RO EN
السلة فارغة

FACILITATILE fiscale pentru constructori raman, chiar daca OUG 114 se modifica

Dupa finalizarea unei sedinte a Biroului Permanent National (BPN) al PNL, prim-ministrul Guvernului Romaniei, Ludovic Orban, a anuntat la data de 2 decembrie a.c. ca Executivul pe care il conduce isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru modificarea OUG nr. 114/2018, astfel incat sa anuleze prevederile din sectoarele de energie, financiar-bancar, comunicatii si in ceea ce priveste fondurile de pensii private, insa facilitatile fiscale din sectorul constructiilor nu se modifica si, in consecinta, vor ramane in vigoare.
„Am cerut acordul BPN pentru angajarea raspunderii Guvernului pe doua teme. Prima tema e legata de Justitie, cealalta - de abrogarea prevederilor nocive din OUG nr. 114/2018. Este clar ca se impune abrogarea sau modificarea celor mai multe prevederi din fatidica OUG nr. 114/2018. Vedem ca in Parlament dezbaterile nu se duc in directia pe care ne-o dorim. Obiectivul nostru este de anula prevederile din energie (taxarea, plafonarea pretului pentru producatorii de gaze si energie electrica), supraimpozitarea sectorului financiar-bancar, suprataxarea in domeniul comunicatiilor, prevederile legate de pilonul 2 de pensii, prevederile despre fantomaticul Fond de Dezvoltare si Investitii. Sunt o serie de alte prevederi din OUG nr. 114 pe care vrem sa le abrogam. Nu vom abroga, insa, prevederile legate de sectorul constructiilor, pentru ar duce la distrugerea sectorului – toate companiile si-au schimbat contractele de munca, iar daca am reveni la prevederile anterioare, am trimite in faliment foarte multe firme. Anul viitor, vom avea nevoie de un surplus de 250.000 de angajati in companiile din constructii”, a declarat premierul Ludovic Orban, la Palatul Parlamentului, dupa finalizarea reuniunii din BPN.
Astfel, liderii au aprobat prin vot ca Guvernul Orban sa isi angajeze raspunderea pe doua pachete de legi distincte, dintre care unul pe economie. „Biroul Politic a lasat la latitudinea Guvernului momentul angajarii raspunderii”, a adaugat Ludovic Orban.
Premierul a dat, insa, mai multe asigurari in ceea ce priveste mentinerea prevederilor destinate stimularii pietei de constructii. „Din capul locului va spun ca nu vom abroga prevederile din sectorul de constructii. Daca le abrogam, s-ar ajunge la distrugerea sectorului de constructii, pentru ca, asa cum am explicat anterior, toate companiile din domeniul constructiilor au schimbat contractele de munca pe baza prevederilor din OUG nr. 114, iar daca am reveni la sistemul anterior legat de salariul minim si sistemul de impozitare si percepere a contributiilor, practic, ar ajunge sa falimenteze foarte multe companii de profil. Noi ne dorim dezvoltarea sectorului de constructii, pentru ca, atunci cand vom da drumul la toate lucrarile care sunt finantate din fonduri europene, in cursul anului viitor, vom avea nevoie de un surplus de forta de munca pe piata constructiilor de cel putin 250.000 de noi angajati”, a concluzionat Ludovic Orban.
Dupa cum se cunoaste, Ordonanta nr. 114/2018 (cu modificarile si completarile ulterioare, stipulate si in alte ordonante care au intrat in vigoare in 2019) stabileste printre altele, pentru salariatii din domeniul constructiilor, un salariu minim brut garantat in plata de 3.000 de lei lunar, pentru perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter