RO EN
السلة فارغة

CONCORDIA: Masurile energetice sunt insuficiente pentru a sprijini producatorii

Restrangerea activitatii, risc crescut de insolventa si imposibilitatea de a mai produce sunt printre riscurile majore cu care se confrunta multe firme din Romania. Este important ca in ciuda urgentei orice noi solutii sa fie discutate si sa existe o consultare reala si transparenta cu industriile. Se discuta un al patrulea cadru de ajutor in doar 12 luni, iar cu apropierea iernii economia nu isi mai permite solutii incomplete sau care pun presiune prea mare doar pe anumite sectoare.
Multe dintre companiile din Romania isi vad pusa in pericol buna functionare, iar cei care intampina cele mai mari dificultati vin din industria producatoare (mobila, automotive, bere, sucuri etc), dar si din alte industrii ca transportul feroviar sau comert (in special comertul cu alimente unde lantul de frig este esential), asa cum reiese si dintr-un sondaj recent efectuat in cadrul Concordia. Pentru foarte multe companii bugetul a fost afectat in mare masura de cresterea costurilor cu energia si aproape toti au probleme cu achizitionarea energiei (din cauza OUG 119/2022 piata energiei este blocata), iar aceste presiuni ii fac pe multi sa ia in considerare scenarii care obliga la reducerea activitatii, cel putin temporar. In urmatoarele 3-6 luni multe companii se vor confrunta cu acest risc al nevoii de a reduce sau stopa activitatea.
Pentru a atenua efectele crizei, membrii intervievati au luat masuri care sa ii ajute sa reduca impactul preturilor foarte mari la energie. Aproape toate companiile au luat masuri de reducere a consumului de energie, au investit in producerea de energie si eficienta energetica, si-au reorganizat activitatea interna si cea cu publicul, si-au restrans activitatea si, din pacate, unele firme au apelat inclusiv la somajul tehnic. Multe companii considera ca fara interventia statului nu vor putea trece peste aceasta criza care a fost generata de factori externi economiei.
Pentru unele dintre firme, scenariile lunilor viitoare sunt pline de incertitudini si o parte dintre companii pot fi nevoie nevoite, in absenta altor masuri decat cele adoptate pana acum, sa-si inchida facilitati si sa concedieze angajati. Cu toate ca investitiile in panouri fotovoltaice sau alte solutii alternative de producerea a energiei continua, pentru multi angajatori masurile luate la nivel de companie se dovedesc a fi insuficiente, avand in vedere nivelul de expunere la preturile si dificultatile de achizitie de energie.
Este important sa punctam ca dincolo de problemele companiilor consumatoare de energie persista o serie de probleme la nivelul producatorilor, distribuitorilor si furnizorilor de energie rezultate din interventii necoordonate si disfunctionalitatile pietei in consecinta sau intarzieri la restituirea sumelor datorate de stat.
Am propus o serie de masuri care sa fie luate in considerare de catre decidenti, in documentul de pozitie Catre o solutie pentru criza din energie. Am venit cu propuneri atat pentru consumatori, cat si pentru producatori si furnizori. Intelegem urgenta, dar solicitam o minima consultare publica astfel incat eventuale disfunctionalitati ale unui nou cadru de ajutor sa fie descoperite si discutate inainte de intrarea lui in vigoare. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter