RO EN
السلة فارغة

CSALB: Negocierile intre consumatori si banci continua in timpul pandemiei in online

Negocierile dintre consumatori si banci se pot desfasura in ciuda pandemiei de coronavirus! Activitatea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) se deruleaza prin e-mail si telefon, iar numarul de cereri si de dosare formate in ultimele doua saptamani a fost apropiat de cel dintr-o perioada normala. Unul dintre cazurile solutionate in acest interval de timp este al unui consumator din Cluj, care a obtinut beneficii de apoximativ 11.500 de Euro prin restituiri de sume si stergerea unor comisioane.
“Salutam deciziile bancilor comerciale care au anuntat ca vin in sprijinul consumatorilor afectati de criza generata de virusul COVID-19. Totodata, le reamintim atat institutiilor bancare si IFN-urilor, cat si consumatorilor, ca CSALB dispune de infrastructura necesara prin care pot fi negociate si alte masuri individuale pentru consumatorii care intampina probleme in plata ratelor sau in derularea contractelor cu banca/IFN-ul. In opinia noastra, cea mai buna strategie in perioada aceasta dificila este cea de deschidere catre clienti, catre procesul de negociere, catre modalitatile de solutionare alternativa. Cu atat mai mult intr-o perioada de criza fara precedent in ultima suta de ani, concilierea devine solutia cea mai potrivita de ajustare a dificultatilor aparute in derularea contractelor”, spune Alexandru Paunescu, Presedintele Colegiului de Coordonare al CSALB.
Peste 90% dintre cereri sunt gestionate online
“In saptamana cand a fost declarata pandemia, CSALB a primit 30 de cereri din partea consumatorilor, iar bancile au format 14 dosare de negociere cu acestia. In saptamana cand a fost decretata starea de urgenta (16-20 martie), au fost inregistrate 36 de cereri si s-au format 10 dosare. Intr-o saptamana normala aveam aproximativ 40 de cereri si 12 dosare formate dupa acceptarea cererilor de catre banci. De aceea, putem spune ca activitatea noastra nu s-a modificat semnificativ pana in acest moment. Acest lucru arata avantajul metodelor de negociere la distanta, prin intermediul aplicatiei IT de care dispunem din vara anului 2018 si datorita mijloacelor online. De altfel, CSALB este si entitate SOL (Solutionare Online a Litigiilor), asa cum cere Directiva europeana transpusa in Ordonanta Guvernului 38/2015. Prin intermediul e-mailului si aplicatiei gestionam peste 90% din numarul total de cereri trimise catre Centru. Pe de alta parte, statistica arata ca bancile au pastrat ritmul de acceptare a cererilor venite din partea consumatorilor, semn ca departamentele SAL din bancile comerciale sunt in continuare la datorie si incearca sa rezolve problemele semnalate de clientii lor catre CSALB”, spune Liviu Fenoghen, directorul CSALB
De la inceputul anului si pana pe 20 martie 2020, CSALB a primit 504 cereri din care s-au format pana acum 141 de dosare de conciliere. In 2019, pana pe data de 22 martie, CSALB primise 454 de cereri din care se formasera 136 de dosare. In plus, 41 cereri au fost solutionate amiabil de catre comercianti dupa sesizarea CSALB (prin negociere directa, adica nu a mai fost deschis un dosar de conciliere). Anul trecut, pana pe 22 martie, au fost solutionate amiabil 46 de cereri.
11.500 de Euro in urma negocierii online
Un consumator din Cluj a luat un credit de nevoi personale cu ipoteca in anul 2008. A apelat la CSALB prin intermediul avocatului. Negocierile dintre el si banca au fost intermediate de conciliator prin telefon si e-mail. In urma negocierii s-a obtinut restituirea comisionului de analiza dosar, restituirea comisioanelor de administrare credit incasate de institutia bancara si eliminarea pe viitor a acestui comision de administrare credit. In total, beneficiile pentru consumator sunt de 11.436 de Euro. De la data inregistrarii dosarului pana la data cand s-a pronuntat hotararea au trecut doar 12 zile.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter