RO EN
السلة فارغة

PWC: Cotele de TVA se majoreaza din 2023, cu implicatii in sectorul imobiliar

O serie de noutati legislative in domeniul TVA vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2023 ca urmare a modificarii Codului Fiscal prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2022, cel mai mare impact urmand sa fie in sectoarele alimentar, turism si real estate.
 
Cresterea cotei de TVA pentru anumite bauturi
Pentru unele bauturi (ape minerale si ape gazeificate care contin zahar sau alti indulcitori sau aromatizate, sau alte bauturi precum bauturile pe baza de soia), cota de TVA va creste de la 9% la 19% incepand cu 1 ianuarie 2023. Textul de lege face referire la anumite coduri tarifare care vor fi subiectul acestei majorari, si anume codurile 2202 10 10 si 2202 99.
Astfel, producatorii, distribuitorii si retailerii care comercializeaza bauturi nealcoolice trebuie sa efectueze o revizie a incadrarii tarifare a produselor din portofoliu, pentru a evita surprize ulterioare in ceea ce priveste cota de TVA aplicata pentru vanzarile pe teritoriul Romaniei (cota redusa versus cota standard).
Analiza incadrarii tarifare a bauturilor comercializate este de interes si in contextul introducerii sistemelor RO e-factura si RO e-transport, ambele sisteme acoperind si produsele cu codul NC 2202.
Totodata, marii contribuabili care au obligatia raportarii SAF-T vor trebui sa aiba in vedere o reactualizare a maparii de TVA daca sunt vizati de majorarea cotelor aplicate, in sensul utilizarii unui alt cod de taxa pentru declaratia SAF-T incepand cu prima luna a anului viitor.
 
Cresterea cotei de TVA in sectorul turism si HORECA
In ceea ce priveste serviciile de cazare, restaurant si catering, a fost majorata cota de TVA de la nivelul actual de 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2023.
Conform Notei de fundamentare a OG 16/2022, prin majorarea cotei de TVA, s-ar urmari facilitarea aplicarii uniforme/corelate a cotei de TVA, indiferent de natura operatiunii: prestare de servicii sau livrare de bunuri.
In timp ce exista argumentul potrivit caruia aceasta crestere a TVA este o aliniere fireasca la nivelul aplicabil pentru produsele alimentare (9%), raman intrebarile separate legate de impactul macroeconomic, intr-un context inflationist cu maxime istorice. In timp ce bugetul de stat e revigorat pe termen scurt, e de asteptat ca nota de plata sa apara ulterior, ca efect al acestor masuri de majorare a cotelor de TVA.
 
Cresterea cotei de TVA pentru livrarile de locuinte
Plafonul pentru livrarea locuintelor catre populatie pentru care se aplica TVA in cota redusa de 5% va fi diminuat de la 700.000 RON la 600.000 RON (echivalentul a 120.000 euro) pentru o locuinta de cel mult 120 metri patrati.
Drept masura tranzitorie, pentru livrarile de locuinte catre populatie pentru care sunt incheiate pana la 1 ianuarie 2023 antecontracte, se aplica TVA 5% potrivit regulilor actuale (e.g. in limita sumei de 700.000 lei).
Totodata, daca in prezent pot fi achizitionate mai multe imobile cu cota redusa de TVA de 5% in limita a 450.000 RON (fara TVA), incepand cu 1 ianuarie 2023, doar o singura locuinta a carei valoare nu depaseste 600.000 RON va putea fi achizitionata in regim de TVA 5%, in mod individual sau in comun. Vor fi excluse de la numaratoare ante contractele incheiate anterior 1 ianuarie 2023. Similar cu mecanismul anual, se va organiza un nou Registru al achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023, in format electronic, pe baza informatiilor furnizate de notarii publici.
Noua masura fiscala este menita sa atraga un volum mai mare de TVA colectata la bugetul de stat, cu pretul unui anti stimul pe piata real estate, confruntata deja cu intreaga paleta de dificultati generate de criza actuala (preturile in crestere la materii prime, dobanzi crescute, cresterea costului cu forta de munca, etc).
 
*** Autori: Izabela Stoicescu, Senior Manager PwC Romania, si Cristina Florea, Senior Consultant, PwC Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter