RO EN
السلة فارغة

EY: Investitiile initiate imediat dupa o criza pot fi cheia revenirii pe termen lung

Tranzactiile globale au inregistrat o oprire brusca odata cu declansarea pandemiei Covid-19, companiile optand sa-si conserve lichiditatile cand s-au vazut confruntate cu efectele imediate ale crizei. Studiile EY arata, insa, ca acele companii care iau decizii indraznete si planifica tranzactii si investitii strategice imediat dupa o criza sunt cele care beneficiaza cel mai mult pe termen lung.   
Analizand tranzactiile din perioada imediat urmatoare crizei financiare globale (2008-2010), cercetarile EY au constatat ca organizatiile care s-au miscat rapid, care au facut tranzactii curajoase si si-au transformat portofoliile, au inregistrat o crestere cu 25% a profitului total al actionarilor in decada urmatoare, in comparatie cu cele care nu au procedat astfel. 
Companiile care au realizat achizitii au inregistrat profituri ale actionarilor cu 26% mai mari. 
Firmele care si-au reconfigurat portofoliile prin asumarea unor decizii mai dificile, dar necesare de a ceda active, au fost si ele recompensate prin obtinerea unor profituri cu 24% mai mari in acelasi interval.
Ca o dovada suplimentara a faptului ca organizatiile care au investit capital dupa criza financiara globala au castigat avantaj competitiv, sunt profiturile de doua sau de trei ori mai mari comparativ cu cele ale companiilor care au adoptat o abordare precauta - arata analizele EY. 
"Cand vine o furtuna, reactia fireasca este sa ferecam usile si ferestrele si sa asteptam sa treaca. Dar dovezile arata ca a sta si a nu face nimic in toiul unei astfel de crize nu reprezinta o optiune. Dupa cum am observat in perioada de dupa criza financiara, contextul tranzactional le permite adeseori companiilor sa realizeze achizitii valoroase care pot alimenta o crestere mai rapida, pe o piata aflata in recuperare. In acelasi timp, cresterea organica prin investitii strategice este la fel de importanta. De exemplu, sectorul tehnologic a cules beneficiile intensificarii activitatilor de cercetare-dezvoltare in acea perioada de recuperare, imediat dupa criza financiara globala. Multe dintre acele investitii au facilitat intrarea companiilor tehnologice in sectoare precum comertul cu amanuntul si divertismentul", a declarat Andrea Guerzoni (foto), vicepresedinte EY Global, Strategie si Tranzactii.

Factorii specifici fiecarui sector care vor duce la intensificarea activitatii M&A
Pandemia Covid-19 a afectat activitatea de fuziuni si achizitii (M&A) in toate sectoarele, iar intensificarea tranzactiilor va fi favorizata de o serie factori care pot varia semnificativ de la un sector la altul, potrivit analizei EY. 
In sectorul sanatatii, activitatea M&A va fi impulsionata probabil de achizitionarea de catre marile companii a jucatorilor inovatori din domeniul terapiilor celulare si genice, in contextul in care progresele stiintifice continua sa demonstreze potentialul acestor terapii personalizate. O crestere a numarului de consortii si aliante este de asemenea posibila in acest sector, deoarece companiile cauta sa acumuleze cunostinte de specialitate cu privire la aprovizionarea la scara larga de care au nevoie pentru a-si creste productia.
Sectoarele de media si telecomunicatii par hotarate sa depaseasca problemele cauzate de oprirea activitatii si sa exploateze tranzitia continua a preferintelor consumatorilor spre mediile digitale de divertisment. 
In sectorul tehnologic, jucatorii consacrati, care doresc sa isi extinda capacitatile, in special in domeniul cloud si al implicarii participative a clientilor, isi vor mari cota de piata si veniturile prin valorificarea preturilor atractive ale start-up-urilor inovatoare. 
In comertul cu amanuntul si industrie, activitatea va fi impulsionata de fuziunile ce vor duce la consolidarea capacitatii companiilor de a genera fluxuri de numerar mai mari si de a-si spori rezervele de lichiditati. 
In industria auto, tranzactiile vor fi sustinute de actualele tendinte ale pietei, cum ar fi trecerea la vehicule complet electrice. 
***
Aceasta analiza a fost realizata de departamentul Strategie si Tranzactii al EY, o linie de servicii redefinita, care va ingloba practici extinse de consultanta in strategie, reunind capacitati ale echipelor EY-Parthenon (consultanta in strategie) si ale serviciilor de consultanta in afaceri si consultanta in tranzactii. 
In Romania, departamentul are o echipa de 42 de profesionisti, condusa de Florin Vasilica, Liderul Departamentului de Strategie si Tranzactii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter