RO EN
السلة فارغة

Deloitte: Companiile din Romania se asteapta la imbunatatirea indicatorilor economici

Companiile din Romania se asteapta imbunatatirea indicatorilor macroeconomici, cum ar fi produsul intern brut (PIB), inflatia si somajul, dar par sa aiba in continuare o abordare prudenta, pe fondul gradului ridicat de incertitudine, conform studiului Deloitte CFO Survey Romania 2024, realizat la sfarsitul anului trecut in randul a peste 110 directori financiari (CFO) din tara noastra. Estimarile privind cresterea economica s-au imbunatatit usor in comparatie cu anul trecut, CFO-ii din Romania asteptandu-se la o crestere medie a PIB-ului de 1,5% in acest an, nivel care este peste cel de 1,2% din anul precedent, insa mult sub prognozele institutiilor internationale precum Comisia Europeana si Banca Mondiala. Cu toate acestea, respondentii sunt mai optimisti decat omologii lor din Europa Centrala, care se asteapta la o crestere economica medie de 1,1% in 2024.
Majoritatea directorilor financiari din Romania participanti la studiu (60%) se asteapta ca indicele preturilor de consum sa isi continue cresterea in acest an, dar previziunile lor privind inflatia s-au temperat semnificativ fata de anul precedent, de la 11,2% la 6,75%, desi raman mai mari decat cele mai recente prognoze ale Bancii Nationale a Romaniei.
Majoritatea respondentilor din Romania considera ca cresterea costurilor va continua sa fie un factor de presiune pentru companii in 2024, in special costurile cu forta de munca (99%), cu productia si distributia (86%), cu transportul (78%) si cu serviciile (73%). O schimbare semnificativa fata de anul trecut este ca 70% dintre CFO-i se asteapta acum la cresterea costurilor asociate impozitului pe profit, fata de 22% in 2023, iar jumatate dintre ei se asteapta si la cresterea costurilor asociate TVA, fata de 27% anul trecut.
Pe de alta parte, un numar semnificativ mai mic de respondenti se asteapta la cresterea costurilor de finantare in acest an (55%, fata de 88% in 2023). Sursele interne de finantare ramane cele preferate de 55% dintre participantii la studiu, iar imprumuturile bancare sunt considerate atractive de doar 21% dintre respondenti.
In ceea ce priveste somajul, companiile din Romania sunt, de asemenea, destul de optimiste, aproape jumatate (46%) dintre participantii la studiu fiind de parere ca acest indicator va ramane stabil in 2024, in crestere de la 33% anul trecut.
"Mai mult de jumatate dintre directorii financiari din Romania resimt un grad ridicat de incertitudine generata de factori externi companiei, asadar sunt in continuare mai degraba prudenti, 84% dintre participantii la studiu considerand ca acum nu este un moment bun pentru a-si asuma riscuri suplimentare care le pot afecta bilanturile. Cu toate ca doua treimi dintre ei sunt optimisti in privinta cresterii veniturilor, raspunsurile lor indica o preferinta pentru consolidarea ariei de management al costurilor, pentru a putea mentine companiile intr-o forma buna din punct de vedere financiar”, a declarat Zeno Caprariu, Partener Audit, Deloitte Romania, coordonatorul CFO Program in Romania.
Intensificarea cadrului de reglementare este cel mai mare risc pentru companiile din Romania, sunt de parere 64% dintre CFO-ii participanti la studiu, pondere dubla fata de anul trecut si semnificativ mai mare decat media europeana de 38%. Ceilalti factori de risc sunt lipsa angajatilor cu competentele necesare (46%, in scadere semnificativa fata de 63%, anul trecut), reducerea cererii interne (42%) si a celei externe (34%), precum si riscurile geopolitice (31%).
In contextul in care acesti factori de risc creeaza un mediu caracterizat de un grad inalt de incertitudine, reducerea costurilor este prioritara pentru o treime dintre companii in acest an (37%). Celelalte arii de interes strategic pentru directorii financiari din Romania sunt cresterea organica (21%), digitalizarea (9%) si expansiunea pe pietele existente (8%).
Studiul Deloitte CFO Survey Romania 2024 a fost efectuat in perioada octombrie-decembrie 2023. Raspunsurile locale sunt comparate cu datele agregate colectate de la aproximativ 550 de directori financiari din 15 tari din Europa Centrala - Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter