RO EN
السلة فارغة

ARF: Piata de factoring a depasit 4 miliarde euro, in primele sase luni ale anului

Piata romaneasca de factoring a trecut de 4 miliarde euro la jumatatea acestui an, dupa un avans de 10% fata de perioada similara a anului trecut, conform cercetarii semestriale realizate de Asociatia Romana de Factoring (ARF). Cercetarea organizatiei are la baza date oferite atat de membrii ARF (banci si IFN-uri), non-membri dar si estimari ale Asociatiei cu privire la restul jucatorilor din piata.
"Cu fiecare analiza pe care o realizam, ni se confirma faptul ca piata de factoring a atins un nivel de maturitate incontestabil, actantii pietei furnizand solutii de finantare care se pliaza foarte bine pe orice context economic. Iata ca, la jumatatea anului, reusim sa producem volume pe care, in urma cu putini ani, le marcam la sfarsitul unui an de activitate", a declarat Bogdan Rosu, presedinte al Asociatiei Romane de Factoring.
Factoringul intern, in ansamblu, a inregistrat un avans de 17%, atingand aproximativ 3,5 miliarde euro in prima jumatate a anului. Una dintre cele mai spectaculoase cresteri se regaseste pe segmentul factoringului revers, care a marcat un avans de 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, continuand evolutia ascendenta.
"Cu o pondere de aproximativ 42% in operatiunile de factoring intern, factoringul revers a devenit o optiune de finantare de baza pentru multe companii furnizoare de produse si servicii pentru marile lanturi de KA. De altfel, din datele noastre, pe zona de factoring intern, sectorul FMCG are si cea mai mare pondere, de 17%, din totalul domeniilor de activitate care opereaza cu aceste tipuri de produse. Aici avem, in cifre absolute, un volum de peste 600 de milioane de euro la nivelul primului semestru al anului 2022, fata de 500 de milioane, in 2022. Evolutia consumului, intretinuta de temperarea evolutiei inflatiei, a contribuit in mare masura la aceste volume realizate de sectorul FMCG", a precizat Bogdan Rosu.
Tot din punct de vedere al domeniilor de activitate, pe locul al doilea in cadrul factoringului intern se situeaza sectorul sectorul IT & C, cu o pondere de 15% (aproximativ 493 de milioane euro), urmat de Auto, utilaje si echipamente cu 14% (479 de milioane de euro). O evolutie de remarcat a avut si sectorul energie, care, cu o contributie de 11% (370 de milioane de euro), si-a dublat nivelul in perioada analizata fata de anul precedent.
In randul companiilor care au accesat finantari prin factoring intern si de export in prima jumatate a lui 2023, cele mai mari volume au fost derulate de companiile mari, cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro (47%), in timp ce companiile medii, cu cifra de afaceri cuprinsa intre 5 si 50 de milioane de euro, au avut o pondere de 33%. Companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au o pondere de 20% din volumul creantelor cesionate in factoring.
Din totalul creantelor cesionate in structuri de factoring intern si de export, contributia cea mai mare (50%) este a companiilor din zona Bucuresti-Ilfov (1,96 miliarde euro), urmat de zona Sud - Muntenia cu 495 de milioane de euro. La polul opus se afla companiile din zona de dezvoltare Nord-Est, acestea cesionand, prin factoring, creante de aproape 10 milioane euro.
"Din punct de vedere al comportamentului de plata, in ciuda provocarilor pietei, constatam ca situatia firmelor romanesti care apeleaza la solutii de factoring nu s-a deteriorat, ci a ramas stabila, intarzierea medie la plata din partea debitorilor cedati, fata de termenele contractuale, ramanand constanta si anume 5 zile, acest lucru confirmand modul prudent in care bancile si IFN-urile gestioneaza riscul pe produsele de factoring", a explicat Bogdan Rosu.
Studiul privind piata de factoring la nivelul primelor 6 luni din 2023 a fost derulat de catre IPSOS Interactive Services in conformitate cu regulile Codului International de Cercetare de Piata si Sociologica ICC/ESOMAR, in studiu fiind inclusi membrii ARF Access Financial Services IFN SA, Banca Comerciala Romana S.A., BRD - Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., EximBank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A., precum si alte institutii financiare non-membre.
Factoringul este un complex de servicii, care are la baza procesul de achizitie a creantelor rezultate din livrarea de bunuri sau prestarea de servicii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter