RO EN
السلة فارغة

FNCGIMM si-a propus sa acorde 50.000 de garantii in 2022, +30% fata de 2021

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM)si-a propus sa acorde, in acest an, 50.000 de garantii, fata de cele aproximativ 38.000 aprobate in 2021, potrivit lui Florin Jianu, presedintele FNGCIMM si al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Lansam in dezbatere publica patru noi programe care sustin sectorul productiei in Romania, sectorul constructiilor, agricultura si mediul rural, precum si inovatia in Intreprinderile Mici si Mijlocii. Fondul National de Garantare a Creditelor are ambitia de a da 50.000 de garantii fata de aproximativ 38.000 cat au fost date anul trecut. Aceste patru noi programe aduc valoare adaugata in economie si extind plaja beneficiarilor la alte forme de organizare - PFA, intreprinderi individuale, profesii liberale. Avem nevoie de cat mai multe forme de organizare sa treaca intr-o etapa superioara. Suntem intr-o perioada extrem de dificila cauzata de aceasta criza energetica si noi ne-am asigurat ca in programele pentru IMM-uri sunt puse cheltuieli eligibile cu privire la alinierea obiectivelor de mediu pentru imbunatatirea eficientei energetice. Partea de digitalizare este inclusa in toate aceste programe. Romania va beneficia de foarte multe fonduri in perioada urmatoare atat din PNRR, cat si cadrul financiar multianual 2021 - 2027", a subliniat Jianu la evenimentul de lansare a celor patru programe guvernamentale pe care FNGCIMM urmeaza sa le implementeze in anul 2022.
IMM Invest a continuat sa fie deosebit de atractiv si in 2021; aproximativ 20.000 de IMM uri au accesat programul si au obtinut finantari de peste 15 miliarde lei.
Cele patru noi Programe Guvernamentale* supuse in dezbatere publica au o componenta de ajutor de stat din care se vor subventiona dobanzile, comisioanele si se vor acorda granturi de pana la 10% din valoarea investitiei, iar valoarea creditului va fi acoperit cu garantii de stat de pana la 90%.
Reprezentantii mediului bancar au sustinut ca raman si in anul 2022 un partener al mediului de afaceri si al FNGCIMM si vor sustine cu aceeasi determinare si urmatoarele programe guvernamentale. Prin capitalizarea experientei IMM INVEST, pe care il considera cel mai mare parteneriat intre stat, sistemul privat si sistemul financiar, bancile vor contribui si in acest an la cresterea gradului de intermediere si finantare a economiei. In aceeasi masura, reprezentantii sectorului financiar remarca intensificarea comunicarii intre guvernul Romaniei, institutiile statului, mediul bancar si IMM-uri, iar punerea in dezbatere publica a noilor programe guvernamentale transmite un semnal clar de incredere si colaborare intre parteneri.
Acest nou set de programe complementare vine sa incurajeze mediul bancar pentru a finanta economia si echilibreaza riscurile pe care si le asuma atat bancile cat si antreprenorii, aliniaza investitiile publice cu posibilitatea IMM-urilor de a contribui la implementarea proiectelor in conditii de profitabilitate atat pentru antreprenori, cat si pentru banci si pentru veniturile fiscale ale statului.
PROGRAMUL IMM PROD va permite achizitia de echipamente si utilaje, inclusiv pentru alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy), achizitia de terenuri pentru constructia/amenajarea de hale de productie constructia, achizitia sau amenajarea de hale de productie, achizitia de echipamente, softuri, consultanta pentru transformarea digitala a IMMurilor, refinantarea creditelor acordate inclusiv de alte institutii de credit decat cea pentru care se solicita garantia, asigurand si capital de lucru pentru firmele care intentioneaza sa deschida/dezvolte/diversifice activitati de productie, inclusiv pentru internationalizare, ori sa faca reconversia de la intermediere la productie.
PROGRAMUL RURAL INVEST destinat IMM-urilor care desfasoara activitatea de productie in mediul rural si urban mic, va sustine refinantarea creditelor fermierilor si agricultorilor, achizitia de terenuri agricole, retehnologizarea si automatizarea, certificatele de depozit, piscicultura, acvacultura si industria alimentara.
Programul va avea atasata o Schema de ajutor de stat, cu o componenta de grant, de 10% din valoarea finantarii, precum si o perioada de subventionarea a dobanzilor si comisioanelor.
PROGRAMUL GARANT CONSTRUCT este gandit pe 2 subcomponente: sustinerea proiectelor de investitii pentru IMMurile din sectorul constructii si sustinerea proiectelor de investitii de scara mica pentru UAT-uri, care presupun finantarea unor activitati din sectorul constructiilor, pentru proiecte privind imbunatatirea eficientei energetice, investitii in domeniul energiei verzi si aliniere la obiectivele de mediu.
PROGRAMUL INNOVATION consta in sprijinirea realizarii inventiilor, sustinerea activitatilor la export ale IMM-urilor (constand in stimularea exporturilor romanesti, sustinerea tranzactiilor internationale si a investitiilor romanesti in strainatate), stimularea comertului on-line si a digitalizarii, retehnologizarea companiilor locale, brevete de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare si cofinantarea investitiilor strategice in complementaritate cu HG807/2014.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter