RO EN
السلة فارغة

CE: Indemnizatie pentru reducerea tendintei de indatorare a firmelor - DEBRA

Comisia Europeana a propus ieri, 11 mai, o indemnizatie pentru reducerea tendintei de favorizare a indatorarii (DEBRA), pentru a ajuta intreprinderile sa acceseze finantarea de care au nevoie si sa devina mai reziliente.
Aceasta masura va sprijini intreprinderile prin introducerea unei indemnizatii care va acorda capitalurilor proprii acelasi tratament fiscal ca si indatorarii. Propunerea prevede ca majorarile capitalului propriu al unui contribuabil de la un an fiscal la altul vor fi deductibile din baza sa de impozitare, la fel ca in cazul indatorarii.
Aceasta initiativa face parte din strategia UE privind impozitarea intreprinderilor, care urmareste sa asigure un sistem fiscal echitabil si eficient in intreaga UE si contribuie la uniunea pietelor de capital, facand finantarea mai accesibila intreprinderilor din UE si promovand integrarea pietelor nationale de capital intr-o veritabila piata unica.
In prezent, normele fiscale favorizeaza indatorarea in cadrul sistemului de impozitare a societatilor, intreprinderile putand deduce dobanda aferenta unei finantari prin indatorare– dar nu si costurile legate de finantarea prin capitaluri proprii –, ceea ce poate stimula intreprinderile sa acumuleze datorii in loc sa majoreze capitalul propriu pentru a-si finanta cresterea. Nivelurile excesive de indatorare fac ca intreprinderile sa fie vulnerabile la schimbarile neprevazute din mediul de afaceri. Gradul total de indatorare a societatilor nefinanciare din UE s-a ridicat la aproape 14,9 mii de miliarde EUR in 2020 sau 111 % din PIB.
In acest context, merita subliniat faptul ca intreprinderile cu o structura solida de capital pot fi mai putin vulnerabile la socuri si mai susceptibile sa faca investitii si sa inoveze. Prin urmare, reducerea dependentei excesive de finantarea prin indatorare si sprijinirea unei posibile reechilibrari a structurii capitalului intreprinderilor pot avea un impact pozitiv asupra competitivitatii si cresterii. Se preconizeaza ca abordarea combinata, prin indemnizatia pentru capitalurile proprii si deducerea limitata a dobanzii, va duce la cresterea investitiilor cu 0,26 % din PIB si la cresterea PIB cu 0,018 %.
 
Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: „Intreprinderile europene ar trebui sa fie in masura sa aleaga sursa de finantare care este cea mai buna pentru cresterea si modelul lor de afaceri. Facand ca noile capitaluri proprii sa fie deductibile din punct de vedere fiscal, asa cum indatorarea este in prezent, prezenta propunere reduce motivatia intreprinderilor de a-si suplimenta imprumuturile si le permite sa ia decizii de finantare bazate exclusiv pe considerente comerciale. Ca parte a agendei UE de asigurare a unui sistem fiscal echitabil si eficient, propunerea va face ca finantarea sa devina mai accesibila pentru intreprinderile din UE, in special pentru intreprinderile nou-infiintate si IMM-uri, si va contribui la crearea unei veritabile piete unice a capitalului. Acest lucru va fi important pentru tranzitia verde si digitala, care necesita noi investitii in tehnologii inovatoare care ar putea fi finantate prin majorarea capitalului propriu.”
 
Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „In aceste vremuri intunecate si nesigure, trebuie sa actionam nu numai pentru a ajuta intreprinderile noastre sa faca fata provocarilor imediate, ci si pentru a sprijini dezvoltarea lor viitoare. Luam masuri pentru ca avantajele fiscale ale capitalului propriu sa fie comparabile cu cele ale indatorarii pentru intreprinderile care doresc sa mobilizeze capital. Dorim sa dam un impuls intreprinderilor nou-infiintate si IMM-urilor inovatoare din intreaga UE. Aceasta solutie armonizata pentru favorizarea indatorarii in cadrul sistemului de impozitare a societatilor va face ca mediul de afaceri european sa fie mai previzibil si mai competitiv, stimuland dezvoltarea uniunii pietelor noastre de capital. Propunerea noastra va ajuta intreprinderile sa acumuleze capital mai solid, facandu-le mai putin vulnerabile si mai susceptibile de a investi si de a-si asuma riscuri, ceea ce va fi benefic pentru locurile de munca si cresterea economica in Europa.”
Tranzitia verde si digitala necesita noi investitii in tehnologii inovatoare. Fiscalitatea joaca un rol important in ceea ce priveste incurajarea si facilitarea dezvoltarii si cresterii durabile a intreprinderilor. O indemnizatie pentru finantarea prin capitaluri proprii poate facilita investitii indraznete in tehnologiile de varf, in special pentru intreprinderile nou-infiintate si IMM-uri. Capitalurile proprii sunt deosebit de importante pentru intreprinderile inovatoare cu crestere rapida aflate la inceput de drum si pentru intreprinderile in curs de extindere care doresc sa concureze la nivel mondial.
***
DEBRA este o continuare a Comunicarii privind impozitarea intreprinderilor pentru secolul XXI, care stabileste o viziune pe termen lung pentru a asigura un mediu de afaceri si un sistem fiscal al UE echitabile si durabile, precum si masuri specifice de promovare a investitiilor productive si a antreprenoriatului si de asigurare a unei impozitari eficace. Propunerea contribuie, de asemenea, la Planul de actiune al UE privind uniunea pietelor de capital (UPC), care are scopul de a ajuta intreprinderile sa mobilizeze capitalul de care au nevoie, in special pe masura ce navigheaza in perioada post-pandemie. Uniunea pietelor de capital stimuleaza investitiile pe termen lung pentru a promova tranzitia sustenabila si digitala a economiei UE.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter