RO EN
السلة فارغة

BT (BNR): Accelerare creditare neguvernamentala, pe fondul relansarii economiei

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) s-a intrunit in cadrul celei de-a treia sedinte de politica monetara din 2021.
Pe de o parte, entitatea bancara centrala a revizuit scenariul macroeconomic central pe termen scurt si mediu, prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare (externe si interne), noile previziuni fiind incluse in a doua editie din acest an a raportului trimestrial asupra inflatiei (care va fi publicata pe 14 mai).
Conform comunicatului sedintei BNR previziunile cu privire la dinamica inflatiei au fost revizuite in sus, indeosebi pe termen scurt (semestrul II), pe fondul impactului liberalizarii preturilor la energie pentru consumatorii casnici si majorarii cotatiilor internationale la materii prime. In scenariul actualizat de BNR economia va evolua peste ritmul potential incepand cu trimestrul III 2021.
Banca centrala a mentinut rata de dobanda de politica monetara la nivelul minim istoric de 1.25%. De asemenea, BNR a pastrat si nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON si valuta ale institutiilor de credit, la 8%, respectiv 5%. In cadrul analizei economice (sintetizata de comunicatul sedintei) BNR evidentiaza decelerarea dinamicii anuale a preturilor de consum in luna martie, comparativ cu februarie.
Pe de alta parte, inflatia CORE2 ajustat a decelerat de la 3.3% an/an in decembrie la 2.8% an/an in martie, evolutie influentata de dinamica preturilor la alimente procesate, deficitul de cerere agregata si temperarea deprecierii cursului RON. La nivelul economiei reale analiza BNR evidentiaza redresarea activitatii pe fondul ameliorarii cererii interne (indeosebi ca urmare a dinamicii formarii brute de capital) si atenuarea considerabila a deficitului de cerere agregata pe finalul anului pandemic 2020.
Consumul privat s-a deteriorat in ultimul trimestru din 2020, in contextul persistentei pandemiei si restrictiilor. De asemenea, contributia exportului net la dinamica anuala a PIB s-a deteriorat in T4 2020.
Totodata, analiza economica a bancii centrale evidentiaza continuarea procesului de redresare economica in T1 2021, dar atrage atentia cu privire la evolutiile mixte, atat din perspectiva cererii agregate, cat si la nivelul ofertei agregate. In sfera pietei financiare BNR evidentiaza scaderile ratelor de dobanda in luna aprilie, atat la nivelul pietei monetare, cat si pe piata titlurilor de stat, precum si stabilizarea cursului EUR/RON in perioada recenta (influentata de diferentialul ratelor de dobanda).
Analiza monetara elaborata de banca centrala puncteaza accelerarea dinamicii anuale a creditului neguvernamental, determinata de majorarea componentei RON, pe fondul relansarii economiei reale, nivelului redus al ratelor de dobanda si programelor guvernamentale in derulare. Nu in ultimul rand, banca centrala atrage atentia cu privire la factorii de risc la adresa evolutiei inflatiei in trimestrele urmatoare: dinamica pandemiei si restrictiilor asociate; conduita politicii fiscal-bugetare; climatul din piata fortei de munca; fluctuatiile cotatiilor internationale la materii prime.
La finalul comunicatului sedintei, banca centrala exprima o abordare vigilenta, semnaland faptul ca este pregatita sa utilizeze toate instrumentele pentru indeplinirea obiectivului mentinere a stabilitatii preturilor pe termen mediu. Cu alte cuvinte, banca centrala este preocupata de presiunile inflationiste si semnaleaza perspectiva initierii unui nou ciclu monetar.
In scenariul macroeconomic central ne asteptam la accelerarea dinamicii anuale a preturilor de consum (pe indicele armonizat UE) de la 2.4% in 2020 la un nivel mediu anual de 2.6% in perioada 2021-2023. Pentru politica monetara ne asteptam la consolidare pe termen scurt si la startul unui proces de normalizare cel mai tarziu la inceputul anului 2022, pe fondul redresarii economiei reale si persistentei presiunilor inflationiste la un nivel ridicat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter