RO EN
السلة فارغة

DELOITTE: Prioritatile societatilor listate in materie de raportare financiara

In prezent, jucatorii din piata incearca sa se adapteze la conditiile fara precedent generate de pandemia de coronavirus si sa minimizeze pe cat posibil impactul economic pe care aceasta il va avea in viitor. Atat Guvernul, cat si Banca Nationala a Romaniei au publicat deja o serie de masuri menite sa ajute mediul de afaceri, dar in acest moment este greu de stabilit care va fi impactul asupra societatilor si nevoia reala a acestora pentru a traversa perioada urmatoare.
COVID-19 a generat un adevarat cutremur la nivelul pietelor financiare internationale, dar si pe bursa de la Bucuresti, unde pretul actiunilor societatilor listate a scazut semnificativ fata de finalul anului 2019. In zilele ce urmeaza, multe dintre aceste societati isi vor publica situatiile financiare pentru anul 2019.
Avand in vedere ca efectele COVID-19 s-au facut simtite in Romania dupa data de 31 decembrie 2019, situatiile financiare la aceasta data vor fi afectate doar prin prisma informatiilor prezentate in notele care insotesc situatiile, ca impact al evenimentelor ulterioare. Exceptie de la aceasta abordare o reprezinta societatile pentru care continuitatea activitatii este afectata.
La o analiza prospectiva, contextul COVID-19 va avea un impact contabil vizibil asupra viitoarelor date de raportare, cea mai apropiata fiind raportarea financiara interimara din primul trimestru al anului 2020, cand vor fi inregistrate cel mai probabil scaderi semnificative, in principal ale activelor.
In conformitate cu instructiunile publicate de ESMA, autoritatea care monitorizeaza impactul pandemiei COVID-19 asupra pietelor financiare ale Uniunii Europene, Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania (ASF) a emis o serie de recomandari pentru societatile tranzactionate pe piata bursiera de la Bucuresti:
- sa isi actualizeze planurile de continuitate a afacerii, sa efectueze si sa publice o analiza asupra impactului generat de COVID-19 care sa ia in considerare fapte si circumstante specifice fiecarei societati listate;
- sa asigurare o comunicare adecvata cu toti actionarii si sa faciliteze posibilitatii de exprimare a dreptului de vot in cadrul Adunarilor Generale ale Actionarilor prin alte modalitati decat prezenta fizica;
- sa respecte criteriile legale de calitate si validitate, sa ofere acces facil la informatii prin canale consacrate si sa evite aparitia situatiilor de acces asimetric al informatiilor cu privire la societatea listata.
Recunoasterea finala a impactului contabil variaza in functie de situatia si circumstantele specifice fiecarei societati, care trebuie analizate continuu avand in vedere schimbarile aparute de la o zi la alta. Totusi, exista anumite aspecte ale raportarilor financiare care sunt susceptibile sa aiba un efect mai mare, intrucat evaluarea acestora are la baza in mare masura previziuni pe perioade de 3-5 ani, cu un nivel ridicat de incertitudine in scenariul actual.
Exista trei aspecte importante pe care societatile listate la bursa trebuie sa le aiba in vedere si a caror analiza trebuie transparent prezentata in situatiile financiare:
1. Evaluarea si deprecierea creantelor, imprumuturilor si a investitiilor
Societatile listate trebuie sa ia in calcul impactul fluctuatiilor semnificative ale valorii activelor financiare si sa efectueze analize de depreciere ale acestora in baza informatiilor disponibile si capacitatii de a le recupera in viitor. Este vorba despre creante de recuperat, investitii in actiuni si obligatiuni emise de societati care au sediul intr-o zona afectata de COVID-19.
2. Deprecierea imobilizarilor corporale si necorporale
Societatile listate trebuie sa evalueze deprecierea valorii imobilizarilor corporale sau necorporale pe fondul intreruperii partiale sau totale a capacitatii de productie, acolo unde este cazul. In contextul actual, multe societati se afla in aceasta situatie.
3. Deprecierea fondului comercial
Performanta financiara, inclusiv estimarile privind intrarile viitoare de numerar si castigurile, sunt afectate semnificativ de impactul direct sau indirect al evenimentelor care se afla in desfasurare. Astfel, este mai degraba probabil ca valoarea justa a unui element din fondul comercial sa scada sub nivelul valorii contabile, asa cum a fost prezentata la 31 decembrie 2019.
Luand in considerare nivelului ridicat de incertitudine creat de contextul COVID-19, este dificil de realizat o evaluare completa a modului in care se va derula procesul de raportare financiara, precum si a impactului financiar generat. Cu toate acestea, devine esentiala maniera in care societatile listate fac estimari si reactioneaza la acest eveniment, tinand cont de particularitatile fiecarui domeniu de activitate. Devine si mai importanta, in aceste momente, mentinerea increderii investitorilor pentru a face fata volatilitatii si dificultatilor economice, iar pentru aceasta este nevoie de prezentarea cat mai transparenta a situatiei societatii, a masurilor luate, a impactului operational si estimarea impactului financiar, din pacate, este unul incert.
 
Opinie de Irina Dobre (foto), Partener Audit, și Vasile Rusu, Manager Audit, Deloitte România

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter