RO EN
السلة فارغة

COFACE: SUA conduce revenirea globala; tarile emergente raman in dificultate

La mai bine de un an de la debutul pandemiei, evolutiile economice globale sunt inegale din cauza incertitudinilor persistente cu privire la raspandirea COVID-19. Accelerarea procesului de vaccinare, precum si eficacitatea acestuia, sunt cheia redresarii economice. In acest context, perspectivele pentru o revenire la normalitate sunt atat inegale, cat si incerte la nivelul sectoarelor de activitate si geografiei, potrivit celui mai recent barometru Coface.
Conform studiului, Coface estimeaza ca redresarea economica va fi mai vizibila din vara anului 2021, cand o parte suficient de mare a populatiei din Statele Unite si Europa va fi vaccinata. Cu toate acestea, exista riscul intarzierii in procesul de vaccinare, in special din cauza constrangerilor de aprovizionare pentru producatori, rezultate din lipsa anumitor componente si restrictii la export.
Totusi, prognoza cresterii globale Coface a fost revizuita cu jumatate de punct in sus (+ 5,1% pentru 2021), datorita cresterii mai puternice decat se astepta in Statele Unite. In aceasta perspectiva macroeconomica mai favorabila, Coface imbunatateste evaluarile a 35 de sectoare de activitate in opozitie cu doar 3 retrogradari.
In plus fata de Statele Unite, alte cateva sectoare ale economiei mondiale - industria si comertul global - vor reveni probabil la nivelul lor de activitate inainte de criza pana in vara. Cu toate acestea, alte sectoare raman in urma, in special in ceea ce priveste serviciile cum ar fi cele care presupun contactul fizic cu clientii, si in toate economiile europene. In cele din urma, in unele economii emergente majore, redresarea este, de asemenea, franata de cresterea inflatiei care obliga bancile centrale sa inaspreasca politica monetara.
Economia SUA intra in modul „presiune ridicata”
De la inceputul anului 2021, balanta surprizelor inclina spre partea pozitiva, in ciuda numeroaselor incertitudini din sanatate.
Decalajul de crestere asteptat dintre zona euro si Statele Unite este obisnuit, in special intr-o faza de redresare. Acest lucru se datoreaza partial stabilizatorilor automati mai slabi din SUA, care accelereaza ajustarile in ocuparea fortei de munca si venituri.
De aceasta data, motivele pentru decalajul de crestere al SUA sunt diferite: restrictii de mobilitate mai slabe decat in zona euro, atat in 2020, cat si la inceputul anului 2021 si o implementare mai rapida a vaccinarii.
Diferentele de politica economica pot explica, de asemenea, performanta SUA. Rezerva Federala SUA (Fed) si-a marit dimensiunea bilantului. Programul sau de cumparare a activelor a crescut cu aproximativ 13% din PIB in 2020, comparativ cu 9% pentru Banca Centrala Europeana (BCE). In cele din urma si, cel mai important, un sprijin fiscal mai mare va permite economiei SUA sa revina mai repede la nivelul PIB-ului anterior crizei.
Adoptat in martie 2021, noul plan de sprijin al SUA se ridica la 1,9 trilioane de dolari si va aduce raspunsul fiscal total la criza la o suma echivalenta cu 27% din PIB-ul SUA, mai mult decat in orice alta economie matura. Coface se asteapta ca deficitul public sa fie cu pana la 56 miliarde de dolari mai mare decat ar fi fost fara pachetul de stimulare.
Scopul acestei strategii este de a pune economia SUA sub „presiune ridicata”, adica sa puna in aplicare politici monetare si fiscale expansive care sa incurajeze revenirea la munca a persoanelor mai greu angajabile (someri de lunga durata sau inactivi din cauza descurajarii, persoane slab calificate si categorii ale populatiei care sufera de discriminare la angajare).
Zona euro: insolventele corporative raman ascunse
Este putin probabil ca zona euro sa revina la nivelul PIB anterior crizei mai devreme de 2022. Daca principalele restrictii de mobilitate vor fi ridicate pana la sfarsitul verii, acest lucru va merge mana in mana cu oprirea treptata a masurilor de sprijinire a intreprinderilor, care ar putea cauza cresterea somajului. In plus, cresterea datoriei corporative - posibila prin imprumuturile garantate de guvern - este probabil sa limiteze capacitatea de investitii a companiilor.
Pana in prezent, principalele masuri guvernamentale de sprijin implementate in 2020 nu au fost inca retrase. In ciuda efectului stabilizator al ajutorului guvernamental, sanatatea financiara a companiilor s-a deteriorat semnificativ in 2020, ceea ce ar trebui sa conduca in mod normal la o crestere a insolventelor. Potrivit Coface, insolventele din 2020 ar fi trebuit sa creasca cu 19% in Spania, 7% in Italia si 6% in Franta si Germania. Coface estimeaza numarul insolventelor ascunse la 44% din nivelul celor inregistrate in Franta in 2019, 39% pentru Italia, 34% pentru Spania si 21% pentru Germania.
Economii emergente: cresterea inflatiei obliga bancile centrale sa inaspreasca politica monetara
Conform previziunilor Fondului Monetar International din aprilie 2021, economiile emergente vor fi mai afectate de criza actuala decat economiile mature.
In 2024, PIB-ul din economiile emergente va fi cu 4% mai mic daca nu ar fi fost criza COVID. Pentru economiile mature, decalajul ar fi de doar 1% (comparativ cu 10% dupa criza financiara mondiala). Exista mai multe motive pentru acest decalaj asteptat intre redresarea economiilor mature si emergente.
In primul rand, procesul de vaccinare este mai avansat in tarile mature, chiar daca unele economii emergente sunt la randul lor in grafic, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Chile si, intr-o masura mai mica, Turcia si Maroc, unde cel putin 10% din populatie era complet vaccinat pana pe 8 aprilie. Dar, in afara de aceste cateva cazuri, faptul ca Statele Unite si Europa au primit majoritatea vaccinurilor inseamna mai putine doze pentru alte tari. Printre cele patru zone principale producatoare de vaccin (China, Statele Unite, Europa de Vest si India), tentatia de a pune in aplicare masuri protectioniste este din ce in ce mai puternica. De exemplu, India a anuntat deja o oprire temporara a exportului de vaccinuri pentru a prioritiza desfasurarea procesului de vaccinare, unde numarul cazurilor a crescut semnificativ de la inceputul lunii martie.
In plus fata de aceste incertitudini, multe economii emergente sunt dublu afectate de expunerea lor la sectoarele economice cele mai afectate de criza (turism si transporturi in special).
Intr-o nota pozitiva, cresterea pretului la petrol si marfuri agricole este o veste buna pentru economiile care au suferit de tendinta opusa anul trecut. In plus, perspectivele pozitive pentru consumul SUA ar trebui sa alimenteze volume semnificative de export, in special in randul producatorilor de bunuri de larg consum.
Pe de alta parte, extinderea deficitului bugetar al SUA incurajeaza iesirile de capital de pe pietele emergente, intrucat evaluarile pozitive ale perspectivelor de crestere a PIB-ului SUA imping in sus ratele dobanzilor pe termen lung, micsorand decalajul cu omologii sai emergenti si facand ca acestia din urma sa devina mai putin atractivi pentru investitorii financiari. Acest lucru a dus la deprecierea monedelor emergente, in special in Turcia si Brazilia. Pentru barometrul complet, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter