cresteri in tandem. Cu toate acestea, exista cateva dezavantaje si riscuri pe care businessurile trebuie sa le monitorizeze, inclusiv progresul negocierilor pe tema Brexit, alegerile generale programate in tarile cu economii puternice si tendintele protectioniste in cateva sectoare de nisa ale economiei”, a declarat Barret Kupelian, economist senior al PwC.
”Vedem in 2018 un trend similar al dezvoltarii economice a Romaniei. Pentru o crestere economica sustenabila pe termen lung este nevoie de predictibilitate, stabilitate financiara, fiscala si consens politic asupra unor proiecte majore. Este nevoie ca mediul de afaceri sa poata conta pe termen lung pe aceleasi reguli ale jocului astfel incat sa-si poata planifica mai bine investitiile. In acelasi timp, este nevoie de o majorare a investitiilor publice si de cresterea eficientei acestora”, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania. China, cea mai mare economie a lumii in termeni PPP, ar putea creste cu 6-7% in 2018, mai lent, comparativ cu anii precedenti, dar in linie cu asteptarile. Printre cele 17 economii care vor creste mai puternic decat China sunt India, Ghana, Etiopia si Filipine, indicand o crestere mai mare venita dinspre economiile din Africa si Asia. Conform analistilor PwC, in 2018, opt din zece tari cu cele mai mari cresteri vor fi din Africa.
Cu cel mai rapid nivel de crestere de cativa ani incoace, 2018 este previzionat de PwC a fi cel mai bun an, de asemenea si pentru sectorul energetic. Din totalul energiei consumate la nivel global anul acesta, India si China vor consuma aproximativ 30% din total. In ciuda acestor cresteri, PwC se asteapta ca pretul petrolului sa ramana stabil in termeni reali, OPEC si aliatii sai mentinand reducerea de 1,8 milioane de barili pe zi a productiei pana la finalul anului viitor.
Altii factori care trebuie monitorizati in 2018 si sunt inclusi in raportul PwC:
- Banca Centrala Europeana ar putea reduce achizitiile lunare de active in 2018, dar o schimbare dramatica a politicii monetare a Japoniei este putin probabila.
- In tarile G7, rata somajului este previzionata a ajunge la cel mai scazut nivel din ultimii 40 de ani, in jur de 5% sau 19 milioane de lucratori.
- Salariile vor inregistra o crestere modesta in cateva economii mai dezvoltate unde exista spatiu limitat de crestere, dar si asa nivelul lor va fi sub cel din anii dinaintea crizei.
- Populatia globului va creste cu aproximativ 80 de milioane in 2018, dar ca nivel procentual, acesta este cel mai scazut nivel din 1950 si pana astazi. Pentru fiecare 10 oameni noi adaugati la populatia lumii, PwC previzioneaza 9 vor fi localizati fie in Africa, fie in Asia.
Despre PwC
Scopul PwC este de a construi incredere in sanul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta organizatiile si indivizii sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 158 de tari cu mai mult de 236.000 de specialisti dedicati oferirii de servicii de calitate de audit, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter