RO EN
السلة فارغة

MAZARS: 90% din investitori estimeaza scaderi de venituri pana in 2021

Contextul generat de Covid-19 a influentat semnificativ piata de fuziuni si achizitii (M&A), care inregistreaza statistici in scadere si tranzactii tensionate. Exista deja o incetinire a activitatii in numeroase industrii, horeca si ospitalitatea, precum si transportul si logistica. La polul opus, produsele alimentare si bauturile, dar si produsele farmaceutice au inregistrat o crestere semnificativa a vanzarilor.
Echipa Mazars Global Financial Advisory Services a intervievat recent lideri ai fondurilor de Private Equity si investitori din Europa, America si Asia pentru a intelege provocarile actuale, pentru a evalua gradul de optimism din perspectiva previziunilor, dar si pentru a afla mai multe despre cum acestia planuiesc sa faca fata situatiei actuale.
74% dintre participantii la sondaj provin din fonduri de Leveraged Buyout (38%) si fonduri de crestere de capital (Growth Capital, 36%). Din punctul de vedere al dimensiunii, majoritatea fondurilor au o dimensiune cuprinsa intre 51 milioane de euro si 200 de milioane de euro, urmata de cele intre 201 milioane de euro si 500 milioane de euro. Aceste doua categorii de marimi de fonduri reprezinta 68% din totalul respondentilor.
 
O crestere istorica, dar prognoze de scadere a veniturilor pentru urmatoarele 12 luni
Studiul Mazars - Covid-19 and the world of private equity - dezvaluie ca liderii fondurilor de Private Equity se asteapta la o scadere a veniturilor in urmatoarele 12 luni, ca impact imediat al Covid-19 asupra portofoliilor de companii.
50% dintre respondenti se asteapta la o scadere a veniturilor intre 11% si 25%, aceasta valoare fiind valabila pentru toate tipurile de fonduri, in timp ce aproape un sfert (22%) dintre participanti au optat pentru o scadere in intervalul 26% - 50%.
In ceea ce priveste impactul asupra strategiei de exit a fondurilor, 79% dintre participanti au declarat ca momentul iesirii din companiile din portofoliul lor va fi intarziat/ amanat. Acest fapt nu este deloc surprinzator, avand in vedere ca aproximativ 90% dintre fondurile de investitii se asteapta la o scadere a veniturilor.
Ca urmare a efectelor generate de Covid-19, a existat o mare diferenta de opinie legata de prioritatile pentru urmatoarele 12 luni. 24% dintre respondenti au remarcat ca gestionarea problemelor companiilor din portofoliul existent va fi o prioritate, in timp ce alti 24% au declarat ca nu va exista nicio schimbare in strategia lor. 45% dintre participanti au afirmat ca in centrul atentiei vor fi atat oportunitatile de achizitii in noi industrii, cat si in cele de tipul „bolt-on” in extinderea portofoliului actual.
In mod clar, profesionistii din industria de Private Equity sunt dornici sa continue sa caute oportunitati. In timp ce se pare ca exiturile vor fi intarziate/ amanate, nivelul de lichiditate din fondurile existente ne indica faptul ca acestea vor continua sa opteze pentru o diversificare a industriilor vizate, dar se vor orienta si catre tranzactii mai mici, care sa creasca valoarea companiilor existente in portofoliu.
 
Cumpara, Vinde, Mentine pozitia - anticipand o revenire la normal
La intrebarea: „Cand credeti ca totul va reveni la normal?”, doar 1 din 5 respondenti (21%) a spus T3 2020, in timp ce 14% prognozeaza T4 2020, iar 61% au fost mai precauti, optand pentru 2021. Doar 4% au declarat ca ne putem astepta la un flux de activitate obisnuit in T2 2020. Atunci cand majoritatea respondentilor (82%) considera ca vom avea o recuperare in forma de „U”, iar 10% in forma de „V”, putem spune ca exista o prudenta fireasca cu privire la optimismul general din piata.
In ceea ce priveste noile investitii, doar 6% dintre respondenti au estimat ca se asteapta sa inceteze sa caute noi investitii in viitorul apropiat. Exista un consens puternic legat de descrierea contextului actual ca „business as usual”, cand 74% au raspuns ca nu numai ca vor continua sa caute oportunitati, ci vor fi foarte deschisi si pentru oportunitati pe termen scurt. Raspunsurile denota o atitudine pozitiva, cu apetit pentru investitii si noi oportunitati, dar este dificil de previzionat un volum al tranzactiilor pentru lunile urmatoare.
 
O economie globala in tranzitie, dar cu investitori inca deschisi oportunitatilor
88% dintre investitorii si liderii fondurilor de Private Equity care au raspuns sondajului au declarat ca este posibil sa incheie tranzactii „lucrand la domiciliu”, dar 74% dintre acestia recunosc ca este mult mai dificil. Exista o mica corelatie intre tipul sau marimea fondului si impactul preconizat asupra capacitatii de a incheia tranzactii de la domiciliu, ceea ce sugereaza ca fondurile s-au adaptat bine noului mediu de lucru.
„Exista un grad de optimism si rezilienta din partea comunitatii de Private Equity, chiar daca provocarile sunt pe masura: reducerea numarului de tranzactii, restrictiile generate de carantina ingreuneaza finalizarea acestora, intalnirile fizice cu partenerii de afaceri sunt limitate, iar solicitarile sunt diferite si in crestere cu privire la gestionarea portofoliului de companii. Experienta noastra arata ca tranzactiile de calitate vor fi in continuare realizate, iar acest lucru este confirmat in rezultatele sondajului nostru, cu 74% dintre respondenti declarand ca sunt activi si cauta noi oportunitati.”, a mentionat Razvan Butucaru (foto), Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars Romania.
 
Tranzactii salvatoare si dezvoltarea de piete noi in Europa Centrala si de Est
Industria fondurilor de investitii, la nivel global, se situa la sfarsitul anului 2019 la un nivel record de lichiditate, estimat de consultantii Bain & Co. la aproximativ 2.500 miliarde USD. Aceasta tendinta este confirmata si de catre fondurile regionale de Private Equity active in Romania, care au atras in ultimii trei ani mai mult capital proaspat de la investitori. In ciuda pandemiei si a crizei economice, se poate observa aceeasi tendinta si din partea investitorilor strategici. Exista destul de multe companii din afara regiunii ECE, care au suficienta lichiditate pentru a o aloca dezvoltarii investitiilor in strainatate. Astfel, strategia de crestere a acestora ar putea fi concentrata pe dezvoltarea de noi piete prin achizitionarea de afaceri locale existente, iar ECE a reprezentat si este in continuare o zona de interes pentru ei, fiind un loc propice in care sa dobandeasca clienti noi si sa isi extinda prezenta.
Daca analizam piata locala, unele industrii au fost mai afectate de carantina si de izolarea sociala, in timp ce altele au reusit sa reziste in aceasta perioada. In prima categorie gasim industrii precum: turismul, horeca, companiile manufacturiere, in timp ce societatile din sectorul tehnologic, farma si FMCG s-au putut adapta mai usor noilor conditii.
"Problemele actuale ar trebui privite ca oportunitati pentru toate partile implicate. In ciuda limitarilor si conditiilor actuale, industria de M&A din Romania are potential de a evolua intr-o piata dinamica, avand oportunitati intalnite, in mod normal, in perioadele de recesiune - cum ar fi vanzari rapide bazate pe lipsa de lichiditate, operatiuni de fuziune, renuntarea la active neesentiale sau neperformante, dar si recalibrarea portofoliului de investitii. Piata va continua sa se extinda, pe masura ce din ce in ce mai multe companii vor intelege valoarea adaugata pe care o poate aduce un investitor strategic capabil sa ofere finantare noua si know-how", a mentionat Razvan Butucaru, Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars Romania.
 
Romania Emergenta si pozitia geopolitica favorabila
In perioada 2000 - 2019, an de an, Romania a inregistrat o crestere economica medie de 4,1%, atingand cea mai mare crestere din Uniunea Europeana. Pozitia favorabila in Europa Centrala si de Est, nivelurile de impozitare scazute, dobanda scazuta si salariile competitive au determinat potentialii cumparatori si investitori sa considere Romania o piata atractiva.
Conform Raportului - Inbound M&A 2019/2020 - realizat de catre Mazars si MergerMarket, in 2019 regiunea ECE a inregistrat 726 de tranzactii de M&A, acelasi numar ca in 2018, in ciuda dificultatilor mai mari resimtite la nivel global. Valoarea totala a tranzactiilor a scazut cu 12%, pana la 42,3 miliarde euro.
Activitatea de M&A din Romania a inregistrat un moment de varf in 2019, cu 50 de tranzactii (cu 61% mai mult decat cele 31 inregistrate in 2018) si o valoare totala de 815 milioane de euro, cu 45% mai mare decat in anul precedent. Majoritatea tranzactiilor au fost inregistrate in sectoare precum productia, comertul cu ridicata si cu amanuntul, imobiliar si constructii.
La sfarsitul anului 2019, ne asteptam ca tendinta pozitiva a pietei de M&A sa continue si in 2020. Trei dintre cele mai mari tranzactii semnate in primul trimestru al anului 2020 au fost:
  • Preluarea prin tranzactii succesive (cea mai mare fiind in valoare de 280 de milioane de euro) a unei participatii minoritare in Globalworth de catre dezvoltatorul CPI Property Group SA;
  • Preluarea operatiunilor cu numerar ale G4S de catre Compania Brink;
  • Transferul a 40 de depozite “onshore” de petrol si gaz din Romania de catre OMV Petrom catre Dacian Petroleum.
"Dupa un inceput de an relativ activ, Romania s-a numarat printre tarile lovite de pandemie si conform celor mai recente prognoze ale BERD, economia este de asteptat sa scada cu 4% in acest an. Criza globala de sanatate a creat incertitudine, intreruperea lantului de aprovizionare si presiunea pe lichiditate. Efectul pe termen scurt asupra pietei de M&A a fost sa limiteze sau sa intarzie semnarea tranzactiilor, mai multe dintre acestea fiind amanate fie pentru a doua jumatate a lui 2020, fie in 2021. Pe termen lung insa, impactul ramane incert", a mentionat Georgiana Ion, Senior Manager, Deal Advisory, Mazars Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter