RO EN
السلة فارغة

PWC: 60% din directorii generali sunt optimisti privind revenirea economiei globale

Optimismul directorilor generali din Romania privind revenirea economiei globale a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, 60% dintre respondenti considerand ca situatia economica se va imbunatati in urmatoarele 12 luni, potrivit raportului CEO Survey 2021, realizat de PwC Romania.
Desi sunt mai optimisti decat in anii anteriori, directorii generali din Romania se dovedesc a fi mai prudenti in previziuni decat omologii lor de la nivel global (76%) si din Europa Centrala si de Est (64%).
”Increderea executivilor in perspectivele de crestere a economiei a atins un nivel record in ultimul deceniu de cand realizam acest raport in Romania, fiind de trei ori mai mare procentul celor optimisti decat la editia din 2020. Cele mai recente prognoze privind evolutia economiei romanesti, cum este cea a FMI care anticipeaza o crestere a PIB de 7% in 2021, vin sa confirme perceptiile liderilor de afaceri. Totusi, anxietatea privind pandemia inca nu a disparut si ramane pe primul loc in topul amenintarilor pentru cresterea economiei si a companiilor atat pe plan global, cat si in tara noastra. Rezultatele studiului nostru mai arata ca directorii generali din Romania transmit un mesaj clar autoritatilor ca sunt in continuare foarte preocupati de evolutia pandemiei, de volatilitatea politicilor publice, de riscul unei poveri fiscale in crestere si de reglementarea excesiva”, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
In topul amenintarilor la adresa cresterii economice, directorii generali din Romania mentioneaza aparitia pandemiilor (67%), politica fiscala incerta (57%), povara fiscala in crestere (51%), incertitudinea privind politicile publice (50%) si supra-reglementarea (46%). La nivel global, principalele ingrijorari ale executivilor sunt: pandemiile (52%), amenintarile cibernetice (47%), reglementarea excesiva (42%), incertitudinea privind politicile publice (38%) si cresterea economica incerta (35%).
Pandemia (58%) si suprareglementarea (39%) se regasesc si in topul amenintarilor mentionate de liderii de companii din regiune, unde top cinci este completat de incertitudinea geopolitica (39%), disponibilitatea personalului cu abilitati cheie (38%) si volatilitatea cursului valutar (38%).
Peste jumatate (53%) dintre directorii generali cred ca modificarile de politica fiscala cauzate de majorarea nivelului datoriei publice din timpul crizei sanitare ar putea determina o crestere a obligatiilor fiscale totale ale organizatiilor. De asemenea, aceste modificari vor putea conduce la o reconsiderare a structurii costurilor, cred 77% dintre directorii generali, precum si la un impact asupra procesului de planificare si luare a deciziilor, sustin 66% dintre acestia.
Prudenta in ceea ce priveste planurile de crestere
In ceea ce priveste evolutia propriilor organizatii, directorii generali din Romania sunt mai prudenti decat omologii lor globali sau regionali. Astfel, 63% dintre respondenti considera ca avansul veniturilor organizatiei lor va continua in anul urmator, fata de 74% la nivel global si in Europa Centrala si de Est (ECE).
Putin peste jumatate (52%) dintre directorii generali se asteapta la cresterea profitabilitatii in urmatoarele 12 luni, procentul fiind apropiat de cel inregistrat in regiune (53%), dar inferior celui global (65%).
Confruntate cu noile realitati si incertitudini, organizatiile continua sa priveasca spre interior si sa se bazeze preponderent pe propriile resurse pentru a stimula cresterea veniturilor in urmatoarele 12 luni. Astfel, 74% dintre directorii generali din tara noastra au aratat ca se vor concentra pe eficienta operationala.
Doar 17% dintre respondenti iau in considerare noi fuziuni si achizitii pentru a stimula cresterea, comparativ cu 38% la nivel global, in timp ce 3% intentioneaza sa vanda o afacere (fata de 13% la nivel global).
De asemenea, pe fondul accelerarii procesului de transformare digitala, au crescut ingrijorarile cu privire la amenintarile cibernetice si dezinformare. In acest context, circa jumatate dintre directorii generali din Romania au in plan cresteri de doua cifre ale investitiilor in transformarea digitala.
Forta de munca ramane o prioritate pentru executivi
In ciuda crizei cauzate de pandemie, circa doi din cinci directori generali afirma ca au reusit sa pastreze relativ constant numarul de angajati in ultimele 12 luni.
In acelasi timp, 30% sustin ca numarul de angajati din organizatiile lor a crescut in ultimele 12 luni, ponderea lor fiind mai mare decat la nivel global (24%) si regional (25%), iar un procent apropiat (31%) declara ca efectivul salariatilor a scazut in ultimul an. La nivel global 38% dintre respondenti afirma ca au fost nevoiti sa renunte la o parte dintre angajati.
Desi admit ca este o provocare tot mai mare sa gaseasca pe piata angajati talentati si, in ciuda unor predictii cu privire la faptul ca tehnologia va transforma radical anumite meserii, directorii generali raman in general optimisti cu privire la majorarea numarului de angajati din organizatiile lor in urmatoarele 12 luni. Totusi, 41% dintre respondenti spun ca au ca prioritate cresterea productivitatii prin automatizare si tehnologizare pentru a asigura competitivitatea propriilor organizatii.
Trebuie insa remarcat ca ponderea liderilor de afaceri care estimeaza o crestere numerica a propriilor echipe este in general mai mic comparativ cu anii anteriori. Astfel, 46% dintre directorii generali din Romania considera ca numarul de angajati va creste in urmatoarele 12 luni. Desi procentul este putin mai mare decat cele inregistrate la nivel global si regional, el marcheaza o scadere fata de perioada 2018-2020 (53%).
In urmatorii trei ani insa creste gradul de optimism in privinta majorarii numarului de angajati, opt din zece directori generali din Romania estimand o crestere a numarului de salariati.
O ”mostenire” pozitiva a pandemiei ar putea fi faptul ca liderii de organizatii au un sentiment mai profund al nevoii de a se ingriji de sanatatea si bunastarea angajatilor lor. Aproape o treime dintre directorii generali din Romania isi propun sa creasca competitivitatea afacerii prin oferirea unor aranjamente de lucru flexibile si asigurarea unui echilibru intre munca si viata personala a angajatilor.
Top trei prioritati pe care ar trebui sa le aiba Guvernul, in opinia directorilor generali:
- Crearea unui sistem fiscal eficient: 71%.
- Infrastructura adecvata: 68%.
- Forta de munca inalt calificata si adaptabila: 61%.
Desfasurat in ianuarie si februarie 2021, CEO Survey exploreaza opiniile a 174 de directori generali din Romania. Raportul CEO Survey pentru Romania poate fi gasit aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter