RO EN
السلة فارغة

OUG nr. 130/2021: Noul termen-limita pentru amnistia fiscala este 30 iunie 2022

Prin OUG nr. 130/2021 au fost aduse modificari si completari Codului fiscal, Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, OUG nr. 120/2021 privind factura electronica RO e-Factura, Codului muncii, Legii nr. 296/2020 si OUG nr. 226/2020, privind unele masuri fiscale, Codului de procedura fiscala si altor acte normative. Actul normativ include si modificari privind amnistia fiscala, dar si stabilirea noului termen pentru aceasta la 30 iunie 2022. Amnistia fiscala data prin OUG nr. 69/2020 avea termen-limita pentru depunerea cererilor in data de 31 ianuarie 2022. PWC prezinta, in continuare, principalele modificari vizate prin OUG nr. 130/2021.
 
Codul fiscal
Venituri din salarii si asimilate salariilor
Se majoreaza de la 150 de lei la 300 lei valoarea cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele-cadou, care pot fi acordate de angajatori si sunt neimpozabile, cu diverse ocazii speciale, prevazute de lege. Celelalte conditii raman nemodificate.
Tichetele cadou au fost eliminate din categoria veniturilor din salarii si venituri asimilate salariilor care nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii, exceptie facand cele oferite cu ocaziile speciale si in limitele prevazute de lege. Ocaziile speciale pentru care sunt oferite tichete-cadou angajatilor si pentru copiii minori ai acestora sunt: ziua de 8 martie, ziua de 1 iunie, Pastele, Craciunul.
 
Venituri din pensii
Persoanele fizice care au calitatea de pensionari nu mai sunt exceptate de la plata CASS pentru veniturile din pensii pentru venitul care depaseste suma de 4.000 lei lunar inclusiv, pentru fiecare drept de pensie.
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate, daca este cazul.
Se elimina prevederea conform careia platitorul de venituri din pensii este obligat sa determine valoarea totala a impozitului anual pe veniturile din pensii, pentru fiecare contribuabil.
Platitorii de venituri din pensii nu vor mai avea obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia privind calcularea si retinerea impozitului.
Se introduc in categoria „Contribuabili/Platitori de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate” urmatoarele entitati:
● Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii si casele sectoriale de pensii, pentru persoanele care realizeaza venituri din pensii, si
● Alte entitati care platesc venituri din pensii.
Persoanele fizice care obtin din strainatate venituri din pensii pentru care se datoreaza CASS au obligatia sa depuna declaratia prevazuta la art. 122 (Declaratia unica) din Codul fiscal, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte. incepand cu veniturile obtinute in anul 2022.
 
Venituri din alte surse
Se elimina din categoria veniturilor din alte surse tichetele-cadou acordate altor categorii de beneficiari decat propriii salariati ai angajatorilor, pentru campaniile de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru reclama si publicitate.
 
Alte modificari
Se prelungeste masura suspendarii platii unor sume de catre angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor, incepand cu data de 1 ianuarie 2022 si pana la data de 31 decembrie 2022 inclusiv.
Se introduce prevederea conform careia nu se cuprind in baza lunara de calcul al CAS sumele reprezentand dobanzi actualizate cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept, sau potrivit legii, dupa caz, acordate in legatura cu salariile, soldele, pensiile sau alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv diferente ale acestora.
 
Taxa pe valoarea adaugata
Se va aplica cota de TVA de 5% la livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achizitionate de persoane fizice. Cota redusa de TVA se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare.
Se introduce, de la 1 ianuarie 2022, cota redusa de TVA de 5% pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare si pentru o singura locuinta ce indeplineste conditiile de mai sus. Totodata, se organizeaza „Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%”, in format electronic, pe baza informatiilor din actele juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuintele prevazute mai sus, autentificate incepand cu data de 1 ianuarie 202. Notarii publici vor avea mai multe obligatii de indeplinit si formalitati de realizat.
Pana la data la care registrul devine operational, cota redusa de TVA de 5% se va aplica pe baza declaratiei pe propria raspundere a cumparatorului, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca este indeplinita conditia referitoare la achizitia unei singure locuinte cu cota redusa de TVA de 5%. Declaratia se pastreaza la furnizor, iar ulterior notarii publici vor completa registrul cu datele aferente declaratiilor care au fost autentificate.
Se introduce cota redusa de TVA de 5%, incepand cu livrarile efectuate din luna ianuarie 2022, pentru livrarea de energie termica in sezonul rece (definita drept perioada cuprinsa intre data de 1 noiembrie a anului curent si data de 31 martie a anului urmator), destinata urmatoarelor categorii de consumatori:
● populatie;
● spitale publice si private, unitati de invatamant publice si private;
● organizatii neguvernamentale, unitati de cult;
● furnizori de servicii sociale, publici si privati, acreditati, care presteaza servicii sociale.
 
Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale
Incepand cu data de 1 martie 2022, conform OUG nr. 130/2021, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata sau incasarea si neplata, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta ordonanta.
 
Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare
Biletele de valoare vor putea fi emise exclusiv in format electronic.
Se introduce prevederea ca tichetele-cadou vor putea fi acordate angajatilor proprii pentru cheltuieli sociale si se interzice acordarea de tichete-cadou altor categorii de beneficiari (cum era posibil anterior pentru campaniile de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi etc).
Valoarea voucherelor de vacanta va ramane 1.450 de lei pentru fiecare angajat.
 
OUG nr. 120/2021 privind factura electronica RO e-Factura
Prin OUG nr. 130/2021 se introduce obligativitatea emiterii facturilor electronice prin RO e-Factura in cazul comercializarii produselor cu risc fiscal ridicat comercializate in relatia B2B incepand cu 1 iulie 2022. Pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2022, furnizorii de produse cu risc fiscal ridicat pot transmite facturile emise in sistemul national RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG nr. 130/2021 va fi emis ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala care va defini produsele cu risc fiscal ridicat. Prin produs cu risc fiscal ridicat se intelege produsul la a carui comercializare exista risc ridicat de frauda si evaziune fiscala, iar lista acestor produse se va reevalua periodic.
 
Sistemul national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport
Se introduce RO e-Transport, sistemul informatic avand drept scop monitorizarea transporturilor de bunuri pe teritoriul national. Procedura de aplicare a ansamblului de principii si reguli se stabileste prin ordin al ministrului finantelor, care se emite in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG nr. 130/2021.
 
Modificarea OUG nr. 118/2021 - Schema de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022
Se introduc clarificari pentru modul de calcul al compensarilor acordate de la bugetul de stat pentru livrarile de energie electrica si gaze naturale in sezonul rece 2021-2022, astfel:
● Componenta de pret al energiei electrice de maximum 0,525 lei/kWh si componenta de pret al gazelor naturale de maximum 0,250 lei/kWh ce compun pretul final facturat pentru clientul final nu includ TVA.
● Diferentele de pret intre pretul mediu ponderat pentru contractele de achizitii in derulare cu livrare in perioada de aplicare a OUG nr. 130/2021 si plafonul maxim stabilit pentru pretul energiei electrice active si pentru pretul gazelor naturale nu sunt subventii legate direct de pret in sensul art. 286 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si nu se includ in baza de impozitare a TVA.
 
Codul muncii
Se completeaza dispozitiile legale referitoare la aplicabilitatea salariului de baza minim brut pe tara, respectiv se prevede ca acesta poate fi acordat unui salariat pentru o perioada de maximum 24 de luni de la data semnarii contractului individual de munca. Dupa aceasta perioada salariatul va fi incadrat cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara.
Vor beneficia de aceste masuri si salariatii incadrati cu salariul de baza minim brut pe tara, care au deja incheiate contracte individuale de munca cu o durata de peste 24 de luni.
 
Ajustarile pentru deprecierea creantelor
Se abroga prevederile din Legea nr. 296/2020 si din OUG nr. 226/2020 privind termenul de intrare in vigoare a prevederilor referitoare la deducerea integrala a ajustarilor pentru deprecierea creantelor neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei, care nu sunt garantate si sunt datorate de o persoana care nu este afiliata.
Conform OUG nr. 8/2021, incepand cu 1 ianuarie 2022, limita de deducere a acestor ajustari pentru deprecierea creantelor va fi de 50%, majorata de la 30%.
 
Prelungirea termenelor de aplicare pentru masurile de amnistie fiscala
Se prelungeste de la data de 31 ianuarie 2022 la data de 30 iunie 2022 termenul de depunere a cererilor de anulare a obligatiilor fiscale accesorii aferente obligatiilor fiscale principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 (inclusiv cele rezultate din inspectii fiscale).
 
*** Sursa: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial nr. 1202 din data de 18 decembrie 2021.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter