RO EN
السلة فارغة

DELOITTE: Anul 2010 incepe intr-o nota optimista

In perioada octombrie - decembrie 2009 s-a constatat o crestere a optimismului managerilor companiilor din Romania, in comparatie cu lunile august-septembrie 2009, conform rezultatelor celei de-a doua editii a studiului Deloitte Central Europe Business Sentiment Index. Aceasta tendinta corespunde evolutiei mediului de afaceri la nivel central-european. "Sentimentul general este ca economia romaneasca are perspective mai bune in urmatoarele sase luni (potrivit a 50% dintre raspunsuri). Aceasta proiectie macroeconomica optimista se transfera si la nivel individual, mai multi participanti fata de editia anterioara mizand pe cresterea vanzarilor in urmatorul an (58,4%, din care 16,7% se asteapta la o majorare semnificativa)", a declarat George Mucibabici, presedinte al Deloitte Romania. Firmele autohtone semnaleaza - totodata - accesul mai usor la creditare, 75% dintre cei care au raspuns cercetarii statistice declarand ca imprumutul bancar a fost mai accesibil in a doua parte a anului curent. "Pe parcursul ultimului an, oficialii bancilor au precizat ca blocajul de pe piata creditarii este cauzat - in principal - de cerere, in contextul in care din ce in ce mai putine firme se califica pentru obtinerea unui credit. Rezultatele studiului arata ca societatile indeplinesc mai usor criteriile de eligibilitate, pe masura ce perspectivele economice si financiare se imbunatatesc", a mentionat reprezentantul Deloitte.
In ceea ce priveste forta de munca se intrevad semne de stabilizare, mai putine companii anuntand noi reduceri de personal in urmatoarele 12 luni (37,5%, comparativ cu 42,3% in septembrie). In plus, procentul companiilor care au declarat ca ar putea recruta noi angajati a crescut de la 7,7% la 12,5%. "In ciuda semnalelor pozitive, agentii economici isi mentin atitudinea prudenta referitor de noi cheltuieli. Acestia se axeaza pe produsele si serviciile existente, limitand inovatia pe acest segment in urmatoarele 12 luni. De asemenea, cheltuielile de capital (echipamente, sisteme IT, cladiri noi etc.) se vor mentine la acelasi nivel (54,2%, in crestere cu 12% fata de rezultatele din prima editie). Piata de fuziuni si achizitii ramane in «stand by», 54,2% dintre directorii executivi chestionati declarand ca achizitia unei noi firme in urmatoarul an este improbabila (cu 12% mai mult fata de acum patru luni)".
Perspective pozitive si in Europa Centrala
O nota mai optimista in ceea ce priveste perspectivele economice nationale si ale companiilor pe care le conduc a fost identificata si in randul managerilor din Europa Centrala. Astfel, peste 40% dintre respondenti cred ca indicii macroeconomici se vor imbunatati, fata de 26,8% in luna septembrie. Cel mai mare salt de incredere apartine oficialilor din Cehia, 43,3% mizand pe o redresare economica, fata de 12,9% in editia anterioara. Polonia ramane, insa, cea mai optimista tara din acest punct de vedere, 74,1% dintre managerii polonezi anticipand redresarea economiei in urmatoarele sase luni. In acelasi timp, Croatia este cel mai pesimist stat, 66,7% dintre cei chestionati considerand ca indicatorii macroeconomici raportati la nivel national se vor inrautati in urmatorul semestru. In ansamblu, o atitudine pozitiva a fost reflectata in studiu si in ceea ce priveste investitiile, cheltuielile de capital si estimarile privind veniturile realizate din vanzari. Informatii suplimentare, la www.deloitte.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter