RO EN
السلة فارغة

CF: Constructia bugetului pentru anul 2022 va reprezenta un test foarte sever

Constructia bugetului pentru anul 2022 va reprezenta un test foarte sever, avand in vedere necesitatea de a concilia gestionarea situatiilor dificile cu care se confrunta Romania (criza sanitara, socul preturilor la energie, efecte ale tensiunilor pe pietele internationale), care reclama resurse adecvate, cu nevoia stringenta de consolidare bugetara. In acest context, Consiliul Fiscal (CF) subliniaza ca este obligatoriu un control riguros al cheltuirii banului public, cheltuieli publice care sa asigure bunuri publice de baza pentru cetateni (sanatate, educatie etc.) si care concomitent sa tina cont de constrangerile impuse de consolidarea bugetara, sa fie combinate cu cresterea veniturilor fiscale. "Fara o crestere substantiala a veniturilor fiscale va fi practic imposibil sa facem fata provocarilor actuale si viitoare care privesc bugetul public si societatea romaneasca", subliniaza acad. Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, intr-o opinie cu privire la cea de a doua rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2021.
Veniturile bugetare totale se majoreaza, la a doua rectificare bugetara, cu 5,2 miliarde lei. Revizuiri in sus ale estimarilor initiale sunt operate la cvasitotalitatea veniturilor dependente de dinamica PIB nominal, modificari de sens contrar inregistrandu-se in cazul sumelor provenind din fonduri europene si al celor avand drept sursa inchirierea benzilor de frecventa 5G. Potrivit Consiliului Fiscal, revizuirea in sus a veniturilor bugetare este explicata in principal de doi factori: majorarea peste asteptarile anterioare a prognozei pentru PIB nominal si comportamentul firmelor care au rambursat intr-o proportie insemnata impozitele si taxele amanate la plata in anul anterior, peste nivelul estimat cu ocazia primei rectificari operate in luna august 2021.
Consiliul Fiscal apreciaza noul nivel propus al incasarilor ca fiind compatibil cu ultima prognoza macroeconomica a CNSP si cu executia bugetara.
"A doua rectificare bugetara din 2021 are loc in conditii mai complicate decat cele anticipate la precedenta rectificare; un nou val al pandemiei se manifesta, iar dinamica economiei da semne vizibile de incetinire puternica in ultimele luni. Totodata, puseul inflationist cauzat de socul preturilor la energie si dereglari in lanturile de aprovizionare alimenteaza tensiuni in economie si societate. Incetinirea economiei, caracterul temporar si ciclic al unora din veniturile bugetului, dezechilibrul extern in largire (determinat in intregime de decalajul economisire-investire al sectorului public) ce pune presiune pe costurile de finantare, nevoia unor cresteri de cheltuieli sub impactul inflatiei subliniaza, toate, nevoia acuta de consolidare fiscalbugetara durabila, credibila, care sa aduca incredere si predictibilitate in evolutiile fiscale si economice, in scopul reducerii costurilor procesului de ajustare. Inceputul de consolidare bugetara din 2021 ar fi trebuit sa fie mai vizibil, mai ferm, avand in vedere cresterea considerabil peste prognoza a PIB nominal. Deficitele rezultate in executia bugetara efectiva ar fi putut sa fie substantial inferioare celor tintite in proiectul de buget pe acest an", subliniaza Daniel Daianu, in comentariul sau.
 
Cheltuielile bugetare cresc
Pe partea de cheltuieli bugetare are loc o noua majorare (+6,3 miliarde lei) comparativ cu parametrii aprobati la prima rectificare, in principal ca urmare a suplimentarilor de cheltuieli curente - cu precadere cele de personal, bunuri si servicii, asistenta sociala -, partial compensate de diminuarea cheltuielilor de investitii. "Chiar daca inflatia mai ridicata, cheltuielile medicale suplimentare destinate luptei cu pandemia Covid-19 si necesitatea de a reactiona in fata situatiei de pe piata energiei justifica partial suplimentarea cheltuielilor bugetare, amplificarea derapajului pe partea de cheltuieli este alimentata de sub-bugetarea unor agregate, precum si de incapacitatea de a tine sub control cheltuielile. Evolutia cheltuielilor bugetare este cu atat mai problematica, cu cat majorarile au loc la nivelul unor categorii de cheltuieli permanente, care se vor regasi si in anii ce vin. Depasirile recurente de cheltuieli permanente, ce contribuie la niveluri nesustenabile ale acestora, slabesc bugetul general si complica procesul de consolidare fiscala", explica Daniel Daianu.
Avand in vedere datele cele mai recente privind executia bugetului general consolidat, Consiliul Fiscal apreciaza drept probabila incadrarea in noul nivel proiectat al cheltuielilor bugetare. CF apreciaza ca situarea deficitului bugetar pentru anul in curs la nivelul tintit de 7,13% din PIB pare fezabila, in conditiile in care cresterea peste asteptari a necesarului de cheltuieli curente este acoperita prin veniturile suplimentare obtinute ca urmare a majorarii proiectiei PIB nominal si prin diminuarea cheltuielilor de investitii.
Opinia Consiliului Fiscal cu privire la cea de a doua rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2021 poate fi consultata aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter